Εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream: Τι έγινε, τι ξέρουμε, τι υποψίες υπάρχουν (Photos/Videos)

Έξι μήνες μετά, τι γνωρίζουμε για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream; Η γαλλική Le Monde κωδικοποιεί τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τις αναλύσεις δημιουργώντας το κάδρο μίας από τις πιο σκοτεινές σελίδες του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική Θάλασσα, με τα ινστιτούτα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας να ανακοινώνουν ότι έγιναν δύο εκρήξεις στον βυθό

της θάλασσας.

Οι αγωγοί που δημιουργήθηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία, ελέγχονται από την ρωσική Gazprom και ήταν αντικείμενο αντιπαράθεσης πριν ακόμα γίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2, ο νεότερος από τους αγωγούς, δεν λειτούργησε ποτέ καθώς το Βερολίνο «έβγαλε την πρίζα» λίγες μέρες πριν από την εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, 2022. Ο Nord Stream 1, ο βασικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Γερμανία τα τελευταία χρόνια, είχε μπει στη… ναφθαλίνη όταν ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας, Gazprom ανέστειλε τη ροή του φυσικού αερίου τον περασμένο Αύγουστο.

Αλλά οι αγωγοί έγιναν πρωτοσέλιδο θέμα όταν εντοπίστηκαν οι τεράστιες διαρροές, τον Σεπτέμβριο, με την Δύση και την Ρωσία να κάνουν λόγο για «σαμποτάζ».

Σχεδόν έξι μήνες αργότερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τις μυστηριώδεις εκρήξεις.

Τι συνέβη;

Τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς στην Βαλτική, ανοικτά των ακτών του νησιού Μπορνχολμ της Δανίας, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, με τους σεισμολόγους να κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις στον βυθό της θάλασσας πριν εμφανιστούν οι διαρροές. Οι αγωγοί διαπιστώθηκε ότι είχαν ανατιναχτεί με εκρηκτικά, επτά μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο διαρροές έγιναν στη ΑΟΖ της Δανίας και οι άλλες δύο στη ΑΟΖ της Σουηδίας, αλλά σε διεθνή ύδατα.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση καθώς οι αγωγοί βρίσκονται σε μία περιοχή που παρακολουθείται στενά από πολεμικά πλοία με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα  συγκέντρωσης πληροφοριών.

Se video og fotos af gaslækagerne på Nord Stream 1 og 2-gasledningerne i Østersøen på https://t.co/pj96CN7CDB: https://t.co/7bgt8TljaH #dkforsvar pic.twitter.com/I1zEPaBLYO

— Forsvaret (@forsvaretdk) September 27, 2022

Αμέσως μετά τις εκρήξεις η Ρωσία κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και την Βρετανία για δολιοφθορά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις ρωσικές κατηγορίες «παραπληροφόρηση και ψέματα». Όπως και άλλοι δυτικοί ηγέτες, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «ηθελημένη ενέργεια δολιοφθοράς» και δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε συμβεί.

Η Βρετανία χαρακτήρισε «ψευδείς ισχυρισμούς επικών διαστάσεων» τις ρωσικές κατηγορίες .

Η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία άρχισαν αμέσως έρευνες για το περιστατικό.

Τι προέκυψε από την ειδησεογραφία

Τον Φεβρουάριο, ο βετεράνος της ερευνητικής δημοσιογραφίας, Σέιμουρ Χερς έγραψε ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Νορβηγία βοήθησε στην επιχείρηση.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε ως «προϊόν φαντασίας» τα όσα ισχυρίστηκε ο Σέιμουρ Χερς, ο οποίος επικαλείτο πηγή την οποία δεν αποκάλυψε. Το Όσλο επίσης απέρριψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου.

"This is not just strange, it smells of a monstrous crime," Kremlin spokesman Dmitry Peskov said. https://t.co/1GwwEJA0Sl

— Newsweek (@Newsweek) March 8, 2023

Στις 7 Μαρτίου η εφημερίδα The New York Times, έγραψε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπόψη τους νέα στοιχεία από την αντικατασκοπία,  σύμφωνα με τα οποία «μία φιλο-ουκρανική ομάδα» ευθύνεται για το σαμποτάζ. Στο άρθρο των ΝΥΤ αναφερόταν ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν αποδείξεις ότι στην υπόθεση των αγωγών εμπλέκεται ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η αμερικανική εφημερίδα δεν διευκρίνισε από πού προέρχονται οι πληροφορίες της αντικατασκοπείας, ούτε κατονόμασε την ομάδα που φέρεται εμπλεκόμενη στην δολιοφθορά.

Παράλληλα γερμανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως η ομάδα που εκτέλεσε την επίθεση αποτελείτο από πέντε άνδρες και μία γυναίκα που χρησιμοποίησαν επαγγελματικά παραποιημένα διαβατήρια. Σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα, ένα γιοτ χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα αυτή και ενοικιάστηκε από εταιρία που εδρεύει στην Πολωνία, αλλά ανήκει σε δύο Ουκρανούς.

Τι λένε οι ερευνητές

Οι γερμανικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι έγινε έρευνα σε ένα σκάφος τον Ιανουάριο και κατασχέθηκαν αντικείμενα. Η έρευνα έγινε με βάση «υποψίες ότι το πλοίο αυτό θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εκρηκτικών, τα οποία εξερράγησαν στις 26 Σεπτεμβρίου, 2022 στους αγωγούς  Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα», όπως έγινε γνωστό από πηγές της εισαγγελίας.

Αλλά οι γερμανικές αρχές λένε πως δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, για τα κίνητρά τους και για το αν η δολιοφθορά ήταν ενορχηστρωμένη από κρατικές υπηρεσίες.

Τι λένε οι αναλυτές

Το σαμποτάζ ήταν μία ενέργεια υβριδικού πολέμου, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, που μπορεί να γίνει εκτός του πλαισίου ενός κλασικού πολέμου.

«Ο υβριδικός πόλεμος εξ ορισμού αναφέρεται σε μη αποδιδόμενες, διφορούμενες και σκιώδεις ενέργειες», δήλωσε δυτικός ειδικός, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο καθηγητής Βέλι-Πέκα Τίνκινεν, του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, δήλωσε στη Le Monde ότι «το γεγονός πως υπάρχουν τόσο λίγα στοιχεία αποδεικνύει ότι  έγινε από κρατική ομάδα», καθώς απαιτούνται «προσόντα που έχουν μόνο στρατιωτικές οργανώσεις». Ο καθηγητής Τίνκινεν πιστεύει ότι η Ρωσία είχε να κερδίσει περισσότερα από τις εκρήξεις, καθώς «αυξάνει τον φόβο και υψώνει φράγμα για την βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία».

Αντιθέτως η Ουκρανία, αν αποδειχτεί εμπλοκή της θα χάσει την πολιτική υποστήριξη που έχει. Γαλλική πηγή μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη».

«Ένα από τα δύο στρατόπεδα γνωρίζει ότι δεν έκανε αυτή την επίθεση και η άλλη πλευρά έστειλε ένα μήνυμα», ανέφερε η ίδια πηγή την οποία επικαλείται η Le Monde.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι και πού βρίσκεται το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο;

Σπάνιος χιονοστρόβιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο (video)

Η επιστροφή του μακαρθισμού: Πιέσεις για απομάκρυνση Κινέζου ηθοποιού από τα Όσκαρ επειδή θεωρείται …κομμουνιστής (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα