Ένταση Γαλλίας – Γερμανίας μετά τα σχόλια Μακρόν περί «δειλών»

Η υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού ξέσπασε ανοιχτά την Τρίτη, καθώς ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανταπέδωσε τα «πυρά» στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος προέτρεψε την Ευρώπη να μην είναι «δειλή» στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν έκανε τα αιχμηρά σχόλια κατά την επίσκεψή του στην Πράγα, όπου επέμεινε στην επιθετική πρότασή του ότι η Δύση δεν πρέπει να αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων για να υποστηρίξει το Κίεβο ενάντια στα ρωσικά

στρατεύματα εισβολής.

Μιλώντας σε μια συνάντηση με τη γαλλική κοινότητα, ο Μακρόν είπε: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ξεκάθαρα μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μην είμαστε δειλοί». Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι «δεν θέλουν ποτέ να δουν τις τραγωδίες που έρχονται».

Macron in the Czech Republic demanded to stop being afraid of Putin

According to him, Europe is “approaching the moment” when “it is necessary to stop being cowards.”

That is, in the understanding of the French president, the Europeans are not quite close to such a moment yet.… pic.twitter.com/xuGYcRQfBT

— Zlatti71 (@djuric_zlatko) March 6, 2024

Ο Πιστόριους απάντησε ότι τα σχόλια του Μακρόν ήταν αντιπαραγωγικά.

«Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά, από τη δική μου οπτική τουλάχιστον, να μιλάμε για στρατιωτικές μπότες στο έδαφος ή να έχουμε περισσότερο θάρρος ή λιγότερο θάρρος», είπε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του Παλ Γιόνσον.

«Αυτό είναι κάτι που δεν βοηθά πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων που έχουμε όταν πρόκειται για τη βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Πράγα, ο Μακρόν είπε αργότερα ότι η Γερμανία δεν ήταν ο στόχος των σχολίων του, αλλά ότι ήταν «αναγκαίο» να ταρακουνήσει τους συμμάχους της Γαλλίας.

«Αν είμαστε παθητικοί… διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποφέρουμε, να υποστούμε αποτυχίες στο γήπεδο, να υποστούμε πιθανές απογοητεύσεις στις ΗΠΑ», είπε.

Οι γαλλογερμανικές εντάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνονται. Η Γαλλία αισθάνεται από καιρό απογοητευμένη που η Γερμανία θεωρεί τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ η Γερμανία φαίνεται να βάζει εμπόδια στην μετατροπή του Μακρόν σε αυτοαποκαλούμενο ηγέτη του πολέμου, ειδικά όταν το Βερολίνο έχει δώσει πολύ περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ό,τι το Παρίσι.

Ο Μακρόν πυροδότησε τη διαμάχη την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε, στο τέλος μιας διάσκεψης διεθνών ηγετών, ότι δεν μπορούσε να «αποκλείσει» τα δυτικά χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Μακρόν την Τρίτη όχι μόνο επανέλαβε τη συγκεκριμένη πρόταση αλλά υπερθεμάτισε κρίνοντας την στάση των υπολοίπων, με αποτέλεσμα να φαίνεται απομονωμένος αφού οι περισσότεροι -αλλά όχι όλοι- Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν το μήνυμά του.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλευρό του Τσέχου προέδρου Πετρ Πάβελ, ο Μακρόν είπε ότι ήταν «εντελώς άνετος» με την πρόσφατη έκκλησή του για «στρατηγική αφύπνιση» που είχε ξεσηκώσει τους συμμάχους του.

Η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία «γνωρίζουν καλά ότι ο πόλεμος επέστρεψε στο έδαφός μας [στην Ευρώπη], ότι ορισμένες δυνάμεις έχουν γίνει ασταμάτητες και μας απειλούν καθημερινά όλο και περισσότερο, μας επιτίθενται ακόμη περισσότερο και ότι χρειαζόμαστε το θάρρος που απαιτείται».

Macron, unrepentent
“Who launched the war in Ukraine? Putin. Who threatens us, whatever we do whatever we say, with nuclear weapons?…Each day we explain what our strategic limits are faced with someone who has none…The spirit of defeat is there lurking”
pic.twitter.com/WhM2uskLkD

— Sophie Pedder (@PedderSophie) March 5, 2024

Ο Πάβελ υποστήριξε τον Μακρόν με υποστηρικτικά λόγια, αλλά τράβηξε «μια κόκκινη γραμμή» στην ανάπτυξη στρατιωτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε πιθανή παρουσία θα πρέπει να πάρει διαφορετική μορφή.

«Είμαι υπέρ της αναζήτησης νέων επιλογών, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για μια πιθανή παρουσία στην Ουκρανία», είπε.

Παρά τα σκληρά λόγια του Μακρόν, ωστόσο, ο ίδιος δεν έκανε καμία οικονομική δέσμευση για τη στήριξη μιας τσεχικής πρωτοβουλίας για αγορά οβίδων εκτός ΕΕ για την Ουκρανία, κάτι που είχε ευρέως θεωρηθεί ως ο σκοπός της επίσκεψής του.

Η τσεχική κυβέρνηση ηγείται μιας εκστρατείας για τη χρηματοδότηση της αγοράς 800.000 οβίδων για το Κίεβο από προμηθευτές εκτός ΕΕ για να συμβάλει στην κάλυψη του κενού πυρομαχικών της πληγείσας από τον πόλεμο χώρας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία εκτοξεύει έως και 10 φορές περισσότερα πυρομαχικά από την Ουκρανία στην πρώτη γραμμή.

Ο Μακρόν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστήριξε την τσεχική πρωτοβουλία, αν και γρήγορα έγινε σαφές ότι το Παρίσι δεν θέλει να θυσιάσει την προτίμηση και την προτροπή «Αγοράστε ευρωπαϊκά» στην αναζήτηση οβίδων.

Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι υποστηρίζουν ad hoc διμερείς αγορές, κατά προτίμηση παλαιών σοβιετικών αποθεμάτων, αλλά δεν χρησιμοποιούν χρήματα της ΕΕ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης. Αυτή η στάση έχει προκαλέσει ευρεία κριτική στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται περισσότερο να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες της παρά να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει.

Διαβάστε επίσης:

Οδησσός: Ουκρανός δημοσιογράφος περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι (video)

Κρεμλίνο για αμερικανικές εκλογές: Δεν θα αναμειχθούμε

ΗΠΑ: Αρχίζει ανεπίσημα η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν-Τραμπ για την προεδρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένταση Γαλλίας – Γερμανίας, Μακρόν,entasi gallias – germanias, makron