ΕΡΤ: 4ωρη στάση εργασίας και καταγγελίες για παλινωδίες, απαξίωση και εκφοβισμό εργαζομένων

Οι κυβερνητικές επιλογές για την συρρίκνωση και απομείωση της αξίας της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται, εξαιτίας της κατάργησης της ΕΡΤ2 και της μετάλλαξης της ΕΡΤ3 από κανάλι για την περιφέρεια σε κανάλι μπλέντερ, προκαλούν αντιδράσεις στον κόσμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και κινητοποιούν σωματεία και ενώσεις.

Σήμερα για τα τέσσερις ώρες (15.00- 19.00) οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα απέχουν στο πλαίσιο στάσης εργασίας «διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή και ολομέτωπη επίθεση που δέχεται το δικαίωμά μας στην εργασία», αναφέρουν σε κοινή  ενημέρωση οι ενώσεις και τα σωματεία που εκπροσωπούν τους   εργαζόμενους όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων (τεχνικοί, υπαλληλικό, διοικητικό, καλλιτεχνικό προσωπικό, διευθυντές παραγωγής) στην κρατική ραδιοτηλεόραση. 

Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον κήπο του Ραδιομεγάρου στην οποία οι πρόεδροι των σωματείων και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θα ενημερώσουν για όσα θα συμβούν τις προσεχείς ημέρες.

Στο μεταξύ καταγγέλλουν πως «συνάδελφοί μας εργαζόμενοι, έχουν υποστεί εργασιακό εκφοβισμό για να παράξουν έργο εκτός των καθηκόντων τους που προβλέπονται από τον Γ.Κ.Π. της εταιρείας και μάλιστα σε εμπόλεμη περιοχή».

Στο μεταξύ η ΕΡΤ2 μοιάζει με «έρημη χώρα». Το κανάλι το οποίο υποτίθεται θα ήταν το «βήμα» για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες έχει «απογυμνωθεί» προγραμματικά και στέκει στο τηλεοπτικό κάδρο σε μια κατάσταση φθοράς- και αφθαρσίας. Απλώς υπάρχει και καταφέρνει ημερήσιο  μερίδιο τηλεθέασης  1,2%   Ως και το παιδικό πρόγραμμα της η διοίκηση της εταιρείας  το έχει «περάσει» στην ΕΡΤ3. Όποια ψήγματα ελπίδας υπάρχουν για την διάσωση της ΕΡΤ2 βασίζονται στην οσονούπω νέα διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Κατερίνας Κασκανιώτη, η τοποποθέτηση της οποίας είναι θέμα ημερών, με την εκτίμηση ότι δεν θα θέλει να συνδεθεί η ανάληψη καθηκόντων της με το «μαύρο» στην ΕΡΤ2 προς διευκόλυνση του ΕΡΤNews.

Το Σάββατο βουλευτές όλων των κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιχειρηματικό- οικονομικών φορέων τόνισαν την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να σταματήσει η απαξίωση της ΕΡΤ3 και του ρόλου της, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές σε νέο «μαύρο» αυτή τη φορά στην ενημέρωση της ΕΡΤ3 σε εκδήλωση ενημέρωσης την οποία οργάνωσε η ΕΣΗΕΜΘ για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του καναλιού στον ενημερωτικό τομέα και στις παραγόμενες εσωτερικές παραγωγές.

«Ο ενημερωτικός χαρακτήρας της ΕΡΤ3 πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», σημείωσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας. Για σχέδιο μηδενισμού της ΕΡΤ3 μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας ότι «μετά το μαύρο στην ΕΡΤ η ΝΔ έρχεται τώρα να βάλει ουσιαστικά μαύρο στην ΕΡΤ3» καλώντας και τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ να αντιδράσουν στο σχεδιασμό.

Για «απόλυτη απαξίωση της ΕΡΤ3 προς τη λάθος κατεύθυνση έκανε λόγο ο Δημήτρης Σαρηγιάννης διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη.

«Το μαύρο έχει πολλές μορφές» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και ζήτησε να μην περιοριστεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας της ΕΡΤ3 και να γίνουν προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Η ΕΡΤ3 έχει μετατραπεί σε υποκατάστημα του κεντρικού μαγαζιού που είναι στην Αθήνα. Αποτελεί φτώχεια για την πόλη να έχει μία εφημερίδα και κανείς να μην αντιδρά γι αυτό που γίνεται με την ΕΡΤ3,» επισήμανε ο Λάζαρος Κυρίζογλου πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης.

«Η ΕΡΤ3 πρέπει να αποκτήσει ξανά τον περιφερειακό ρόλο της και η πόλη τη φωνή της τόνισε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ3 και τα αιτήματα που προέκυψαν από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το θέμα παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιάννης Βοιτσίδης και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ Βασίλης Πεκλάρης και Πάνος Κάσαρης.

Στο μεταξύ με ψήφισμά της η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για τα συνεχιζόμενα εργασιακά προβλήματα στην ΕΡΤ ΑΕ καθώς και για τις μεθοδεύσεις δομικών αλλαγών στα προγράμματα της χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο. «Η αλλοίωση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3, η υποβάθμιση των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ και οι σχεδιασμοί να εξαφανιστεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες το ιστορικό κανάλι της ΕΡΤ2 δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο εκτελεί καθήκοντα και διευθύνοντος συμβούλου εφαρμόζοντας «ενός ανδρός αρχή» οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει την αλαζονική του στάση να αρνείται ακόμα και συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», επισημαίνει η Ένωση Συντακτών, καλώντας παράλληλα τη διοίκηση της ΕΡΤ να «εφαρμόσει το σύνολο των προβλεπόμενων στη ΣΣΕ 2022-2023», να πάψει η εκτεταμένη χρήση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η οποία «διατηρεί σε ομηρία πάνω από 150 δημοσιογράφους και εκατοντάδες εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων» και να οριστούν «διαφανείς διαδικασίες προσλήψεων».

Η ΕΣΗΕΑ χρεώνει στην διοίκηση της ΕΡΤ απαξίωση και υποβάθμιση του προσωπικού του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και την πρακτική της  «να εκχωρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής σχεδόν το σύνολο των παραγωγών της και άρα των κονδυλίων που εξασφαλίζονται με άμεση χρηματοδότηση από τους πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ3: Στρεβλά ρεφλέξ στην κάλυψη της τοπικής ειδησεογραφίας

Ναταλία Γερμανού: Η εκπομπή της δίνει αμοιβή για τον δράστη της κακοποίησης σκύλου στην Αράχωβα (Video)

Ηλίας Μελέτης για «Άγριες Μέλισσες»: Πίστευα ότι η σειρά δεν θα τραβήξει (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΡΤ, 4ωρη,ert, 4ori