Έντεκα Ισραηλινούς και έξι Ταϊλανδούς απελευθερώνει η Χαμάς – 30 παιδιά κρατούμενοι βγαίνουν από τις φυλακές – Διήμερη παράταση στην εκεχειρία

Έξι Ταϊλανδοί πολίτες απελευθερώνονται από την Χαμάς, μαζί με 11 Ισραηλινούς ομήρους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού τηλεοπτικού καναλιού Al-Cairo.

Οι 11 όμηροι είναι κάτοικοι του Κιμπούτζ Νιρ Οζ. Μετά την απελευθέρωσή τους, θα υπάρχουν 49 κάτοικοι του Νιρ Οζ που εξακολουθούν να είναι όμηροι στη Γάζα.

Ο πρόεδρος του κιμπούτς, Osnat Peri, είπε ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αναστεναγμός ανακούφισης μεταξύ των κιμπούτς απόψε, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία για τους αγαπημένους μας που βρίσκονται ακόμα στην αιχμαλωσία της Χαμάς. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των ομήρων, άμεσα και

με οποιοδήποτε κόστος».

Νωρίτερα σήμερα, την επίτευξη συμφωνίας για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για δύο επιπλέον ημέρες ανακοίνωσε το Κατάρ.

«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του Κατάρ.

The State of Qatar announces, as part of the ongoing mediation, an agreement has been reached to extend the humanitarian pause for an additional two days in the Gaza Strip.

— د. ماجد محمد الأنصاري Dr. Majed Al Ansari (@majedalansari) November 27, 2023

Την ίδια ώρα η Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με 30 παιδιά που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα από το Ισραήλ, ενώ τρεις γυναίκες είναι επίσης στη σημερινή λίστα απελευθέρωσης.

Τα παιδιά είναι από την Ιερουσαλήμ και πόλεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως η Ραμάλα, η Τζενίν, η Χεβρώνα και η Ναμπλούς, μεταξύ άλλων.

Νέα συμφωνία προ των πυλών;

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι προσπαθούν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων, όχι μόνο γυναικών και παιδιών.

Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera, ο al-Hayya είπε ότι ελπίζει ότι η επόμενη φάση –η επιστροφή ομήρων εκτός από γυναίκες και παιδιά– θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός.

Ο Λευκός Οίκος «χαιρέτισε» την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον «θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι θέλει να δει την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μετατρέπεται σε πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. «Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρεζ.

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, καταλήγοντας σε μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής». «Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Κάθετα αντίθετος ο Ρίσι Σούνακ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Εκπρόσωπος IDF: Είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους (Video)

«Ο Gucci κόβει αλλά δεν ράβει»: Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του οίκου είναι γεγονός

Keywords
Τυχαία Θέματα