Επεισόδια με χρήση δακρυγόνων από Σκοπιανούς στην Ειδομένη

ΕΛΛAΔΑ

Νέα προκλητική επέμβαση των αστυνομικών των Σκοπίων κατά προσφύγων σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα 40 προσφύγων παρακινούμενη από «αλληλέγγυους» επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη στα σύνορα με τα Σκόπια και δέχθηκαν την άμεση και δυσανάλογη αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων, οι οποίοι

για άλλη μία φορά έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Δύο διμοιρίες ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν παραταχθεί δίπλα στον φράχτη, που έχει υψωθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη προσέγγιση προσφύγων. Επιπλέον, περί τα εκατό άτομα βρίσκονται διασκορπισμένα στα χωράφια, δίπλα στην περίφραξη.

Νωρίτερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο κόκκινο, για την συνολική κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη ανέφερε πως έχει σταθεροποιηθεί «και πάει προς εκτόνωση. Έχει αρχίσει η αποχώρηση προσφύγων και από τον Πειραιά και από την Ειδομένη, παρά τις Κασάνδρες και τους διαφόρους συναδέλφους σας στα κανάλια που χθες σε ένα ρεσιτάλ φημολογίας, προανήγγειλαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις σε αυτό και σε αυτή την περιοχή. Διαψεύστηκαν, παρά την βεβαιότητα τους και οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι το συμφέρον τους είναι να πάνε σε οργανωμένους χώρους και να πάρουν το δρόμο τους. Ετοιμάζουμε οργανωμένους χώρους, πιστεύουμε ότι σε λίγες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι για να τακτοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε καλύτερο μέρος από τις λάσπες και τα χώματα της Ειδομένης και την προβλήτα του Πειραιά».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η αστυνομία κάνει ελέγχους, εντατικότερους ελέγχους στην περιοχή, γιατί υπήρχαν κάποιες ενέργειες κάποιων που δεν άρεσαν. Δεν μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες και οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες και την κυριαρχία της τάξης στη χώρα μας».

Ο υπουργός είπε ότι υπήρξαν περιστατικά όπου «κάποιοι παραπλανούσαν τους πρόσφυγες, τους έλεγαν ψέματα ότι τα σύνορα θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες, μην φύγετε καθίστε εδώ και ξέρετε αυτό το «μη φύγετε» από πίσω έχει άλλες πονηρές σκέψεις. «Μη φύγετε, καθίστε εδώ πέρα», «μην φεύγετε καθίστε εδώ πέρα, γιατί εδώ τα κονομάμε». Αυτό αφορά λίγες ΜΚΟ, οι περισσότερες προσφέρουν, αλλά αφορά και λίγες με εμπορικές επιδιώξεις που σκέφτονται έτσι όπως σας είπα και παραπλανούν και κάποιοι άλλοι που νομίζουν ότι θα έκαναν καλύτερα το κέφι τους εάν παρέμεναν οι πρόσφυγες εκεί. Δηλαδή να τυραννήσουμε τους ανθρώπους αυτούς για να εξυπηρετηθούν κάποιες εμπορικές επιδιώξεις. Σκοπός μας δεν είναι αυτός, σκοπός και των ΜΚΟ, των σοβαρών, δεν είναι αυτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕιδομένηΤόσκαςπρόσφυγεςσύνοραHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα