«Επίλογος» ERTNews: Εκπομπή για τις εκλογές «έξω από το κουτί» αλλά «μέσα στα πράγματα»

Με ορατά, από καιρό, τα σημάδια για τις «μεθαυριανές» εκλογές στον ορίζοντα, τα κανάλια άρχισαν να εντάσσουν «καθαρόαιμες» πολιτικές εκπομπές στα μενού τους.

Η πρόκληση για κανάλια και δημοσιογράφους– παρουσιαστές εκπομπών, μεγάλη και με βαθμό δυσκολίας. Είναι ένα θέμα πως θα καταφέρουν κατ΄αρχήν να πείσουν τον τηλεθεατή να παρακολουθήσει την εκπομπή και να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της. Πόσω  μάλλον όταν εκτείνεται στις «μικρές» ώρες της ημέρας.

Η προσπάθεια, φιλότιμη, αν συνυπολογιστεί

ότι τα- ιδιωτικά- κανάλια από καιρό- χρόνια πίσω- φρόντισαν για την αποπολιτικοποίηση της τηλεόρασης. Ιδίως της βραδινής ζώνης. Τα σταθερά «ραντεβού» έπαψαν στο prime time. Σχεδόν εξαλείφθηκαν τα πολιτικά τοκ σόου- θυμάστε, κάποτε είχαν εξέχουσα θέση στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης των καναλιών- και ο πολιτικός λόγος δια της τηλεόρασης διοχετεύθηκε στις πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές, τελευταίως δε -κατά τις επιταγές της επικοινωνιακής μόδας- στις εκπομπές οι οποίες- ας πούμε ότι- κάνουν infotainment- κάτι μεταξύ ελαφράς ψυχαγωγίας και ελαφρώς ενημέρωσης.

Οι εκπομπές πολιτικής επικαιρότητας επανεμφανίστηκαν στο τηλεοπτικό κάδρο λόγω εκλογών και «καρφιτσώθηκαν» στο πρόγραμμα σε χρονικές στιγμές κοντά στην αλλαγή της ημέρας. Στην ΕΡΤ πολιτικά τοκ σόου είναι στον «στάνταρ εξοπλισμό».

Ασυνήθιστο είναι μια πολιτική εκπομπή να έχει θέση στο «φιλέτο» τηλεθέασης. Ασυνήθιστο επίσης, να εξετάζει, να ασχολείται με το πολιτικό οικοσύστημα στην προεκλογική περίοδο χωρίς πολιτικούς. Χωρίς «κορώνες» και «κοκορομαχίες». Χωρίς τσιτσάτα. Χωρίς να έχει χρονική διάρκεια αλα «Μπεν Χουρ».

Ο χθεσινοβραδινός «Επίλογος» του ERTNews κινήθηκε «εκτός πλαισίου». Εκτός πεπατημένης. Ήταν μια εκπομπή «έξω από το κουτί» αλλά «μέσα στα πράγματα».

Και μόνον το στοιχείο ότι εξέταζε το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται και ενόψει εκλογών, χωρίς έστω έναν εκπρόσωπο κόμματος μεταξύ των καλεσμένων, ήταν ίντριγκα.

Σαν πολλαπλασιαστής ενδιαφέροντος, το στοιχείο ότι μια εκπομπή με αμιγώς πολιτικό πρόσημο, «άνοιξε» μια συζήτηση για τις εκλογές, τα κόμματα, τους αρχηγούς τους, τις θέσεις, τις προτάσεις τους με μη αναμενόμενη προσέγγιση.

Ο Απόστολος Μαγγηριάδης σαν σεφ «παρουσίασε» ένα «ωραίο πιάτο», μια πολιτική συνταγή «τζούσι»- ζουμερή. Σε ποσότητα ισορροπημένη και με ποιοτικές «πρώτες ύλες».

Επέλεξε να συζητήσει με επικοινωνιολόγους, θεωρητικούς Επικοινωνίας- Πολιτικής Επικοινωνίας, για τις εκλογές, καταξιωμένους: Είχε τη Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, τον πολιτικό πολιτικό επιστήμονα Λευτέρη Κουσούλη, τον επικοινωνιολόγο Μάνο Σιφονιό και – μέσω Skype- τον Γεράσιμο Μοσχονά, καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας και Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης.

Με όρους οπτικοακουστικής παραγωγής περιεχομένου έκανε ένα επιτυχημένο κάστινγκ. Τέσσερις ειδικοί σε πυκνό χρόνο- σε κάτι λιγότερο από 60 λεπτά- έδωσαν τη μεγάλη εικόνα έως τις 21 Μαΐου.

Στο τραπέζι ανοίχτηκε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων περι τις εκλογές. Τα «συν» και τα «πλην» των κομμάτων. Τα «δυνατά» σημεία και τα «τρωτά» των πολιτικών αρχηγών. Πως, πόσο και ποιόν μπορεί να επηρεάσει η εξαίρεση ακροδεξιών κομμάτων από την αποθέωση της Δημοκρατίας, τις εκλογές. Τα περιβόητα debate και η επίδραση στην κρίση των αναποφάσιστων. Οι νέοι ψηφοφόροι. Οι νέοι δίαυλοι επικοινωνίας και η αξιοποίηση τους σε μια προσπάθεια των πολιτικών- κυρίως των ηγετών των κομμάτων- να απευθυνθούν σε νεανικά κοινά του εκλογικού σώματος. Εκεί τα Social media. Στο βιράζ και οι δημοσκοπήσεις. Οι αναποφάσιστοι αλλά και η «αθόρυβη» ψήφος. Σχηματίστηκε, μεταξύ άλλων μια εικόνα- περι πόλωσης- διαφορετική από την εντύπωση που ενδεχομένως επικρατεί.

Όλα αυτά σαν σε γύρους ταχύτητας, τους οποίους με άνεση μπορούσε να παρακολουθεί ο τηλεθεατής χωρίς να χάνει κάτι, ακριβώς λόγω αυτής της ταχύτητας.

Ο Μαγγηριάδης είχε τον έλεγχο και σαν ικανός πλέι μέικερ οργάνωσε το «παιχνίδι». Έχει εμπειρία. Άλλωστε έχει προσλαμβάνουσες από την θητεία του στις ΗΠΑ. Δεδηλωμένος φαν άλλωστε της αμερικανικής δημοσιογραφικής τηλεοπτικής σχολής.

Πυκνό σε πληροφορίες το βίντεο για τον ρόλο των ΜΚΔ στην εκλογική «μάχη».

Οι επιστήμονες και ειδικοί με περιεκτικό λόγο «φώτιζαν» το τοπίο, με τρόπο ελκυστικό, συναρπαστικό. Μιλώντας απλά και κατανοητά. Πολιτισμένη κουβέντα σε απευθείας μετάδοση.

Ο «Επίλογος» επιλέγοντας τη διαφορετικότητα σε αυτά που γνωρίζουμε για την συγκεκριμένη τυπολογία εκπομπών,  στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, έκανε τη διαφορά. Άξιζε έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στο εξής έχει να αναμετρηθεί με την πρόκληση που μόλις χθες δημιούργησε. Ταυτόχρονα «πέταξε το γάντι» στον ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης:

ACTION24: Εμπλουτίζει το πρόγραμμα του με νέες εκπομπές

«Black Mirror»: Η σειρά επιστρέφει τον Ιούνιο στο Netflix (video)

Εφημερίδες: Πωλήθηκαν πέντε εκατ. φύλλα λιγότερα το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα