ΕΡΤ: Σημαντική διάκριση για τη σειρά animation «Γέγονε- Μέσα στο μουσείο» στο φεστιβάλ Ανεσί (videos/photos)

Δεν είναι απλή υπόθεση, πόσο μάλλον εύκολο ή δεδομένο, για μια οπτικοακουστική παραγωγή ανιμέισον να περάσει στο διαγνωστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ ανιμέσιον Ανεσί, με την παγκόσμια ακτινοβολία, το οποίο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σε αυτή την όμορφη πόλη στα ημιορεινά της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Μοιάζει με μικρό άθλο το γεγονός ότι το επεισόδιο «Εύφηρος» της παιδικής σειράς «Γέγονε- Μέσα στο μουσείο» της ΕΡΤ, με τεχνική

stop motion animation, συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της σημαντικής διοργάνωσης στην κατηγορία TV Films, στην οποία φέτος τιμώμενη χώρα ήταν το Μεξικό.

To επίμαχο επεισόδιο επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλες 3.250 συμμετοχές από συνολικά 111 χώρες του κόσμου. Το στοιχείο αυτό ισοδυναμεί με διάκριση ακτινοβολίας διότι είναι η πρώτη φορά που σειρά ανιμέισον, παραγωγή της ΕΡΤ, επελέγη ως υποψήφια σε διεθνές φεστιβάλ κύρους, όπως του Ανεσί οι εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα (11 έως 17 Ιουνίου).

Η σειρά «Γέγονε- Μέσα στο μουσείο» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και του πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μουσεία της Αττικής. Έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, ενώ από τον Δεκέμβριο μεταδιδόταν από την ERT World με αγγλικούς υπότιτλους, με σκοπό να την παρακολουθήσουν και οι νεότερες γενιές τηλεθεατών που ζουν στο εξωτερικό.

Κάθε επεισόδιο διαρκεί πέντε λεπτά και απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 9 ετών. Σκοπός της σειράς είναι να δημιουργήσει μια πρώτη επαφή των παιδιών με τα μουσεία, μέσα από μια ψυχαγωγική αφήγηση. Ταυτόχρονα, δημιουργεί το έδαφος για οικογενειακή ψυχαγωγία και συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά και μέσα σε μουσεία και σχολεία.

Η σειρά ανιμέισον «Γεγονε- Μέσα στο μουσείο» είναι ιδέα της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, η οποία έγραψε το σενάριο και είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγής. Η σκηνοθεσία ανιμέσιον και η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιάννη Ζιώγκα, η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Λεμπέση, ο σχεδιασμός ήχου του Βασίλη Βασιλάκη και η παραγωγή, για την ΕΡΤ, του Ανδρέα Λιακόπουλου.

Παράλληλα, η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση της από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, αποτελούν επίσης απτές αποδείξεις για τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ, σε μια παραγωγή για τα παιδιά και τον πολιτισμό με καλλιτεχνικό βάθος και επιστημονική εγκυρότητα.

Συντελεστές ΕΡΤ:

Το επεισόδιο «Εύφηρος», είναι το όγδοο της σειράς και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του μουσείου Κεραμικού. Πρόκειται για ένα επιτύμβιο γλυπτό, το οποίο «ζωντανεύει» και «μιλά» για το δικό του όνειρο, να γίνει ένας άξιος πολίτης της Αθήνας.

Ο Εύφηρος έσβησε πρόωρα γύρω στο 430 – 429 π.Χ. ή το 427 – 426 π.Χ., πριν προλάβει να φθάσει στην ηλικία που τον εικονίζει η στήλη του.

Το μνήμα του Ευφήρου είναι ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό· ο νέος παριστάνεται ως έφηβος και στεφανωμένος αθλητής, φορώντας το ιμάτιο του Αθηναίου πολίτη, προσηλωμένος στη στλεγγίδα με την οποία θα ξύσει από πάνω του τη σκόνη της κονίστρας.
Τα επεισόδια της σειράς όποιος επιθυμεί μπορεί να τα παρακολουθήσει στο ERTFLIX αλλά και όλα μαζί σαν μια ταινία στο YouTube.

Διαβάστε επίσης:

Μπρίτζερτον: Το Netflix κυκλοφόρησε τις πρώτες φωτογραφίες από τη νέα σεζόν(photos)

Σασμός – Spoiler: Η Καλλιόπη πνίγει τη Βασιλική

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου την Τετάρτη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Σημαντική, Γέγονε- Μέσα, Ανεσί,ert, simantiki, gegone- mesa, anesi