Ελληνικό μπέργκερ μουσακάς

Ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, συνδυάζεται με το πιο δημοφιλές φαγητό του δρόμου σε όλο τον κόσμο και προκαλεί όλους τους καλοφαγάδες να το δοκιμάσουν. 

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη σάλτσα

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες2 μικρά δαφνόφυλλα2 φλιτζάνια φρέσκια ή έτοιμη ντομάτα τριμμένηΑλατοπίπερο κατά βούλησηΜια πρέζα ζάχαρη για την ξινίλα της ντομάταςΛίγη κανέλα, ρίγανη ξερή, θυμάρι ή οποιοδήποτε άλλο μπαχαρικό επιθυμείτε

Για τις ροδέλες μελιτζάνας

1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε λεπτές φέτεςΛίγο
αλάτιΣπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τα μπέργκερ

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο μια φορά1/3 φλιτζανιού κρεμμύδι τριμμένο2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι½ κουταλάκι του γλυκού πιπέριΛίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Για το στήσιμο

Ψωμάκια μπέργκερΜερικές φέτες γραβιέρα, λεπτοκομμένεςΕκτέλεση

Ξεκινήστε με τη σάλτσα, σοτάροντας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά. Στα μισά του χρόνου, προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε ανακατεύοντας συνεχώς. Βάλτε την τριμμένη ντομάτα, τα δαφνόφυλλα και όλα τα μπαχαρικά και σιγοβράστε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήστε την στην άκρη και συνεχίστε με τις ροδέλες μελιτζάνας. Κόψτε τη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες κατά προτίμηση με ένα μαντολίνο, αλατίστε τις ελαφρά και βάλτε τις σε ένα τρυπητό για λίγα λεπτά ώσπου να ιδρώσουν. Βάλτε άφθονο σπορέλαιο σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει (φτάσει στους 185ο C) ρίξτε σε παρτίδες τις φέτες μελιτζάνας και τηγανίστε τις μέχρι να ροδίσουν.

Στραγγίστε τις με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τις σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν από τα περιττά λάδια. Συνεχίστε με τα μπέργκερ, βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά. Ζυμώστε καλά με τα χέρια σας και πλάστε μπιφτεκάκια λίγο πιο μεγάλα σε μέγεθος από τα ψωμάκια, διότι με τη ψήσιμο θα μαζέψουν. Πιέστε τα ελαφρά στο κέντρο με το δάκτυλο και ψήστε τα σε σχαροτήγανο ή σε γκριλ για λίγα λεπτά.

Λίγο πριν το τελείωμα, τοποθετήστε πάνω τους μια λεπτή φέτα γραβιέρας μέχρι να λιώσει. Ξεκινήστε το στήσιμο βάζοντας λίγο και τα ψωμάκια μέσα στο σχαροτήγανο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για να ψηθούν ελαφρά και να μην τα μουλιάσει η σάλτσα. Τοποθετήστε το κάτω μέρος από το ψωμάκι, βάλτε λίγη από τη σάλτσα, το μπιφτέκι με τη λιωμένη γραβιέρα, τις φέτες μελιτζάνας, λίγη ακόμα σάλτσα και τελειώστε με το ψωμάκι. Μπορείτε αν θέλετε να σερβίρετε με στρογγυλές ροδέλες τηγανητής πατάτας ή να τις προσθέσετε κι αυτές μέσα στο μπέργκερ.

Συμβουλή

Μπορείτε να προσθέσετε και φέτες τηγανισμένου κολοκυθιού, αν σας αρέσει και να πάτε ένα βήμα παραπέρα τη γεύση του αυθεντικού μουσακά με λίγες κουταλιές έτοιμης μπεσαμέλ.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικάνικα μπράουνις με κεράσια

Γρήγορο και εύκολο, λαυράκι στο φούρνο με πατάτες

Χοιρινές μπριζόλες σε σάλτσα μουστάρδας

Keywords
Τυχαία Θέματα