Έντονες αντιδράσεις δημάρχων για τα αποθεματικά

ΕΛΛAΔΑΠΕΡΙΒAΛΛΟΝ

Εντονότατες αντιδράσεις των δημάρχων έχει προκαλέσει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των δήμων.

Αυτή την ώρα διεξάγεται μια θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με παρόντα τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Διευκρινήσεις από τον Μάρδα

Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα

της Ελλάδος, έδωσε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών,

θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Οι δήμαρχοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως στήνει στον τοίχο την αυτοδιοίκηση και η πράξη της είναι αντισυνταγματική. Την ίδια ώρα συνεδριάζουν και οι περιφερειάρχες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Μάλιστα ο δήμαρχος Αμαρουσίου μίλησε στην Γερμανική εφημερίδα Bild καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης, Το θέμα απασχολεί μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου, στο Bloomberg μίλησε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος υποστήριξε ότι η ευθύνη των δημάρχων είναι να υπηρετούν τους πολίτες και να βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής τους, επισημαίνοντας ότι τα αποθεματικά του δήμου αγγίζουν τα 16 εκατομμύρια.

Καμίνης: Προδήλως αντισυνταγματική η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Την απόφαση καταδίκασε με απόφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και επιφυλάχθηκε να προχωρήσει σε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των χρημάτων των πολιτών, αναφέρει η απόφαση του ΔΣ. Ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του και τονίζει ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ». Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

Μπουτάρης: Απαράδεκτη παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά

Την αντίδραση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξέφρασε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν το καλύτερο πράγμα που μπορούσε να προκύψει. Το συζητήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, διακόψαμε τη συνεδρίαση και θα τη συνεχίσουμε την επόμενη Παρασκευή» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε: «Είναι εντελώς απαράδεκτη αυτή η παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά θέματα. Η οικονομική αδυναμία των δήμων είναι συνταγματικά προστατευόμενη και η πρώτη σκέψη είναι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας, με ασφαλιστικά μέτρα».

Πελετίδης: Η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας

Την αντίθεσή του στην μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου Πατρέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Όπως ανέφερε ο κ. Πελετίδης «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα».

Στην συνέχεια, ο Κώστας Πελετίδης ανακοίνωσε ότι «η δημοτική Αρχή στηριγμένη και στο πρόσφατο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, που καταδικάζει την ρύθμιση για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.»

Μπέγκας: Η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των δήμων

«Εκφράζουμε τον εντονότατο προβληματισμό μας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας .

«Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της συγκυρίας που διέρχεται η χώρα, όμως δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, να δημιουργούνται ερήμην μας τετελεσμένα και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τακτική για την οποία ορθώς η σημερινή κυβέρνηση επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τίθεται άλλωστε και προς διερεύνηση, ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης απόφασης.

Η απόφαση αυτή πλήττει την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης και θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία ενός θεσμού που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και στήριξης των τοπικών οικονομιών» αναφέρει σε δήλωσή του.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκαλεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά...). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Προσφεύγει στο ΣτΕ ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης κατά της ΠΝΠ

Την απόφαση του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας και να ζητήσει την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία υποχρεώνει τις περιφέρειες να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «παύση πληρωμών» των έργων.

«Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» σχολιάζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Ο κ. Μπακογιάνης προσθέτει ότι, μετά από γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπέγραψε απόφαση με την οποία προσφεύγει νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης».

«Οφείλουμε όλοι, ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών» τονίζει στην ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης και καταλήγει λέγοντας ότι «ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή».

Ψυχραιμία και υπομονή συνιστά ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, αν και εκτιμά πως η απόφαση αυτή προκαλεί «σύγχυση και ανασφάλεια στους ΟΤΑ».

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων, με γραπτή δήλωσή του, υπογραμμίζει πως «είναι αλήθεια ότι η χώρα βιώνει δύσκολες στιγμές. Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να τις ξεπεράσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα», ωστόσο επισημαίνοντας τις περικοπές πόρων που έχουν γίνει στους ΟΤΑ σημειώνει πως «μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια σε όλους τους ΟΤΑ». «Θέλω να πιστεύω ότι η μεταφορά των αποθεματικών είναι απλά μια διευκόλυνση που δεν θα δημιουργήσει καμία δυσλειτουργία στις ταμειακές ροές των Δήμων. Άλλωστε ολόκληρη η κοινωνία περιμένει ανάσα από αυτές τις ροές».

Τέλος, ο κ. Κωστούρος συνιστά ψυχραιμία και υπομονή και αναμένει την επίσημη ενημέρωση για τα ασαφή -όπως αναφέρει- σημεία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΚΕΔΕδήμαρχοιαποθεματικάαποθεματικά δήμωνΠράξη Νομοθετικού Περιεχομένουαντιδράσεις δημάρχων
Keywords
Τυχαία Θέματα