Εκλογές ΗΠΑ: Ο πλανήτης παρακολουθεί την πιο κρίσιμη αναμέτρηση της πρόσφατης ιστορίας - Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 225 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Η εκλογική αναμέτρηση κρίνεται ως μία από τις πιο σημαντικές και αμφίρροπες των τελευταίων ετών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις που αν και έδιναν προβάδισμα στην Κλίντον, η διαφορά κινείται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

12:20 Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

το ποσοστό επικράτησης της Κλίντον έχει αυξηθεί από το 2,9% στο 3,5%. Αν και αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό επικράτησης της Κλίντον στις πολιτείες κλειδιά, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολία και τη Φλόριντα, έχει αυξηθεί από το 48% στο 54%.

12:10 Η συντονίστρια της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο να υπάρξει νοθεία στις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες «φτηνούς ισχυρισμούς». Μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό Oe1 η Κριστίνε Μουτόνεν, μέλος του αυστριακού κοινοβουλίου και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, εξήγησε: «Πειστικοί ισχυρισμοί για νοθεία θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να ερευνώνται προσεκτικά (...) Όμως φτηνοί ισχυρισμοί μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντασης και δυσπιστίας». Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ ισχυρίστηκε αρκετές φορές ότι θα υπάρξει «νοθεία» στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα ως το σημείο να πει ότι δεν δεσμεύεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. «Έχουμε συχνά ακούσει ισχυρισμούς για νοθεία από υποψήφιους σε εκλογές. Όμως αυτοί προέρχονται συνήθως από χώρες που βγαίνουν από ολοκληρωτικά καθεστώτα ή από συγκρούσεις: προκαλεί έκπληξη να ακούγονται στην πιο παλιά κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου», επεσήμανε η Μουτόνεν.

11:28 Η Χίλαρι Κλίντον είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, γράφουν σε άρθρο τους οι New York Times, όμως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του Τραμπ που παραμένουν «κρυμμένοι» και δεν εντοπίζονται από τις δημοσκοπήσεις. Αυτό το ποσοστό, εάν οδηγηθεί στις κάλπες μπορεί να ανατρέψει τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να δώσει τη νίκη στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

10:57 Επέστρεψε το αεροπλάνο της Κλίντον στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας της υποψηφίας με την ομιλία της στη Βόρεια Καρολίνα. Στο πλευρό της βρίσκεται ο σύζυγος και πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

"Fight Song" blares as Clinton steps off the plane pic.twitter.com/8pODcntYJG

— Chris Megerian (@ChrisMegerian) 8 November 2016

10:51 Σίγουρα πρόκειται για την απομακρυσμένη ψήφο που θα καταμετρηθεί στις αμερικανικές εκλογές καθώς ο αστροναύτης Shane Kimbrough, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο στον διεθνή διαστημικό σταθμό βρήκε τρόπο να ψηφίσει. Η NASA ανακοίνωσε ότι η ψήφος του Kimbrough έχει καταχωρηθεί. Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή καθώς ξεκινάει ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και έξι μήνες πριν από τις εκλογές λαμβάνουν το ειδικό ψηφοδέλτιο για όσους ψηφίζουν από απόσταση. Ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που ψήφισε ήταν ο David Wolf για τις τοπικές εκλογές του 1997.

10:25 Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters/Ipsos η Κλίντον η πιθανότητα νίκης για την Χίλαρι Κλίντον ξεπερνάει το 90%. Η δημοσκόπηση των New York Times βλέπει νικήτρια την Κλίντον με ποσοστό 46% έναντι 42,9% του Τραμπ. Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα στην Κλίντον με 2,2% διαφορά. Καθαρή νίκη στην Κλίντον με 48% έναντι 44% του Τραμπ δίνει η δημοσκόπηση του BBC.

10:00 Σε τρία χωριά του New Hampshire το Dixville, Hart's Location και Millsfield ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και ο Τραμπ προηγείται με... μεγάλη διαφορά έναντι της Κλίντον.

Πιο συγκεκριμένα συνολικά ο Τραμπ έλαβε 32 ψήφους και η Κλίντον 25. Τα εκλογικά τμήματα σε αυτές τις πόλεις άνοιξαν τα μεσάνυχτα και έκλεισαν αμέσως μόλις ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Dixville και το Hart's Location, αλλά στο Millsfield ο Τραμπ κυριάρχησε με 16 ψήφους έναντι τεσσάρων της Κλίντον.

Dixville Notch

Hillary Clinton: 4 votes

Donald Trump: 2 votes

Gary Johnson: 1 vote

Mitt Romney (write-in): 1 vote

Millsfield

Trump: 16

Clinton: 4

Bernie Sanders (write-in): 1

Hart’s Location

Clinton: 17

Trump: 14

Johnson: 3

Sanders (write-in): 2

John Kasich/Sanders (write-in): 1

Φυσικά αυτά τα πρώτα αποτελέσματα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ενδεικτικά, αλλά δίνουν στους κατοίκους αυτών των μικρών πόλεων την «ικανοποίηση» ότι ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν και έγιναν γνωστές οι προτιμήσεις τους.

09:00 Η Χίλαρι Κλίντον καλεί τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για μία «γενναιόδωρη χώρα»

Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τους αμερικανκούς ψηφοφόρους να επιλέξουν το όραμα για μία «Αμερική γεμάτη ελπίδα, φιλόξενη και γενναιόδωρη», κλείνοντας την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ της Βόριας Καρολίνας. «Οι θεμελιώδεις αξίες μας δοκιμάζονται σε αυτές τις εκλογές, αλλά η πίστη στο μέλλον δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή», δήλωσε η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος πέντε ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε από τη Βόρεια Καρολίνα, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη κοινωνικής υποστήριξης, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, μεταδίδει το BBC.

Παράλληλα, παρότρυνε όλους να ψηφίσουν αν πιστεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Η Κλίντον τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η διαίρεση και η διχόνοια στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα είναι μία πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς.

Κάλεσε επίσης, τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν μαζικά, επειδή κανένας δεν πρέπει ν' αναρωτηθεί μετά τις εκλογές αν θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα, μεταδίδει με το BBC.

08:30 Ο Τραμπ έκλεισε την εκστρατεία του με την υπόσχεση να κάνει «την Αμερική προτεραιότητα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση με την υπόσχεση να ενώσει τη χώρα πίσω από «ασφαλή σύνορα» και να κάνει «την Αμερική προτεραιότητα».

«Φανταστείτε μόνο τι θα μπορούσε να καταφέρει η χώρα μας εάν αρχίζαμε να δουλεύουμε μαζί σαν ένας λαός, κάτω από έναν και μόνο Θεό, τιμώντας τη αμερικανική σημαία», δήλωσε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, πέντε ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

εκλογές ΗΠΑεκλογική αναμέτρηση ΗΠΑδημοσκοπήσεις εκλογές ΗΠΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα