ΕΣΗΕΑ: Ο πρόεδρος της ΕΡΤ σταθερά υποτιμά και απαξιώνει τους εργαζόμενους

Άμεσα αντέδρασε της ΕΣΗΕΑ στις χθεσινές καταγγελίες της δημοσιογράφου Αθηνάς Καμπάκογλου και της ΠΟΣΠΕΡΤ (https://www.topontiki.gr/2023/08/22/ert-echmes-gia-methodefsis-apo-ti-diikisi-tis-se-varos-tis-ekpompis-i-avli-ton-chromaton-antidrasis-apo-tin-pospert/) για τις μεθοδεύσεις του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος, όπως καταγγέλλεται, αγνόησε πρόσφατη

απόφαση του ΔΣ της εταιρείας για την εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», η οποία έλαβε ανανέωση ως έχει, δηλαδή και με τους ίδιους παρουσιαστές, την Αθηνά Καμπάκογλου και τον συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο, και σκόπευε να αντικαταστήσει την δημοσιογράφο- «ψυχή» της εκπομπής με την ηθοποιό Κατερίνα Παπουτσάκη χωρίς να ενημερώσει την συνάδελφό του.

Να σημειωθεί ότι η «Αυλή των χρωμάτων» ξεκίνησε από το 2018 ως εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ και η επιβάρυνση προς την κρατική τηλεόραση ως προς εκείνη δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά εκπομπή συν τον μισθό της, αφού η Καμπακογλου είναι μόνιμη υπάλληλος της εταιρείας και η αμοιβή της «περιορίζεται αυστηρά στο μισθό μιας απλής δημοσιογράφου».

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα ότι «σταθερά υποτιμά και απαξιώνει εργαζομένους, ενώ, παράλληλα, αγνοεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Συστηματικά αποφασίζει μόνος του και στη συνέχεια διαρρέει εντέχνως τις αποφάσεις του, πριν καν πάρουν την έγκριση των μελών του Δ.Σ.».

Σε ότι αφορά στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων» η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «η εκπομπή μπήκε στο στόχαστρο του Προέδρου πριν από ενάμισι χρόνο, και υπό την απειλή της κατάργησής της, έγινε μεικτή παραγωγή με την έλευση συμπαρουσιαστή, ανεβάζοντας το κόστος σε 10.000 € ανά επεισόδιο.

Τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται στον Τύπο ότι θα προσληφθεί και παρουσιάστρια – ηθοποιός κάτι που θα εκτοξεύσει το κόστος και η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου καλείται να περιοριστεί στο ρόλο της αρχισυνταξίας, αν και η εκπομπή είναι πρόταση και δημιούργημά της».

Τονίζει επίσης η ΕΣΗΕΑ στην διαμαρτυρία/καταγγελίας της πως «πρώτιστο καθήκον της εκάστοτε διοίκησης της ΕΡΤ είναι η αξιοποίηση των εργαζομένων και όχι η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων σε εξωτερικές και μεικτές παραγωγές και σε πειραματισμούς με παρουσιαστές χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΕΡΤ, απασχολεί την ΕΣΗΕΑ με ενέργειες του. Τον Απρίλιο του 2022 το πειθαρχικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών είχε επιβάλει διαγραφή τριών μηνών στον Ζούλα από τα μητρώα της για την υπόθεση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα (https://www.topontiki.gr/2022/03/11/pou-ine-o-antapokritis-oeo/ ) ο οποίος έστελνε ανταποκρίσεις από… την Αθήνα (https://www.topontiki.gr/2022/03/14/echi-kipseli-i-moscha/.

Σε εκείνη την υπόθεση (https://www.topontiki.gr/2022/04/12/patsoukas-ert-dinoun-exigisis-sto-pitharchiko-tis-esiea/) το πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε πως «η αντίδραση της ΕΡΤ, εντελώς υποτονική για ένα τέτοιο γεγονός, κατέδειξε ότι η όλη μεθόδευση γινόταν σε γνώση και με συμπαιγνία των ιθυνόντων, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αξιοπιστίας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, χάριν της τηλεθέασης. Αδιαφορώντας για την εύλογη αξίωση για μετάδοση της αλήθειας του κοινωνικού συνόλου, το οποίο μάλιστα συντηρεί με τις εισφορές του τη λειτουργία της ΕΡΤ».

Το Πειθαρχικό επίσης έκρινε πως «επλήγη το κύρος της Δημόσιας Τηλεόρασης προκαλώντας τη χλεύη της κοινής γνώμης. Επιπλέον έθεσε για άλλη μία φορά σε σκληρή δοκιμασία το δημοσιογραφικό επάγγελμα».

Η ποινή εν τέλει ήταν η μικρότερη κατά το σκεπτικό του Π.Σ. της Ένωσης Συντακτών διότι προσμετρήθηκαν μαρτυρικές καταθέσεις «ότι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ασχολείται μόνο με τα διοικητικά και όχι με τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα», πλην όμως κατά την ΕΣΗΕΑ ι «σαφώς και γνώριζε την αδυναμία του Α.Π., να μεταβεί και να μεταδώσει το ρεπορτάζ από τη χώρα στην οποία είχε προσληφθεί ως ανταποκριτής».

Διαβάστε επίσης

ΕΡΤ: Αιχμές για μεθοδεύσεις από τη διοίκησή της σε βάρος της εκπομπής «Η αυλή των χρωμάτων» – Αντιδράσεις από την ΠΟΣΠΕΡΤ

Σκάι: Προσεγμένες διατυπώσεις σε εκδοχή για τον θανάσιμο τραυματισμό το Μιχάλη Κατσούρη

Χάρτα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ΜΜΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΣΗΕΑ, ΕΡΤ,esiea, ert