ΕΚΟΜΕ: Τι επιδοτήσεις θα δίνει για ελληνικές σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ – Όλος ο κατάλογος με τα ποσά

Ορατά σημεία εμφανίζονται στον ορίζοντα της οπτικοακουστικής δημιουργίας με τις προδιαγραφές που θέτει το σχέδιο νόμου «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό» του υπουργείου Πολιτισμού και τα νέα επενδυτικά κίνητρα στην μετά ΕΚΟΜΕ εποχή.

Όμως για διάστημα περίπου τετραμήνου (Μάιο με τέλος Αυγούστου) ο νέος

φορέας Cash Rebate  Greece Creative (CRGR), προϊόν συγχώνευσης του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, δεν θα δέχεται αιτήσεις καθώς θα βρίσκεται σε φάση προσαρμογής.

Το πρόγραμμα στήριξης οπτικοακουστικών έργων, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου (άρθρο 26, κεφ. Β’) του ΥΠ.ΠΟ., περιλαμβάνει τρία προγράμματα ενίσχυσης το CRGR-FTV, το CRGR-Animate και το CRGR-Video Game Development τα οποία αφορούν στην υποστήριξη και ενίσχυση έργων για κινηματογράφο, τηλεόραση, παραγωγές κινηματικής παραστασιογραφίας (animation) και ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, αντιστοίχως.

Τα σχέδια επιδοτούνται με ποσοστό έως 40%, όπως ισχύει και σήμερα, επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής.

Για να χρηματοδοτηθεί κάθε σχέδιο, πρέπει να έχει τουλάχιστον συνολικές επιλέξιμες δαπάνες:

* 200.000 ευρώ επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μυθοπλασίας και 60.000 ευρώ για ντοκιμαντέρ.

* 60.000 ευρώ για δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

* 120.000 ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για μίνι τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας έως 16 επεισόδια, ανεξαρτήτως εάν βασίζονται σε πρωτότυπο σενάριο ή αποτελούν διασκευή προηγουμένου έργου.

* 35.000 ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για σειρές μυθοπλασίας με ελάχιστο αριθμό τα 17 επεισόδια και έως δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος έχει ανώτατο όριο τα 150 επεισόδια και ο δεύτερος μπορεί να αυξημένος έως 25%.

* 25.000 ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς με περιεχόμενο δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ). Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα ανώτατο όριο 150 επεισοδίων στον πρώτο κύκλο, +25% για τον δεύτερο.

* 80.000 ευρώ ανα έργο animation όταν αυτό έχει περιεχόμενο «επαυξημένης πραγματικότητας» (AR) και «εικονικής πραγματικότητας» (VR).

*50.000 ευρώ ανα ταινία ή η σειρά animation μικρού μήκους ή διαδραστικής ταινίας (είτε AR είτε VR).

* 60.000 ευρώ  ανα παραγόμενο επεισόδιο σειράς animation  με ελάχιστο αριθμό τα 17 επεισόδια και έως δύο κύκλους είτε AR είτε VR καθώς και διαδραστικής σειράς, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.

* 60.000 ευρώ για δαπάνες σε σχέδιο έργου με περιεχόμενο ψηφιακό παιχνίδι (videogame development).

* Στην περίπτωση οπτικοακουστικών έργων με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 8.000.000 ευρώ που αφορούν αμοιβές σκηνοθέτη και δύο πρωταγωνιστές, επιτρέπεται η λήψη παραστατικών που έχουν εκδοθεί από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης:

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ της Τρίτης

Σκορδά: Πώς αντέδρασε στις φήμες που τη θέλουν εκτός ΣΚΑΪ (Video)

BBC: Την Κυριακή 7 Απριλίου ο χρόνος θα γυρίσει στο 1974 λόγω… Eurovision και ΑΒΒΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΚΟΜΕ, – Όλος,ekome, – olos