Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Γερμανούς - Τους απειλεί με αντίποινα

ΚΟΣΜΟΣ

Νέο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καλεί τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα στο υπουργείο για εξηγήσεις.

Αφορμή για το νέο επεισόδιο αποτέλεσε η σύντομη διάρκειας κράτηση της αντιπροέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί, στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, λόγω του ότι δεν προσκόμισε τα απαραίτητα έγραφα στον έλεγχο διαβατηρίων.

Την περασμένη Δευτέρα (5/12) η Μπαχτσεκαπιλί θέλησε να ταξιδέψει στην Τουρκία, ωστόσο τα έγραφα που είχε στην κατοχή της δεν έδειχναν πως έχει

διπλωματικό καθεστώς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γερμανική αστυνομία να καλέσει το τουρκικό προξενείο για να λάβει τις πληροφορίες που ήθελε και να επιβεβαιώσει πως πράγματι επρόκειτο για εκείνη. Όπως δήλωσαν οι αστυνομικοί στη Γερμανία η συνολική διάρκεια της διαδικασίας ήταν 45 λεπτά.

Την «κράτηση» αυτή της αντιπροέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου σχολίασε σε έξαλλη κατάσταση ο Τούρκος Πρόεδρος ΡΕτζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινή του ομιλία, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το διαβατήριο της αντιπροέδρου είχε κλαπεί όσο εκείνη βρισκόνταν στη Γερμανία, ωστόσο, στα έγραφα που της δόθηκαν από την πρεσβεία δεν αναφέρονταν το διπλωματικό καθεστώς που ισχύει για εκείνη.

«Δέχεστε και φιλοξενείτε τρομοκράτες αλλά κάνετε την αντιπρόεδρου του κοινοβουλίου αυτής της χώρας να περιμένει για ώρες σε ένα αεροδρόμιο. Δεν πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο σε εκείνους; Και μετά αποκαλούν τον Ερντογάν δικτάτορα» ανέφερε στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα, μέσα από την ομιλία του ο Ερντογάν απείλησε με «αντίποινα» αν οι γερμανικές αρχές δεν διώξουν ποινικά τους αστυνομικούς του αεροδρομίου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

« Αν είναι απαραίτητο, η Τουρκία θα απαντήσει σε «είδος» αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στους αστυνομικούς» δήλωσε.

Οι σχέσεις Γερμανία και Τουρκίας εδώ και πολλούς μήνες χαρακτηρίζονται από κλιμακούμενη ένταση ιδίως μετά τις επικρίσεις του Βερολίνου προς την Άγκυρα για την δίωξη του τύπου στην χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, με την Άγκυρα να κατηγορεί τη Γερμανία πως παραχωρεί άσυλο στους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο περιορισμένης έντασης μεταξύ των δυο χωρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Στεϊνμέγερ στην Τουρκία, καθότι, σύμφωνα με τους Γερμανούς, η υποδοχή του Γερμανού ΥΠΕΞ δεν έγινε βάσει εθιμοτυπίας και πρωτοκόλλου.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΓερμανίααντιπρόεδρος κοιοβουλίουΑϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλίαπειλές ΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα