Τόκιο: Πώς βγήκαν ζωντανοί 379 άνθρωποι από το φλεγόμενο αεροπλάνο – «Ήταν μία κόλαση» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβαινόντων (videos)

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν μετά τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος των Ιαπωνικών Αερογραμμών, περιέγραψαν επιβαίνοντες και άνθρωποι που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Τόκιο.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επιβάτες να φωνάζουν μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους που έχει γεμίσει με καπνό και άλλους να τρέχουν να απομακρυνθούν μέσω της φουσκωτής τσουλήθρας εγκατάλειψης αεροπλάνου.

#UPDATE: More new video is coming out as Passenger can

be seen being evacuated from Japan Airlines Flight JL516 after collision with an Coast Guard aircraft at Tokyo Haneda Airport 5 people are still missing from the Coast Guard aircraft pic.twitter.com/wm8kbLBYdg

— ビットコイン (@Ripple_X_) January 2, 2024

«Ένιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχθηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ένας επιβάτης της πτήσης.

Ο 17χρονος Σουηδός Άντον Ντέιμπε, ο οποίος επέβαινε στο αεροπλάνο της Japan Airlines, δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι «όλη η καμπίνα γέμισε καπνό μέσα σε λίγα λεπτά. Πέσαμε στο πάτωμα. Μετά άνοιξαν οι πόρτες έκτακτης ανάγκης και τρέξαμε πάνω τους. Η καμπίνα βρομούσε σαν κόλαση. Ήταν μία κόλαση. Δεν είχαμε ιδέα πού πάμε, οπότε τρέξαμε έξω στο αεροδρόμιο. Ήταν χάος».

Video captures passengers escaping a burning Japan Airlines plane on the runway of Tokyo’s Haneda Airport after it landed and burst into flames.

It’s reported to have collided with a Japan Coast Guard plane on the tarmac pic.twitter.com/6iVBjyRckB

Al Jazeera English (@AJEnglish) January 2, 2024

Η Καόρου Ισίι, μια μητέρα που περίμενε έξω από την πύλη των αφίξεων για την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της που επέστρεφαν με αυτή την πτήση, είπε ότι αρχικά θεώρησε ότι η πτήση έχει καθυστέρηση μέχρι που η κόρη της της τηλεφώνησε για να της εξηγήσει.

«Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά», εξήγησε.

All passengers have been evacuated from the JAL flight from Hokkaido to Tokyo. (No casualties) The story is that the JAL airplane might have hit a coast guard plane collided. The collision took place after the plane landed. pic.twitter.com/Cg90QnZUGG

— Hoshi Algorithm (@hoshialgorithm) January 2, 2024

«Δεν έχω ακούσει ποτέ για μια τόσο μεγάλη σύγκρουση σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Γιοσιμότο Αόκι, εμπειρογνώμων στα διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων.

«Τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη ατυχημάτων, εφόσον οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια εκδίδουν σωστές οδηγίες και οι πιλότοι τις ακολουθούν» πρόσθεσε.

Πώς διασώθηκαν οι 379 επιβαίνοντες

Ο καθηγητής και διευθυντής της Ομάδας Μηχανικών Πυρασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Εντ Γκαλέα, εκθείασε το πλήρωμα της πτήσης 516 της Japan Airlines, για την αντίδρασή του μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

«Μπορείτε να δείτε ένα από το πλήρωμα του JAL στην έξοδο 4L να προτρέπει τους επιβάτες να επιστρέψουν στην έξοδο. Το μέλος του πληρώματος έχει έναν πυρσό τον οποίο χρησιμοποιεί για να προσελκύει επιβάτες στην έξοδο καθώς το αεροσκάφος γεμίζει με τοξικό καπνό. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, το αεροσκάφος είναι με το ρύγχος κάτω καθώς ο μηχανισμός ρύγχους έχει καταρρεύσει. Αυτό κάνει την εκκένωση και την απόδοση του πληρώματος ακόμα πιο απίστευτη. Για να χρησιμοποιήσουν τις εξόδους 4L, οι επιβάτες πρέπει ουσιαστικά να ανέβουν προς τα πάνω. Αυτό το μέλος του πληρώματος στην 4L κάνει εκπληκτική δουλειά. Από τους λίγους επιβάτες που μπορούμε να δούμε στο έδαφος να εκκενώνουν με ασφάλεια στο βίντεο, κανένας δεν έχει αποσκευές, κάτι που δείχνει καλή συμπεριφορά από τους επιβάτες και πιθανώς από το πλήρωμα που θα προέτρεπε τους επιβάτες να αφήσουν πίσω τις αποσκευές. Συγχαρητήρια στο πλήρωμα της JAL, είστε καταπληκτικοί, όλες οι ψυχές στο αεροσκάφος είναι ασφαλείς», είπε ο Γκαλέα.

Συμπερασματικά ο εμπειρογνώμονας κάνει λόγο για:

Χρησιμοποίηση του ειδικού πυρσού για την κατεύθυνση/ ανακατεύθυνση των επιβατών από μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους της JAL και γενικά καλή συμπεριφορά του πληρώματος του αεροσκάφουςΟι επιβάτες δεν έχασαν πολύτιμο χρόνο επιχειρώντας να πάρουν τις αποσκευές τους, πιθανότατα μετά από προτροπή του πληρώματος. Πέντε νεκροί από το αεροσκάφος της ακτοφυλακής – Όλοι σώοι στο αεροπλάνο της Japan Airlines

Οι 379 επιβαίνοντες του αεροσκάφους των Ιαπωνικών Αερογραμμών διασώθηκαν όλοι ως εκ θαύματος, αλλά όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα μέλη του αεροπλάνου της ακτοφυλακής με το οποίο συγκρούστηκε, έχασαν τη ζωή τους.

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι στη σύγκρουση στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου Χανέντα του Τόκιο ενεπλάκη ένα από τα αεροπλάνα της, το οποίο κατευθυνόταν προς τη δυτική ακτή της Ιαπωνίας για να παραδώσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους μετά την καταστροφική δόνηση την πρωτοχρονιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους.

A Japanese Airlines plane seems to have caught fire after crash landing at Haneda Airport

@RadaBoxCom

pic.twitter.com/36eqTilaer

Flight Emergency (@FlightEmergency) January 2, 2024

Πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της ακτοφυλακής έχασαν τη ζωή τους, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο NHK.

Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πέντε μέλη του πληρώματος αγνοούνταν, αλλά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε διασωθεί.

A Japan Airlines plane with almost 400 passengers and crew onboard caught fire on landing at Haneda airport in Tokyo after it collided with another aircraft https://t.co/g8aZoKW4H9 pic.twitter.com/tmw8oZQ9rt

Bloomberg TV (@BloombergTV) January 2, 2024

Πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από τον ΝHK δείχνουν το αεροσκάφος της Japan Airlines (JAL), ένα Airbus A350, να τυλίγεται στις φλόγες καθώς γλιστράει στο διάδρομο περίπου στις 18:00 τοπική ώρα.

Λίγο μετά καίγεται ολοσχερώς παρά τις προσπάθειες των διασωστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Οι 367 επιβάτες και το 12μελές πλήρωμα κατάφεραν ωστόσο να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το φλεγόμενο αεροπλάνο.

死ぬかと思った pic.twitter.com/S7rDPmyssl

— あ (@alto_maple) January 2, 2024

Εκπρόσωπος της Japan Airlines δήλωσε ότι το αεροσκάφος της εταιρείας είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σιν-Κιτόζ του ορεινού νησιού Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία και ότι η σύγκρουση έγινε λίγο μετά την προσγείωση.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έδωσε εντολές σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συντονιστούν ώστε να αξιολογήσουν γρήγορα τις ζημιές και να παράσχουν πληροφορίες στο κοινό, σύμφωνα με το γραφείο του.

#WATCH : Another video of a Japan Airlines airplane was in flames on the runway of Tokyo's Haneda Airport on Tuesday.#Japan #Tokyo #Fire #FirePlane #TokyoInternationalAirport #Plane #Fire #BREAKING_NEWS pic.twitter.com/OxkrcBaOgI

— upuknews (@upuknews1) January 2, 2024

Το Χανέντα, ένα από τα δύο βασικά αεροδρόμια του Τόκιο, έκλεισε όλους τους διαδρόμους του προσγείωσης-απογείωσης μετά το συμβάν, είπε εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ρεκόρ θερμοκρασιών και το 2023 – Η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Ελληνοτουρκικά: Αιχμές Ερντογάν για παρεμβάσεις τρίτων και νέα αναφορά σε «καζάν-καζάν»

«Μαύρα μαντάτα» για Νετανιάχου – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Keywords
Τυχαία Θέματα