Εντείνεται η πίεση προς την Ελλάδα – Στην αναμονή για τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της, κινούνται όλο και πιο κοντά προς τα άκρα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναβάλλουν την αναμενόμενη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με σκοπό να πιέσουν περισσότερο για παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα απίστευτο παιχνίδι ανακοινώσεων και αμοιβαίων

διαψεύσεων που διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και πλήρους ασυμφωνίας ακόμη και για το εάν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών ηγετών.

Το μπαλάκι των ευθυνών

Και οι δύο πλευρές με δηλώσεις αξιωματούχων φαίνεται να ρίχνουν τις ευθύνες η μία στην άλλη για το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει απάντηση από τις Βρυξέλλες, σήμερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωνε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

«H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Νέα ελληνική διάψευση

Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου και τονίζουν ότι η Ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε αναμονή για τη συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ - Ολάντ

Η συνάντηση των τριών ηγετών ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ όμως δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η συνάντηση χαρακτηρίζεται αμφίβολη. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, Γερμανία και Γαλλία δε βλέπουν λόγο να γίνει η συνάντηση, καθώς θεωρούν ανεπαρκείς και τις νέες ελληνικές προτάσεις. Και ο Peter Spiegel, δημοσιογράφος των Financial Times σημειώνει ότι ένα δείγμα του αυξανόμενου πεσιμισμού είναι ότι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είπαν ότι το σημερινό ραντεβού ΤσίπραΜέρκελΟλάντ ίσως δεν πραγματοποιηθεί. Και ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τον Peter Spiegel, είπε ότι δεν θα λάμβανε μέρος σε μία τέτοια συνάντηση εάν ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με την ίδια συμπεριφορά όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας.

Το Βερολίνο, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Άγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα απόψε στις Βρυξέλλες, ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια δυνατότητα, αν το θελήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ ΟλάντδιαπραγματεύσειςσυμφωνίαδιαψεύσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα