Έρπης Ζωστήρ: Τι τον προκαλεί, πώς μεταδίδεται – Προσοχή στις επιπλοκές

Λέγοντας έρπης ζωστήρ αναφερόμαστε σε ένα εξάνθημα που αναπτύσσεται στη μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος και το οποίο προκαλεί συνήθως πόνο και κνησμό.

Αποτελείται από μικρές φυσαλίδες οι οποίες ξεφλουδίζουν συνήθως σε 7 έως 10 μέρες, ενώ εξαφανίζονται πλήρως μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες.

«Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πόνο, κνησμό ή μυρμήγκιασμα στην περιοχή όπου θα εμφανιστεί το εξάνθημα αρκετές ημέρες πριν την εμφάνιση του, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και πυρετός» επισημαίνει η κ.

Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General.

Από τι προκαλείται

Ο έρπης ζωστήρ προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς ζωστήρα (VZV), που δεν είναι άλλος από τον ιό που προκαλεί και την παιδική αρρώστια ανεμευλογιά.

Από τη στιγμή που κάποιος αναρρώσει από τον ιό, αυτός θα παραμείνει στο σώμα και συγκεκριμένα, στα νεύρα, ωστόσο, θα είναι αδρανής.

Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί να επανεργοποιηθεί ακόμα και χρόνια μετά «προκαλώντας έρπητα ζωστήρα με κατανομή του εξανθήματος στη δερματική περιοχή που έχει αισθητηριακή νεύρωση από το νεύρο στο οποίο έχει ενεργοποιηθεί ο ιός» τονίζει η ειδικός.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο έρπης ζωστήρ είναι μεταδοτικός και μπορεί να προσβάλλει ακόμα και άτομα που δεν έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά και είναι ανεμβολίαστα.

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με άμεση επαφή με το υγρό των φυσαλίδων είτε με αναπνοή αερολύματος από τις φυσαλίδες, ενώ οι γιατροί συστήνουν οι ασθενείς με ζωστήρα να έχουν πάντα καλυμμένο το φυσαλιδώδες εξάνθημα μέχρι την επούλωσή του.

Προσοχή στις επιπλοκές

Ο έντονος πόνος αποτελεί την επιπλοκή που συναντάμε συχνότερα ο οποίος εντοπίζεται στη θέση κατανομής του εξανθήματος, ενώ μπορεί να επιμείνει για μήνες, κάποιες φορές ακόμα και για χρόνια μετά την αποδρομή του. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ανακουφιστούν από τα επώδυνα συμπτώματα.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με έρπητα ζωστήρα. Μια από αυτές μπορεί να είναι απώλεια όρασης σε προσβολή του οφθαλμικού κλάδου του τριδύμου (εξάνθημα στο μέτωπο γύρω από τον οφθαλμό), ενώ στις πιθανές αν και σπανιότερες επιπλοκές συγκαταλέγονται η πνευμονίτιδα, η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή ηπατίτιδα. Βακτηριακές λοιμώξεις των εξανθημάτων – ελκών, επίσης, μπορεί να συμβούν.

Πού οφείλεται η εμφάνισή του – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μειωμένη άμυνα του οργανισμού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα. Αυτό θα πει ότι συναντάται συχνότερα σε άτομα πιο ώριμης ηλικίας οπότε και οι άμυνες του οργανισμού είναι μειωμένες, ωστόσο, ο ιός εντοπίζεται και σε ασθενείς νεαρότερης ηλικίας τα οποία είναι επιφορτισμένα με υπερβολικό άγχος και stress.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται, όμως, και οι ασθενείς με αυτοάνοσα ή κοκοήθη νοσήματα που η θεραπεία τους συνοδεύεται με ανοσοκαταστολή ή οι ασθενείς υποβάλλονται σε ανοσοτροποποιητικές θεραπείες.

Η ανοσοποίηση των παιδιών με το εμβόλιο της ανεμευλογιάς μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε επανενεργοποίηση του ιού, ωστόσο θεωρείται ότι η εμφάνιση έρπητα ζωστήρα είναι πιο συχνή σε αυτούς που νόσησαν από ανεμευλογιά. Όσον αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα δεδομένα είναι ελλιπή, καθώς το εμβόλιο της ανεμευλογιάς εφαρμόζεται μετά το 1995.

Αντιμετωπίστε τον έρπητα ζωστήρα εγκαίρως

Πώς αντιμετωπίζουμε, όμως, τον ιό εφόσον νοσήσουμε; Ευτυχώς υπάρχει αντιιική θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, μας λένε οι ειδικοί.

Πρόκειται για αγωγή με φάρμακα η οποία μειώνει τη διάρκεια του εξανθήματος και τη συχνότητα εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτή να δίνεται εγκαίρως, γι’ αυτό και πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας άμεσα για την εμφάνιση του εξανθήματος ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ζωστήρα.

Είναι σημαντικό να μην υποτιμηθεί η σοβαρότητα της νόσου και ο ασθενής να έχει έγκαιρη πρόσβαση στην κατάλληλη αγωγή.

Εμβόλια

Εκτός από τη θεραπεία, ωστόσο, υπάρχουν και δυο εμβόλια για τον έρπητα ζωστήρα τα οποία μπορούν να δοθούν ακόμα και σε ασθενείς που έχουν νοσήσει, αρκεί να έχει περάσει η οξεία φάση.

«Το πρώτο ζωντανό από αδρανοποιημένο ιό (zostavax) αφορά στο γενικό πληθυσμό των ανοσοεπαρκών ασθενών στην Ελλάδα μετά την ηλικία των 50 ετών και χορηγείται υποδόρια ή ενδομυϊκά σε μία (1) δόση, ενώ το δεύτερο γενετικά ανασυνδυασμένο εμβόλιο (shingrix) αποζημιώνεται μόνο για ασθενείς με συγκεκριμένες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως μεταμόσχευση μυελού, σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους πριν ή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και σε χρόνια ανοσοκατεσταλμένους λήπτες νεφρικού μοσχεύματος» επισημαίνει η κα Ατσάλη και προσθέτει:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται την ένταξη, του αδρανοποιημένου, ανασυνδυασμένου εμβολίου έναντι του έρπητα ζωστήρα (RZV) σε πρώτη φάση στα άτομα με ανοσοκαταστολή και σ’ αυτήν την περίπτωση καλό θα είναι να ρωτάμε το θεράποντα ιατρό μας αν δικαιούμαστε το εμβόλιο σε περίπτωση που ανήκουμε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες γιατί το καινούργιο εμβόλιο είναι ασφαλές και με αρίστη αποτελεσματικότητα που διαρκεί και πάρα πολλά χρόνια.

Δίνεται σε δυο δόσεις με απόσταση δυο έως έξι μηνών αλλά στην περίπτωση που ένας ασθενής πρέπει να αρχίσει κάποια ανοσοτροποποιητική θεραπεία το διάστημα μπορεί να συμπτυχθεί στον ένα μήνα.

Τα νέα είναι ελπιδοφόρα για τη νόσο αυτή που προκαλεί φόβο και περιμένουμε σε επόμενη φάση τη γενίκευση εφαρμογής του καινούργιου εμβολίου στον πληθυσμό»

Photo By Wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονίες: Αποτελεσματικά μέτρα προστασίας ζητάει από την Πολιτεία η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του ανθρώπου

Αμφισβητείται η αξία του ελέγχου PSA ως μοναδικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη

Προσοχή αν νιώσετε πόνο δεξιά στην κοιλιά που εξαπλώνεται προς τον ώμο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρπης Ζωστήρ, – Προσοχή,erpis zostir, – prosochi