Επτά tips για να ταξιδέψετε χωρίς να φοβάστε τρομοκρατική επίθεση

ΚΟΣΜΟΣ

Η επίθεση στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης -που είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 147- ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά από αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι επιθέσεις σε ένα αεροδρόμιο και το σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες, σε μια αίθουσα συναυλιών στο Παρίσι, σε ένα ιερό στην Μπανγκόκ, σε ένα ξενοδοχείο στη Βομβάη,

σε ένα σταθμό τρένου στη Μαδρίτη, στο μετρό του Λονδίνου, σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο, σε ένα μαραθώνιο στη Βοστώνη, σε ένα ουρανοξύστη στο Μανχάταν…

Κάθε φορά που μια νέα τραγωδία συμβαίνει, τόσο αυξάνεται ο φόβος και τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε πως ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να ταξιδεύουμε και να αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω από το ίδιο μας το σπίτι. Στην πραγματικότητα, η τρομοκρατία είναι ένας επιπλέον λόγος για να συνεχίσουμε τα ταξίδια, να κάνουμε φίλους σε όλο τον κόσμο, και να είμαστε καλοί πρεσβευτές για τη χώρα μας.

Φυσικά, στη θεωρία όλα εύκολα είναι, αλλά αν ετοιμάζετε ταξίδι στο άμεσο μέλλον είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε: «Αν πάω, πόσο κινδυνεύω να βρεθώ σε τρομοκρατικό περιστατικό; Πώς μπορεί να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος; Αν δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, πώς μπορώ να ξεπεράσω το φόβο μου;».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε επτά απλούς τρόπους για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τον φόβο σας.

1. Συνειδητοποιήστε πόσο ελάχιστη είναι στατιστικά η πιθανότητα να βρεθείτε μπροστά σε τρομοκρατικό χτύπημα στο εξωτερικό

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που σκοτώθηκαν στο εξωτερικό από τα περιστατικά της τρομοκρατίας 2001-2013 ήταν 350. Αν σκέφτεστε πως στο σπίτι σας είναι ασφαλέστερα, σκεφτείτε πως στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν (εντός της χώρας) 3030 άτομα από την τρομοκρατία για την ίδια χρονική περίοδο.

Αν συνυπολογίσουμε την εγκληματικότητα, οι περισσότερες από τις πόλεις των ΗΠΑ είναι στατιστικά πιο επικίνδυνες από τα μέρη που επισκέπτονται οι Αμερικανοί στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, οι πιθανότητες για να σκοτωθείτε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα είναι μία στις 19.000, να πνιγείτε στην μπανιέρα σας μία στις 800.000, ή να χτυπηθείτε από κεραυνό μία στις 5.500.000. Όλα αυτά είναι πιο πιθανά από το να σκοτωθείτε σε τρομοκρατική επίθεση που είναι μία στις 20 εκατομμύρια!

2. Μην συγχέετε την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης με την πιθανότητα να γίνετε θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει μια άλλη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους 12 μήνες; Ναι. Μήπως αυτό μεταφράζεται σε υψηλό βαθμό κινδύνου για τον μεμονωμένο ταξιδιώτη στην Ευρώπη; Όχι.

3. Να γνωρίζετε πού βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι.

Όταν σχεδιάζουμε διακοπές, έχουμε την τάση να ανησυχούμε περισσότερο για «θεαματικούς» κινδύνους, όπως μια τρομοκρατική επίθεση ή μια επιδημία γαστρεντερίτιδας σε ένα κρουαζιερόπλοιο και λιγότερο για τους πιο «βαρετούς» κινδύνους όπως, για παράδειγμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Από αυτήν όμως, ένας στους πέντε Αμερικανούς αναπτύσσουν καρκίνο στο δέρμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Να θυμάστε ότι η συχνότερη αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι τα τροχαία.

4. Κατανοήστε τους λόγους για τους οποίους ο φόβος σας για μία τρομοκρατική επίθεση είναι δυσανάλογος σε σχέση με τον κίνδυνο

Υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους είμαστε πιο φοβισμένοι από τρομοκρατικές επιθέσεις από ό, τι η λογική θα υπαγόρευε.

Φοβόμαστε περισσότερο τους κινδύνους που είναι νέοι και άγνωστοι από όσα έχουμε ζήσει με τον φόβο τους για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ, καρδιακή νόσος, η οποία σκοτώνει έναν στους 467 Αμερικανούς ετησίως).

Φοβόμαστε περισσότερο τους κινδύνους που ενδέχεται να μας σκοτώσουν με ιδιαίτερα φρικιαστικό τρόπο, για παράδειγμα, ένα αεροπορικό δυστύχημα, μια επίθεση καρχαρία ή ο ιός Έμπολα.

Φοβόμαστε λιγότερο τους κινδύνους που αισθανόμαστε ότι έχουμε κάποιο έλεγχο, όπως το σκι και την οδήγηση, ακόμα κι αν είναι μόνο η ψευδαίσθηση του ελέγχου. (Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η οδήγησή τους είναι ασφαλέστερη από όσο πραγματικά είναι.)

Φοβόμαστε περισσότερο τους «ανθρωπογενείς» κινδύνους από όσο εκείνους από φυσικά αίτια, όπως η ηλιακή ακτινοβολία ή οι σεισμοί.

Φοβόμαστε περισσότερο τους κινδύνους που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα, ιδιαίτερα στην τηλεόραση. Ένα περιστατικό με πολλούς θανάτους έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι πολλά περιστατικά που το καθένα περιλαμβάνει έναν μόνο θάνατο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο φοβόμαστε περισσότερο τη συντριβή ενός αεροπλάνου παρά τα τροχαία ατυχήματα (ακόμα κι αν τα τροχαία είναι πολύ πιο πιθανά).

5. Μην εστιάζετε τόσο πολύ σε απίθανους κινδύνους και αγνοείτε τους κοινούς κινδύνους που είναι πολύ πιο πιθανό να σας βλάψουν.

Οι φοβισμένοι άνθρωποι κάνουν επικίνδυνες επιλογές. Για παράδειγμα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί επέλεξαν να οδηγούν και όχι να πετούν. Σε άλλο παράδειγμα, στις κρουαζιέρες όλοι είναι τόσο επικεντρωμένοι στο να πλένουν συχνά τα χέρια τους, προκειμένου να αποφευχθεί μία γαστρεντερίτιδα, που ξεχνούν να βάλουν αντηλιακό.

6. Καταλάβετε πως αυτό που σας τρομάζει δεν είναι ο ίδιος ο κίνδυνος αλλά η αβεβαιότητα

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, καθώς προσπαθούμε να προγραμματίσουμε διακοπές είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο επικίνδυνη ή ασφαλής είναι μία χώρα σε σχέση με μια άλλη. Προσπαθούμε να σταθμίσουμε τον κίνδυνο ενός προορισμού πάνω από ένα άλλο κοιτάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των βίαιων επεισοδίων εκεί. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο σχετικό είναι αυτό το ιστορικό αρχείο. Το μέλλον θα είναι διαφορετικό από το παρελθόν; Δεν ξέρουμε. Ακόμα όμως και όταν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το βαθμό κινδύνου, μπορούμε να …

7. Περιορίζουμε τους κινδύνους που μπορούμε να ελέγξουμε

Μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας: «Πόση είναι η πιθανότητα της κατάστασης που επηρεάζει το ταξίδι μου; Αρκετά μικρή». Και μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους αυτούς όταν διατηρούμε έναν έλεγχο. Για παράδειγμα, μπορούμε να οδηγούμε πολύ προσεκτικά στο δρόμο μας προς το αεροδρόμιο.

Πηγή: airnews.gr

αεροπορικά ταξίδιατρομοκρατίασυμβουλέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα