Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: «Οι Έλληνες δεν πάνε στον οδοντίατρο γιατί δεν αντέχουν οικονομικά»

Εννιά στους δέκα πολίτες που χρειάζονται οδοντίατρο δεν κλείνουν τελικά ραντεβού για οικονομικούς λόγους.

Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες για την οδοντιατρική υγεία αποτελούν το 38.2% των συνολικών δαπανών για την υγεία, ποσοστό όνειδος για Ευρωπαϊκή χώρα, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός χώρος είναι το 14% (ΕΛΣΤΑΤ 2015-2017).

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που σήμερα οι πολίτες αδυνατούν να επισκεφτούν τον ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση.

Αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης κατάστασης

είναι οι πολίτες που δεν μπορούν να βάλουν το «χέρι βαθιά στην τσέπη», να μένουν χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη που αφορά τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία νεότερης έρευνας που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που αφορά της στοματική υγιεινή των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της το προηγούμενο έτος περίπου 1 στους 2 Έλληνες  (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία, αλλά το 32,0% από αυτούς δεν την έλαβε κάθε φορά που τη χρειάστηκε. Σημειώνεται πως 9 στους 10 πολίτες (87,5%), δήλωσαν ότι για οικονομικούς λόγους δεν πάνε στον ιδιώτη οδοντίατρο.

Η ΕΟΟ, με αφορμή ότι το 2024 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Στοματικής Υγείας», επισημαίνει ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η συμβολή της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ευημερία είναι πολυδιάστατη. Η δε επένδυση στη Στοματική Υγεία (πρόληψη και θεραπεία νόσων του στόματος) έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολλαπλάσιων πόρων για το Σύστημα Υγείας, λόγω μείωσης των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας διαβητικών ασθενών.

Επιπρόσθετη είναι η εξοικονόμηση πόρων λόγω καλής στοματικής υγείας σε ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, Αλτσχάιμερ, κτλ.).

Η Οδοντιατρική κάλυψη στην Ελλάδα

Την τελευταία 15ετία, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας η οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα μας επλήγη σοβαρά καθώς εξανεμίστηκε η ισχνή δημόσια χρηματοδότηση της οδοντιατρικής φροντίδας, όπως αναφέρει η έρευνα.

Η ανάγκη για οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία που δεν ικανοποιήθηκε στον πληθυσμό ηλικίας 16 ετών και άνω, για τα έτη 2018-2022, ήταν σταθερή μεταξύ 28-32% των ερωτηθέντων.
«Η διαχρονική εγκατάλειψη της Στοματικής Υγείας από την Πολιτεία είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη, κοινωνικά άδικη, επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΟ.

Κινήσεις όπως το καθολικό προληπτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών Dentist Pass, η επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η συμπερίληψη οδοντιάτρου στο νέο θεσμό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) είναι αναμφισβήτητα θετικές, αλλά δεν αρκούν.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση που αφορά την στοματική υγιεινή των Ελλήνων η ΕΟΟ ζητάει από την Πολιτεία: 1. Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας με το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα (Ρήτρα Στοματικής Υγείας).

2. Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής- Ουσιαστική επανένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες οδοντιάτρους.

3. Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.

4. Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων – μόνιμου προσωπικού. Πρόκειται για κίνηση επιτακτικής σημασίας λόγω της δραματικής υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των υψηλών ακάλυπτων αναγκών οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Επιτροπή Στοματικής Υγείας, σε σύνολο 649 οργανικών θέσεων οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., καλύπτονται μόλις 380 θέσεις!

5. Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή). Αυτό έπρεπε να γίνει κατευθείαν με την έναρξη του Dentist Pass, το οποίο προφανώς πρέπει να παγιωθεί ως θεσμός, με τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

6. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.

7. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Στοματικής Υγείας/Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων & Πολιτικών Στοματικής Υγείας (Oral Health Observatory).

8. Ανάπτυξη και Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας για παρέμβαση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πρόσφυγες, Ρομά, άπορους, εξαρτημένους, ψυχικά πάσχοντες, κ.α.). Σημειώνουμε ότι η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης”.

9. Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος. Πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση για την αξιολόγηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας μίας εξαιρετικά σοβαρής ασθένειας, την εκτίμηση αναγκών υγείας, το σχεδιασμό των παρεμβάσεων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Δώδεκα έξυπνοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αυπνία χωρίς… χάπια

Διατροφή: Αυτές είναι οι 9 πιο υγιεινές τροφές

Βιταμίνη Β6: Τα σημάδια σε δέρμα και μυς που μαρτυρούν ανεπάρκεια

Keywords
Τυχαία Θέματα