Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς: Ο πτωχευτικός Μητσοτάκη έφερε τους «Πάτσηδες»

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά και τις εικόνες βίαιης εισβολής στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού χθες το πρωί στα Ιλίσια.

Η εικόνα με τη σπασμένη πόρτα και την παρουσία του δικαστικού επιμελητή με τους αστυνομικούς, που δεν άφηναν την δημοσιογράφο να πάρει κάποια προσωπικά αντικείμενα έκανε το γύρο του διαδικτύου και ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά, το κυριότερο, προκάλεσε κύμα δια ζώσης συμπαράστασης, καθώς πλήθος κόσμου έσπευσε στο σημείο

για συμπαράσταση – στην οδό Αβύδου δεν έπεφτε καρφίτσα από το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου.

Αυτές τις εικόνες, ανέδειξε χθες όλη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας και στα αντανακλαστικά των οργισμένων πολιτών, ιδίως όσων βρίσκονται σε ανάλογη θέση, υπό την απειλή κατάσχεσης του ακινήτου τους λόγω πλειστηριασμού ακόμη και για ευτελές όφελος ή όφελος που δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, επιζητούσαν ούτως ή άλλως να επαναφέρουν στο προσκήνιο και να συντηρήσουν – μαζί με τις παρακολουθήσεις – το πιο «άβολο» και πιεστικό πολιτικά για την κυβέρνηση θέμα της υπόθεσης Πάτση και συνολικά των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Χθες, ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η αμηχανία παραγόντων της κυβέρνησης: στο πλαίσιο επίκαιρης συζήτησης της Έφης Αχτσιόγλου για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, τα funds και το σχέδιο Ηρακλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απέφυγε κάθε αναφορά στο θέμα της έξωσης και την υπόθεση Πάτση παρόλο που και τα δύο τέθηκαν από την πλευρά της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διαχώρισε την πρακτική που αναδείχθηκε από τις χθεσινές εικόνες, από τη «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου το οποίο υπερασπίστηκε και είπε ότι αυτό είναι επαρκές και περιέχει την πρόβλεψη οι ευάλωτοι να μην χάνουν την πρώτη κατοικία τους.

Μετά τις χθεσινές εικόνες από την Κουμουνδούρου υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους ότι τα όσα εκτυλίχθηκαν οφείλονται αποκλειστικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια πολιτική που, όπως επισημαίνουν, ξήλωσε ολοσχερώς το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, εν μέσω καραντίνας για τον κορωνοϊό, και έδωσε τροφή στα «κοράκια» και τους «Πάτσηδες», οι οποίοι θησαυρίζουν «αγοράζοντας κοψοχρονιά τα κόκκινα δάνεια ανήμπορων πολιτών και επαγγελματιών, που καλούνται εν συνεχεία να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους».

Περαιτέρω, λένε από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, οι εικόνες στο σπίτι της Ι. Κολοβού, δεν αποτελούν μια μεμονωμένη περίπτωση, καθώς έως το τέλος του 2022 είναι προγραμματισμένοι πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί που αφορούν και πρώτη κατοικία, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι «εικόνες έξωσης πολιτών από τα σπίτια τους με αστυνομικούς να σπάνε τις πόρτες είχαμε να δούμε από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, αλλά στην Ελλάδα δεν είχαν υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε και στα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων, με καμία κυβέρνηση, καθώς υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι να την καταργήσει πλήρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε καταθέσει τότε και πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα. Σήμερα βλέπουμε κάποια πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματά του». 

Ειδικότερα, όσον αφορά τον πτωχευτικό νόμο επαναλαμβάνουν πως ενώ καθ’ όλη την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, με κόκκινα δάνεια αυξάνονται επίσης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς ούτε 3 στους 100 δεν κατάφεραν να πάρουν ρύθμιση.

Απαντώντας δε στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το ότι επί της δικής του διακυβέρνησης επέτρεψε το πέρασμα των κόκκινων δανείων σε funds και άνοιξε τον δρόμο στους πλειστηριασμούς, από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως:

«καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πλαίσιο το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια καταργήθηκε πλήρως με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».«για τις μεταβιβάσεις δανείων ο νόμος του 2015 προέβλεπε υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τον πιστωτή προς τον πολίτη πριν από οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης, ενώ επίσης προέβλεπε πλήρη φορολόγηση όλων των πράξεων των funds. Η ΝΔ όμως επέλεξε να συνδέσει τον Ηρακλή με το νόμο του 2003 που δεν θέτει καμία τέτοια δικλείδα ασφαλείας».«επί ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν σχήματα 120 δόσεων που έδωσαν ανακούφιση για τα χρέη απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Ευκαιρίας» δοθείσης ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει και την πρότασή του, έναν συνδυασμό για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και επαναφοράς της προστασίας της πρώτης κατοικίας για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ειδικότερα, από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βασίζεται στους εξής άξονες:

1. Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για κούρεμα και μέρους της βασικής οφειλής.

2. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, και για τις τράπεζες και για τα funds.

3. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.

4. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Τέταρτη κατά σειρά επίκαιρη Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε το μπαράζ των επίκαιρων ερωτήσεων προς Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις, επιχειρώντας να δώσει συνέχεια στα νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου από τις εφημερίδες «Το Bήμα» και «Documento».

Έτσι, με δεδομένο το ρεπορτάζ του κυριακάτικού Βήματος σύμφωνα με το οποίο o μηχανισμός του predator «εγκαταστάθηκε» σε χώρο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και σε αυτόν αξιοποιήθηκαν και αποσπασμένοι αστυνομικοί, καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα «τα πλήρη στοιχεία των αστυνομικών που είχατε μεταθέσει στην ΕΥΠ και είχαν ενεργοποιηθεί ‘’σε κρίσιμα πόστα πέριξ του Predator’’, καθώς και της προϊσταμένης τους, την οποία προστατεύσατε μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ώστε να μην έρθει να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Με βάση το ρεπορτάζ του «Documento» ότι προκύπτει τουλάχιστον για 5 πρόσωπα παρακολούθηση και από το predator και από την ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό αν «υπευθύνως και ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας να διαψεύσετε ότι οι κ. Κωστής Χατζηδάκης, Αλέξης Παπαχελάς, Αλέξανδρος Διακόπουλος, Γιώργος Κύρτσος και Αριστείδης Αλεξόπουλος βρίσκονταν σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, καθώς και να διαβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων «συμπτώσεων» διπλής παρακολούθησης μέσω ΕΥΠ και Predator, όπως οι περιπτώσεις των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη».

Διαβάστε επίσης:

Στην Αίγυπτο σήμερα οι Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Βαρβιτσιώτης

Le Monde: Ο Αβραμόπουλος διεκδικεί τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου ΕΕ στον Κόλπο

Ανδρουλάκης: Λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, Μητσοτάκη, Πάτσηδες,epithesi syriza, mitsotaki, patsides