Έτοιμη η Αθήνα για τη συμφωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Οι ενδείξεις συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πολλές, αφού αυτήν τη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν επέστρεψε το αυστηρό τελεσίγραφο που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες τής απηύθυναν διά στόματος του Ντόναλντ Τουσκ για «συμφωνία έως την Κυριακή ή χρεοκοπία», αλλά δεσμεύτηκε να καταθέσει τις προτάσεις της και να τρέξει τη διαδικασία.

Η Αθήνα φαίνεται να θέλει το κλείσιμο της συμφωνίας, ωστόσο το ερώτημα είναι αν μπορεί να κάνει όλες τις υποχωρήσεις που της ζητούνται

ενώ αποτελεί επίσης ερώτημα το αν και στην απέναντι πλευρά επικρατεί συνολικά διάθεση συνεννόησης ή τελευταία στιγμή θα επιχειρηθεί να τραβηχτεί το χαλί κάτω απ' τα πόδια της κυβέρνησης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε χθες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δηλαδή τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που έχει διαδεχθεί τον EFSF, αίτημα για νέο τριετές δάνειο υπό την προϋπόθεση μέτρων και μεταρρυθμίσεων (προαπαιτούμενες δράσεις) με στόχο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Νέο αίτημα

Όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός «δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για πρόγραμμα εντός του πλαισίου του ESM, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αυστηρών όρων».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την επιστολή προς τον ESM, προτίθεται στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας να περάσει μια δέσμη μέτρων, τα οποία θα αφορούν φορολογικές μεταρρυθμίσεις αλλά και μέτρα σχετιζόμενα με τις συντάξεις (χωρίς να υπάρχει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση ως προς αυτό).

Την ίδια ώρα, επισημαίνει το επείγον του αιτήματος, δεδομένων των πιεστικών αναγκών της χώρας. Ειδικότερα, επισημαίνονται η εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και η έλλειψη ρευστότητας, οι επερχόμενες υποχρεώσεις της χώρας, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό της καθώς και η ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΔΝΤ.

Το ύψος του δανείου δεν προσδιορίζεται, σε αντίθεση με την επιστολή της προηγούμενης εβδομάδας που το όριζε στα 29 δισ. για δύο χρόνια. Ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον η Ελλάδα ζητάει τριετές πρόγραμμα, διάστημα κατά το οποίο οι ανάγκες της χώρας υπολογίζεται από το ΔΝΤ ότι ανέρχονται σε 50 δισ. περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα, επομένως, αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση της οικονομίας ύστερα από το κλείσιμο των τραπεζών, ενδεχομένως το νούμερο αυτό να έχει τροποποιηθεί.

Επί της ουσίας πρόκειται για νέο μνημόνιο, με την ελληνική πλευρά να καλείται να καταθέσει, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τις δίκες της λεπτομερείς προτάσεις, χωρίς να «πατάει» σε κάποιο προσχέδιο των εταίρων. Διαφαίνεται ωστόσο ότι στη διαμόρφωση της πρότασης έχει υπάρξει γαλλική βοήθεια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 ότι η Γαλλία «κρατάει το νήμα του διαλόγου» με την Ελλάδα και ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνεργασία με τους θεσμούς πάνω σε δική της πρόταση.

Δέσμευση

Με βάση τα όσα είπε στις δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο της Τρίτης, για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την πλευρά των εταίρων τέθηκε ως προϋπόθεση η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.

Μόνο η δέσμευση αυτή φαίνεται να μπορεί να ξεκλειδώσει το πρόγραμμα - «γέφυρα» που θα επιτρέψει το άνοιγμα της στρόφιγγας και την εκταμίευση πόρων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος μέσω της αποκατάστασης της ρευστότητας. Κοινώς, οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των τραπεζών και την αποφυγή της χρεοκοπίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντάλλαγμα το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δρομολογείται σε χρόνο - ρεκόρ και με διαδικασίες-εξπρές.

Πάντως, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκλείουν μεν το κούρεμα του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο «δεν επιτρέπεται» από τις συνθήκες, δείχνουν όμως να αφήνουν ανοιχτό το θέμα της αναδιάρθρωσης, με τη μορφή της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν είπε χθες πως «κανείς δεν μιλάει για μείωση, για κούρεμα», αλλά «είναι θέμα αναδιάταξης (redistributing) (των πληρωμών χρέους) σε βάθος χρόνου».

Επιπλέον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα του χρέους μπορεί να μπει στο τραπέζι από τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αυτά στοιχειωδώς ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, η οποία δεν μπορεί πάντως να ποντάρει σε κάτι παραπάνω, δεδομένου ότι έχει το μαχαίρι στον λαιμό με κλειστές τις τράπεζες.

Η διαδικασία έγκρισης της ελληνικής πρότασης

Η διαδικασία κατάθεσης και αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης θα τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς σήμερα εντός κι εκτός της χώρας. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να συγκαλέσει εκ νέου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ωστόσο επιλέχθηκε η οδός τής κατ' ιδίαν ενημέρωσης (χθες το βράδυ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, μέσα σε κλίμα συναίνεσης, και ενημέρωσε τηλεφωνικά τη Φώφη Γεννηματά). Βέβαιο θεωρείται ότι θα συγκληθούν τα κυβερνητικά όργανα (Κυβερνητικό ή και Υπουργικό Συμβούλιο). Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή είναι η σύγκληση της Π.Γ. του κόμματος.

Κατόπιν οι προτάσεις θα αποσταλούν στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να τις αξιολογήσει, και στη συνέχεια θα αποστείλει την πρόταση στους θεσμούς μαζί με την εισήγησή του. Οι θεσμοί θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και θα επιστρέψουν την πρόταση στο Eurogroup, το οποίο θα συνέλθει διά ζώσης την Παρασκευή.

Η απόφασή του αναμένεται να κρίνει τη συνέχεια -ο Τουσκ προ­ανήγγειλε διπλή Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, δηλαδή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, την οποία θα ακολουθήσει στη συνέχεια Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. - χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες για μετάθεση της Συνόδου μια μέρα μία μέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που εισπράττει η ελληνική πλευρά από τους εταίρους τις τελευταίες ώρες είναι αυτό το οποίο εκπέμπεται και από το τελεσίγραφο, ότι δηλαδή αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώνει και η συμφωνία να κλείσει. Ωστόσο οι συνθήκες - εξπρές υπό τις οποίες διεξάγονται πλέον οι διαπραγματεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να αρθρώνουν τελευταία στιγμή απαιτήσεις τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αποδεχτεί, αλλά δεν έχει και χρονικά περιθώρια να τις συζητήσει περαιτέρω.

διαπραγμάτευσησυμφωνίαΣΥΡΙΖΑΚυβέρνησηΑλέξης ΤσίπραςδανειστέςIssue: 9-7-2015Issue date: 1872Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα