Ερυθρά Θάλασσα: Συναγερμός για νέα πυραυλική επίθεση σε πλοίο από τους Χούθι, σε αντίποινα για τις επιθέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας

Επίθεση από πύραυλο φέρεται να δέχθηκε πλοίο, στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Υεμένης.

Ο πύραυλος, που εκτοξεύτηκε προς ένα σκάφος περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν, προσγειώθηκε στο νερό σε απόσταση περίπου 400 έως 500 μέτρων και ακολουθήθηκε από τρία μικρά σκάφη, δήλωσε η υπηρεσία θαλάσσιων εμπορικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου .

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές και ο οργανισμός δήλωσε ότι συνεχίζεται η «περαιτέρω έρευνα».

Η πυραυλική επίθεση θεωρείται

η απαρχή αντιποίνων των Χούθι μετά τα πλήγματα Βρετανών και ΗΠΑ κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη.

Ήδη, οι αντάρτες είχαν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αμερικανικά ή βρετανικά συμφέροντα αποτελούν θεμιτούς στόχους για επίθεση.

Νωρίτερα, οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα, 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν, όπως ανέφερε ο UKMTO σε συμβουλευτικό σημείωμα.

UKMTO has received a report of an incident 90NM South East of Aden, Yemen. pic.twitter.com/tGiTHCIKi6

— Clash Report (@clashreport) January 12, 2024

Τα σκάφη καλούνται να «διέρχονται με προσοχή» και να αναφέρουν οποιαδήποτε «ύποπτη δραστηριότητα» στην υπηρεσία.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, εκτοξεύουν από τις 19 Νοεμβρίου κατά κύματα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων, σε ένδειξη αλληλεγγύης κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Λευκός Οίκος: Δεν επιζητούμε κλιμάκωση

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν», παρά τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι – που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη – δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο MSNBC.

Όλα αυτά τη στιγμή που συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα μετά και τις επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανών κατά εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Δεν απέκλεισε και νέες επιθέσεις κατά των Χούθι

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δεν απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω επιθέσεων κατά εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη, μετά από τα νυχτερινά αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά 16 στόχων.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο λόρδος Κάμερον είπε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν διότι «οι προειδοποιήσεις προς τους Χούθι δεν λειτουργούσαν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί η Βρετανία στη δίνη επαναλαμβανόμενων επιθέσεων, απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε τα πλοία μας, για να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε πει πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν περαιτέρω σχέδια» για νέες επιθέσεις στην Υεμένη, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αξιολογεί διαρκώς τα θέματα ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Viral το βίντεο με τον αρκούδο Λίο που παίζει στο χιόνι

Χούθι: Έκτακτο ΣΑ του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανών – Διεθνής ανησυχία για τις νέες απειλές, πώς αντιδρά το Πεντάγωνο

Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί ότι ανάπτυξη βρετανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία θα σημαίνει κήρυξη πολέμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερυθρά Θάλασσα, Συναγερμός, Υεμένης-, Ιράν, Λευκός Οίκος,erythra thalassa, synagermos, yemenis-, iran, lefkos oikos