ΕΡΤ: Φαινόμενο αυτό που έπρεπε να είναι κατάσταση στην ενημέρωση, από την εκπομπή «Update»

Την Πέμπτη στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews όσοι παρακολούθησαν τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο να εξετάζει το θέμα με τις σαρωτικές πυρκαγιές στον Έβρο και τη Ρόδο και τα ανησυχητικά περιστατικά μισανθρωπισμού, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες μιας από τις «φωτεινές» στιγμές της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας.

Ο δημοσιογράφος με καλεσμένο τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων Έβρου- Ροδόπης Παναγιώτη Χαρέλα, δεν έκανε κάτι σπουδαίο. Έκανε το προφανές. Το αναμενόμενο. Τη δουλειά του. Έκανε ερωτήσεις με βάση την κοινή λογική. Φαινόμενο.

Ενδεικτικά: Έπειτα από ερώτημα του δημοσιογράφου,

αν υπάρχει ένδειξη σε εκείνους που ελέγχουν τα σύνορα ότι την ευθύνη για τις φωτιές, όπως υποστηρίζεται κατά μια εκδοχή, την έχουν μετανάστες που παρανόμως περνούν τα σύνορα ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι «οι μετανάστες μπορεί να βάλουν φωτιά είτε για να στεγνώσουν τα ρούχα τους είτε για να ζεσταθούν ή σαν αντεκδίκηση στον προσπάθεια που κάνουμε εμείς να τους συλλάβουμε, είτε τα κυκλώματα…».

Ο Λασκαράτος εξεπλάγην και τον διέκοψε παρατηρώντας «να ζεσταθούν το καλοκαίρι το θεωρώ αδιανόητο. Να στεγνώσεις τα ρούχα σου, τα πλένεις στο ποτάμι, τα απλώνεις στο κλαρί και στεγνώνουν στο τέταρτο. Για να μιλάμε σε κανονικές συνθήκες, για να αποδομούμε μια- μια τις σκέψεις που μπορεί να μην έχουν βάση, μήνα Αύγουστο», κατέρριψε ευγενικά ο δημοσιογράφος τα επιχειρήματα του καλεσμένου του.

Ποιος μπορεί να βάζει φωτιά για λόγους αντεκδίκησης, ρώτησε στη συνέχεια ο Λασκαράτος. «Μπορεί να τις βάζουν τα κυκλώματα τα οποία προσπαθούν να φέρουν τους μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας», υποστήριξε ο κ. Χαρέλας.

«Έχουμε κάποια ένδειξη, εκτός από εκτίμηση/άποψη για κάτι τέτοιο», ρώτησε ο δημοσιογράφος κι εισέπραξε «όχι» από τον καλεσμένο του ο οποίος προχώρησε σε γενικεύσεις λέγοντας: «Αν το δούμε γεωγραφικά/μορφολογικά αυτά που συμβαίνουν όχι μόνον φέτος και περσι στην περιοχή της Ροδόπης, του Έβρου, βλέπουμε ότι είχαν ξεσπάσει εστίες πυρκαγιών σε περιοχές δασών που ήταν περάσματα μεταναστών».

Φέτος τι έγινε, επέμεινε ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι «μέσα στην κάπνα και τη θολούρα πρέπει να σκεφτόμαστε νηφάλια». Συμφώνησε, αναπόφευκτα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων και επέμεινε ο παρουσιαστής. «Αρχίσαμε να μιλούμε για την κλιματική κρίση, σιγα σιγα βάλαμε στην κουβέντα τον θερμό Ιούλιο, στη συνέχεια κάποιοι έβαλαν στην κουβέντα πρόσφυγες, μετανάστες, ταλαιπωρημένους ανθρώπους, άλλοι έβαλαν πράκτορες από ξένες χώρες.

Επειδή σε όλα αυτά πρέπει να βρούμε την αλήθεια, γι΄αυτό επιμένω, διότι το μόνο δεδομένο που έχουμε αυτή τη στιγμή, το μόνον στοιχείο που έχουμε είναι κάποιοι απανθρακωμένοι άνθρωποι οι οποίοι είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος ότι έβαλαν φωτιά και κάηκαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους».

Και στη συνέχεια, στην συζήτηση ο πρόεδρος του αρχαιολογικού μουσείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, με αφορμή ανάρτηση του στο facebook, στην οποια μιλούσε για λαθρομετανάστες επικροτώντας τις συλλήψεις ανθρώπων από ανθρώπους, με τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου έκανε απόπειρα αναδιατύπωσης. Ωστόσο τον «άδειασε» με όσα με σαφήνεια διατύπωσε λίγο μετά, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στις Αρχές (αστυνομία, συνοριοφυλακή) για να «πηγαίνει στην περιοχή το περιπολικό και να επιλαμβάνεται».

Ο δε Λασκαράτος υπενθύμισε τα λεγόμενα του νομικού και προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού ο οποίος από την ίδια εκπομπή, την προηγούμενη ημέρα, είχε πει πως όποιος επικροτεί τέτοιες ενέργειες «βρίσκεται αντιμέτωπος με κακουργηματική πράξη, τουλάχιστον τρία χρόνια φυλάκιση».

Η επίμαχη εκπομπή, φαντάζει ως εξαίρεση, στην γενικευμένη τηλεοπτική εικόνα «κανονικότητας». Ο Λασκαράτος κάνοντας απλώς τη δουλειά του, έγινε viral στα ΜΚΔ στα οποία χρήστες του ίντερνετ του αποδίδουν τα εύσημα κάποιοι άλλοι με σκωπτική διάθεση εικάζουν ότι δεν θα μείνει για πολύ στη θέση του. Το θέμα, όμως, δεν είναι ο ντόρος στα σόσιαλ μίντια. Είναι και αυτός αλλά, υποδεέστερης σημασίας.

Είναι ζήτημα ότι αποτελεί «είδηση» δημοσιογράφος ο οποίος διατυπώνει προφανή ερωτήματα, ερωτήσεις απηχούν την κοινή λογική, σε μια περίοδομε εντάσεις, ακραίες κοινωνικές συμπεριφορές και ενέργειες, σε κορώνες ρατσισμού, σε γενικεύσεις επικίνδυνες.

Ο Κώστας Λασκαράτος της ΕΡΤ , όπως και στο πρόσφατο παρελθόν η Ράνια Τζίμα του Mega, απασχόλησαν τη δημόσια σφαίρα διότι έκαναν τα προφανή. Τα στοιχειώδη.

Με έναν τρόπο έγιναν «είδηση», αλλά με θετικό πρόσημο. Ακόμα και έτσι υπογραμμίζεται εκείνο που είχε πει ο Λέων Καραπαναγιώτης, εκ των σημαντικών της ελληνικής δημοσιογραφίας: «Δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταγράφει τα γεγονότα, την πληροφορία, την είδηση. Όταν τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, με τους δημοσιογράφους να στρέφουν πάνω τους τους προβολείς, να επιτίθενται, να καταγγέλλουν, να εξηγούν και να απολογούνται, τότε έχει χάσει η δημοσιογραφία, που αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει η κοινωνία. Ποιος έχει κερδίσει; Η πολιτική εξουσία που βρίσκει δρόμο διαφυγής καθώς με ευκολία μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και να υποδείξει ως φαύλους, παραμυθάδες και αργυρώνητους αυτούς που η δουλειά τους είναι μόνο να πληροφορούν».

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Η «Τόκιο» του La Casa de Papel επιστρέφει με νέα αστυνομική σειρά (video)

Σασμός: Ο Γιώργος παγιδεύει τον Παύλο

ΕΡΤ3: Kινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, Φαινόμενο, Update,ert, fainomeno, Update