Έλληνας Βιολόγος: Κερδίζουμε βήμα βήμα τη μάχη με τον καρκίνο

ΥΓΕΙΑ

«Σιγά σιγά, αλλά σταθερά, κερδίζουμε τη μάχη με τον καρκίνο, καθώς νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες, κυρίως όσες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και όσες είναι εξατομικευμένες με βάση το γενετικό «προφίλ» του κάθε όγκου και του κάθε ασθενούς, διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ μερικά τουλάχιστον είδη καρκίνου σταδιακά θα μετατραπούν απλώς σε χρόνιες παθήσεις, λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πάνος Αναστασιάδης, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Βιολογίας του Καρκίνου στην Κλινική Μάγιο στη Φλόριδα των ΗΠΑ.

Ο

πρωτοπόρος Έλληνας βιολόγος προξένησε «θόρυβο» γύρω από το όνομά του στο τέλος Αυγούστου, όταν -μαζί με τον επίσης Έλληνα συνεργάτη του Αντώνη Κουρτίδη (και οι δύο βρέθηκαν στις ΗΠΑ με υποτροφίες του Ιδρύματος Μποδοσάκη)- ανακάλυψε έναν βιολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου είναι δυνατόν τα καρκινικά κύτταρα να ξαναγίνουν υγιή.

Η σχετική δημοσίευση, που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα διεθνώς, παρόλο που διευκρινίστηκε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για νέα αντικαρκινική θεραπεία, αλλά για ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε στο περιοδικό «Nature Cell Biology».

Όπως εκτιμά ο κ. Αναστασιάδης, στη συνέντευξή του, σε πέντε έως δέκα χρόνια είναι δυνατό η ανακάλυψή του να οδηγήσει σε μια νέα αντικαρκινική θεραπεία.

Για την επιστημονική έρευνα γενικότερα στην Ελλάδα -και για τις αιτίες που πολλοί Έλληνες επιστήμονες καταφεύγουν στη διασπορά- επισημαίνει ότι δυστυχώς στη χώρα μας η έρευνα ούτε επιχορηγείται αρκετά, ούτε επιβραβεύεται αξιοκρατικά, ενώ εμποδίζεται και από τη γραφειοκρατία.

Πάνος ΑναστασιάδηςκαρκίνοςβιολόγοςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα