ΕΣΠΑ: Προκηρύσσονται δύο νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ – Έρχεται νέος νόμος για τις δημόσιες επενδύσεις

Νέο νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει το υπουργείο Οικονομίας το οποίο θα αφορά το κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων, επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου με θέμα: «Επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών» το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση.

Στόχος του νέου νόμου θα είναι να μαζέψει παλιές, διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις, όπου χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, κάποιες και από το 1950, ώστε να αναβαθμιστεί ο κρίσιμος βραχίονας του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα

ο υπουργός τόνισε πως «κοιτάμε στην αναβάθμιση του ΠΔΕ» και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Την ίδια ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν δύο νέες δράσεις για την ενίσχυση νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων με το νέο ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.

Η προκήρυξή τους αναμένεται να δημοσιευθεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Αντίθετα, σε φάση προετοιμασίας παραμένει το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», χωρίς ακόμη να υπάρχει ορατότητα για το πότε θα ξεκινήσει.

Η διπλή δράση για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα σπάσει σε δύο προσκλήσεις, μια αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και μια για όλες τις υπόλοιπες.

Στις νέες δράσεις ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επιδοτούνται επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ με την επιδότηση να διαμορφώνεται στο 50% της συνολικής επένδυσης. Δηλαδή, η ενίσχυση θα φτάνει τα 200.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η δράση για τη στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα υποστηρίζει χρηματοδοτικά παραγωγές ταινιών, ντοκιμαντέρ και σειρών που γυρίζονται ολικά ή εν μέρει στην Ελλάδα, από εγχώριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου αυξήθηκαν οι πόροι για δημόσιες επενδύσεις κατά 72% την περίοδο 2020 – 2022, σε σχέση με την περίοδο 2017 – 2019.

Επιπλέον, για την περίοδο 2023 – 2025 έχει προϋπολογιστεί οτι οι πόροι που θα δαπανηθούν να είναι αυξημένοι κατά 100%, σε σχέση με την περίοδο 2017 – 2019.

Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις Περιφέρειες, με αύξηση των πόρων κατά 70% την περίοδο 2020 – 2022 και προϋπολογισμό για αυξημένες δαπάνες πόρων κατά 80% την περίοδο 2023 – 2025.

Σχετικά τώρα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης αυτό αποτελείται από:

19 ταμειακά και 13 περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης (ΤΠΑ & ΠΠΑ) που αντιστοιχούν στους φορείς χρηματοδότησης.6 ειδικά προγράμματα συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκώνΑποθεματικά επίδοσης και απροβλέπτων

Σημειώνεται πως με την εφαρμογή του ΕΠΑ μέχρι σήμερα το ΠΔΕ έχει εξυγιανθεί σημαντικά και υπολογίζεται ότι το ανεκτέλεστο του εθνικού ΠΔΕ έχει μειωθεί κατά 4 δισ. ευρω.

Όσον αφορά την κατανομή του προϋπολογισμού ΕΠΑ για την περίοδο 2021 – 2025, προβλέπεται πως:

το 21,13% ή τα 2,25 δισ . ευρώ είναι για Περιφερειακά Προγράμματα,το 64,27% ή 6,84 δισ. ευρώ είναι για Τομεακά Προγράμματα,το 14,60% ή 1,55 δισ. ευρώ είναι για τα Λοιπά Προγράμματα.

Συνολικά, οι πόροι του ΕΠΑ για την 1η Προγραμματική Περίοδο 21-25 ανέρχονται σε 10,65 δισ. ευρώ, με τις υπερδεσμεύσεις σε 13,67 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι εντάξεις έως σήμερα ανέρχονται σε 10,2 δισ. ευρώ και οι νομικές δεσμεύσεις σε 5,4 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το ΠΔΕ είναι πολύτιμο εργαλείο για τη δημοσιονομική και αναπτυξιακή αναβάθμιση της χώρας και είναι ιδιαίτερα αυξημένο και για την περιφέρεια». Ως προς το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης ανέφερε ότι «είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση, και προσπαθούμε να αντιγράψουμε τα καλά στοιχεία του ΕΣΠΑ και δίνουμε την ευθύνη σε υπουργεία και φορείς για την εκτέλεση των έργων».

Αναφέρθηκε ακόμη και στο ειδικό πρόγραμμα των ειδικών καταστροφών, όπου μέχρι πρόσφατα το 25% του ΠΔΕ πήγαινε σε αποκατάσταση των καταστροφών τονίζοντας οτι για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει αυτός ο κουμπαράς.

Διαβάστε επίσης:

Τιμολόγια ρεύματος: Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής – Γιατί γίνονται «χρωματιστά» από 1η Ιανουαρίου – (video)

Ακρίβεια: Ειδικό καρτελάκι στα προϊόντα της πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» – Tα 3 νέα μέτρα (video)

Επιθεώρηση Εργασίας: Νέα πρόστιμα 6,6 εκατ. ευρώ μέσω ελέγχων risk analysis

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΣΠΑ, Προκηρύσσονται, ϋπολογισμού 400 000, – Έρχεται,espa, prokiryssontai, ypologismou 400 000, – erchetai