«Επιστημονική» απάντηση Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκιση του Αφγανού δολοφόνου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Την ώρα που παίρνει διεθνείς διαστάσεις το θέμα με την αποφυλάκιση, λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ελληνικού δικαστικού συστήματος, του νεαρού Αφγανού ο οποίος εν συνεχεία κατηγορείται για τον φόνο μιας νεαρής φοιτήτριας στη Γερμανία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος εμφανίστηκε στη Βουλή περισσότερο ως… επιστήμονας, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις του και κάνοντας λόγο για στατιστικά στοιχεία, και λιγότερο ως πρώην υπουργός
Δικαιοσύνης. “Εγώ, νομίζω ό,τι οι κακές συγκυρίες, δηλαδή, οι περιπτώσεις όπου κάποιος, δυστυχώς, θα εγκληματήσει στατιστικά είναι λίγες και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μία πολιτική, η οποία διευκολύνει την δευτερογενή πρόληψη από το έγκλημα λόγω του ότι προσφέρει δυνατότητες επανένταξης”, σημείωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος στην τοποθέτηση του υποστήριξε πως “ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων, είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας, διευκολύνουν την επανένταξη. Έχουμε κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα”. Όπως εξήγησε ο ίδιος “επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με απόλυση και κάνουν, παρομοίως, εγκλήματα. Δεν εγκαταλείπουν οι έννομες τάξεις τους θεσμούς. Γιατί; Γιατί, γνωρίζουν, ότι ο λίγος παραπάνω χρόνος στην φυλακή και εάν αυτός δεν συνοδεύεται με την σταδιακή επαφή με τον εξωτερικό κοινωνικό χώρο ή με ελεγχόμενη έξοδο και η παραμονή του με περισσότερο χρόνο, δεν αποδίδει όφελος σε εγκληματικότητα. Ειδικά στους ανηλίκους, έχει βρεθεί ότι το καλύτερο μέσο πρόληψης της εγκληματικότητας στατιστικά είναι η ανοιχτή παραμονή και όχι η φυλάκιση”. Σχετικά με την αποφυλάκιση του Αφγανού ο Νίκος Παρασκευόπουλος “εδώ, είχαμε μια περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας που οδήγησε σε απόλυση μετά από την έκτιση 2,5 ετών περίπου στην φυλακή, που κρίθηκε, ότι λόγω της αγωγής εντός της φυλακής του συγκεκριμένου ατόμου, μπορούσε να ακολουθήσει απόλυση από τα αρμόδια όργανα. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές να έχουμε αυτή την επιείκεια και στην περίπτωση των ανηλίκων αλλά και στην περίπτωση των ενηλίκων σε άλλα εγκλήματα τα οποία υπάρχουν”. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως “αυτό δεν αποτελεί εθνική ιδιομορφία, αλλά συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Στους ανηλίκους, όπως είχαμε να κάνουμε εδώ, δεν έχουμε την κοινή ποινή, δεν θέλουμε ούτε καν να την λέμε ποινή για να προστατεύουμε την δυνατότητα διαπαιδαγώγησης και της επανένταξης των ανηλίκων και την ονομάζουμε κράτηση σε «Ειδικό Κατάστημα». Αυτή, έχει και μικρότερη διάρκεια από αντίστοιχες ποινές που θα είχαν επιβληθεί σε ενηλίκους, αλλά έχει και μια μεγάλη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά την απόλυση. Τόνισε μάλιστα πως η Πολιτεία ιδίως από το 2005 και μετά, “θεσπίζει θεσμούς απόλυσης υπό όρους, οι οποίοι πολλές φορές, είναι προνομιακοί και ευνοϊκοί ιδιαίτερα και επίσης, έχει θεσπίσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή νομοθεσία για τους ανηλίκους”. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο «Π» ότι σχετικά με το ευρωπαικο ένταλμα σύλληψης του Αφγανού δράστη, ήταν στην ευχέρεια του εισαγγελέα Εφετών και στην κρίση του αν θα το εκδόσει ή όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο άνδρας κατέθεσε αίτημα ασυλίας στις γερμανικές αρχές, έδωσε και τα απωτυπώματά του, οπότε οι αρχές στην Γερμανία θα μπορούσαν να ελέγξουν το μητρώο του δράστη. Επιπλέον, αναφέρουν ότι δεν ρώτησαν, δεν απευθύνθηκαν στις ελληνικές αρχές για να μάθουν περισσότερα.

ΠαρασκευόπουλοςαποφυλάκισηΑφγανόςΓερμανίαδολοφονίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα