Έρευνα για την ετερόφυλη και ομόφυλη απιστία: Ποιοι δεν τη συγχωρούν και χωρίζουν ευκολότερα; – Ποιοι είναι πιο πιστοί

Η απιστία πληγώνει άνδρες και γυναίκες το ίδιο και συνήθως οδηγεί σε συγκρούσεις με τους συντρόφους, διάλυση του δεσμού, πληγωμένα αισθήματα, εγκατάλειψη, ενδοοικογενειακή βία και απώλεια εισοδημάτων. Όμως, παρά τα στερεότυπα, έρευνα που έγινε στη χώρα μας έδειξε ότι η ομόφυλη απιστία είναι πολύ πιο επώδυνη από την ετερόφυλη, η οποία συγχωρείται πιο εύκολα και καταλήγει σε συμφιλίωση.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι πιο φιλελεύθεροι στο σεξ άρα και πιο άπιστοι, ωστόσο αυτό το στερεότυπο καταρρέει όπως αποκάλυψε μια μεγάλη διεθνής έρευνα που

συμμετείχαν πάνω από 63.000 άνδρες και γυναίκες.

Ανάλογη έρευνα έκανε πρόσφατα και το Ανδρολογικό Ινστιτούτου στη χώρα μας, που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: «Η δική μας έρευνα, με 1.300 συμμετέχοντες, επίσης το επιβεβαιώνει: οι ετεροφυλόφιλοι είναι πιο άπιστοι άνδρες ενώ οι ομοφυλόφιλοι και bisexual είναι πιστοί όταν είναι σε σχέση» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ινστιτούτου δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Η έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.300 άνδρες, ηλικίας 27-45 ετών με αναλογικότητα κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική και διαπιστώθηκαν, όπως και σε άλλες ανάλογες μελέτες, τα παρακάτω:

Η σεξουαλική απιστία σε ζευγάρια ανδρών-γυναικών, ενοχλεί περισσότερο τους άνδρες.Η συναισθηματική απιστία (έρωτας χωρίς σεξ) ενοχλεί περισσότερο τις γυναίκες.Αυτή η διαφορετική στάση ανάγεται σε εξελικτικούς λόγους: ο άνδρας δεν είναι ποτέ βέβαιος για την πατρότητα ( σήμερα μπορεί να κάνει τεστ DNA) .Η γυναίκα θυμώνει με την συναισθηματική απιστία γιατί χάνει την ασφάλεια του οικογενειακού μοντέλου σε μια κοινωνία αιώνες ανδροκρατούμενη.Οι ομοφυλόφιλοι-bisexual είναι πιο συντηρητικοί στη σεξουαλική απιστία γιατί είναι έξω από το ιστορικό μοντέλο αναπαραγωγής (ξέρουν ότι δεν θα γίνουν πατέρες με την σχέση τους) και ίσως γι’ αυτό είναι και πιο διεκδικητικοί στα δικαιώματα ισοτιμίας (π.χ. τεκνοθεσία).Η συναισθηματική απιστία στους ομόφυλους είναι πολύ πιο ενοχλητική από την σεξουαλική γιατί αμφισβητεί την ταυτότητα του φύλου τους και όχι την πατρότητα που είναι βιολογικό γεγονός (sex and gender identity).Η ομόφυλη απιστία ενοχλούσε περισσότερο αναλογικά με το συντηρητικό υπόβαθρο της κοινωνίας.Οι πλέον ομοφοβικές κοινωνίες είναι πολύ πιο εχθρικές τόσο στην ομοφυλοφιλία, όσο και στην πολυερωτική στάση των ομόφυλων.Η καταπίεση των ομόφυλων από θρησκευτικά και κοινωνικά κλισέ, τους οδηγεί σε δικαιωματικές διαμαρτυρίες όπως το θέμα της τεκνοθεσίας με το αίσθημα του ζηλωτή και της μειοψηφίας.Η ομόφυλη απιστία ήταν το ίδιο ενοχλητική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις συντρόφους γυναίκες.

Ειδικότερα, λιγότεροι από ένας στους δυο ετερόφυλους άνδρες δήλωσε ότι η συναισθηματική απιστία τον ενοχλεί περισσότερο από την σεξουαλική, σε αντίθεση με 7 στους 10 gay και αμφιφυλόφιλους.

Όπως επισημαίνει και ο δρ Συμεών Σιδηρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, «αν και συχνά υπάρχει η αντίληψη ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι πιο φιλελεύθεροι σεξουαλικά και άρα πιθανότερο να είναι άπιστοι, η έρευνα καταρρίπτει αυτά τα στερεότυπα».

Η μεγάλη ξένη μελέτη

Η μεγάλη μελέτη (Upset Over Sexual versus Emotional Infidelity Among Gay, Lesbian, Bisexual, and Heterosexual Adults, D.A. Frederick, M. R. Fales 2014) συνέκρινε τη σεξουαλική με τη συναισθηματική απιστία σε 63.894 γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες. Κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα τους ενοχλούσε περισσότερο: οι σύντροφοί τους να κάνουν σεξ με κάποιον άλλο (χωρίς όμως να τον ερωτευτούν) ή να ερωτευτούν κάποιον άλλον (χωρίς όμως να κάνουν σεξ με αυτόν).

-Οι ετερόφυλοι άνδρες φάνηκαν να ενοχλούνται περισσότερο από την σεξουαλική απιστία σε σύγκριση με τις γυναίκες (πάνω από ένας στους δυο έναντι μιας στις τρεις) και λιγότερο πιθανό να ενοχληθούν από την συναισθηματική απιστία σε σχέση με τις γυναίκες (λιγότεροι από τους μισούς άνδρες έναντι δυο στις τρεις γυναίκες).

-Οι αμφισεξουαλικοί άνδρες και γυναίκες δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους όσον αφορά την σεξουαλική απιστία (30% έναντι 27%) ανεξάρτητα αν η τρέχουσα σχέση τους ήταν άνδρας (35% έναντι 29%) ή γυναίκα (28% έναντι 20%).

-Οι gay άνδρες και οι λεσβίες επίσης δεν παρουσίασαν σημαντικές αποκλίσεις (32% έναντι 34%).

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτή η διαφορά παρατηρείται σε ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού, αλλά μόνο στους ετερόφυλους.

Συμπέρασμα

Και από τις δυο δύο έρευνες, φάνηκε ότι η ομόφυλη απιστία φάνηκε πολύ πιο ενοχλητική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Επιπλέον οι αντιλήψεις γύρω από την ομοφυλοφιλία προβλέπουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις των ανδρών αλλά όχι των γυναικών σε περίπτωση ομόφυλης απιστίας.

«Παρά τα στερεότυπα που θέλουν τους ομοφυλόφιλους πιο άπιστους και μακριά από το μοντέλο της πατριαρχικής οικογένειας, οι έρευνες δείχνουν πως μπορεί να ισχύει ακριβώς το αντίθετο», καταλήγει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε επίσης:

Ελπίδα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ – Πιθανό τρόπο «επιδιόρθωσης» της μνήμης εξετάζουν οι επιστήμονες

Γονιδιακή θεραπεία: Το «ιατρικό μαγικό ραβδί» για την κληρονομική διαταραχή του οιδήματος

«Εφιαλτική» πρόβλεψη από τον ΠΟΥ: Το 2050 ο αριθμός των καρκινοπαθών θα έχει αυξηθεί κατά 77%

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα, Ποιοι, – Ποιοι,erevna, poioi, – poioi