Φορολογική ασφυξία ζητά το κουαρτέτο…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα φορολογική ασφυξία, με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στον αέρα, προκαλεί το Κουαρτέτο αφού ζητά «έξτρα» φόρους 300 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, η Κυβέρνηση επικαλείται την καλή πορεία των εσόδων και, ιδιαίτερα, αυτών που προέρχονται από τον ΦΠΑ και την φορολόγηση του τζόγου, ζητώντας έτσι μια ελάφρυνση στους φόρους εισοδήματος.

Ωστόσο, το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ότι το δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 450 με 500

εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης και ενοίκια. Μάλιστα, τα πρόσθετα έσοδα είναι 150 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου στα ενοίκια, 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των αγροτών και 210 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τα VLT's.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, θα επικαλεστεί τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι τον μήνα Ιανουάριο, τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) ανήλθαν σε 3,526 δισ. ευρώ από 3,380 δισ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 145,89 εκατ. ευρώ ή 4,32%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τον φόρο περιουσίας (12%), τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. (10,8%), τον ΦΠΑ εγχωρίων προϊόντων (6,7%) και των εσόδων από τα τυχερά παιγνίδια 63%.

Μάλιστα, οι φόροι από τα τυχερά παιχνίδια απέδωσαν συνολικά έσοδα 11,954 εκατ. ευρώ από 7,337 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, κάτι που δείχνει πως... οι Έλληνες το έριξαν στον "τζόγο".

Οι δανειστές όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνουν σε ότι ορίζει το Μνημόνιο στη συμφωνία του Ιουλίου. Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν συζητά το θέμα αναδρομικών αυξήσεων στους φόρους για τα εισοδήματα του 2015. Έτσι,υπάρχει η σκέψη οι φοροεπιβαρύνσεις αυτές να μεταφερθούν στο 2017, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2016.

Για το οικονομικό έτος του 2016 το ΥΠΟΙΚ έχει προτείνει αύξηση των ανώτατων συντελεστών 50% για πάνω από 60.000 ευρώ και 60% για πάνω από 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα για μισθωτούς – συνταξιούχους – αγρότες, οι συντελεστές θα είναι από 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ και 50% για εισοδήματα από 60.000 και πάνω. Αύξηση θα έρθουν στα ενοίκια καθώς και νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης.

Την ίδια κλίμακα χωρίς αφορολόγητο παζαρεύει η κυβέρνηση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να «γλυκάνει» όσους δηλώνουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα και τους οποίους «τσεκουρώνει» με τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.
Σε λίγες ώρες όμως θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πόσους παραπάνω φόρους θα κληθούμε να πληρώσουμε και από πότε.

φόρουςΑσφαλιστικόΚυβέρνησηΣυντάξειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα