ΕΚΑΒ: Αντιδρά η ΠΟΕ ΟΤΑ για την ΠΝΠ – Οδηγοί απορριμματοφόρων θα οδηγούν ασθενοφόρα

Την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία πυροσβέστες, στρατός και υπάλληλοι ΟΤΑ θα εκτελούν χρέη πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ ζητά η ΠΟΕΟΤΑ, προαναγγέλλοντας μάλιστα και κινητοποιήσεις.

Η

ΠΟΕΟΤΑ χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «επικίνδυνη», καθώς η κυβέρνηση εφευρίσκει «λύσεις “του ποδαριού” μέχρι να “οργανώσει” και σε αυτό τον τομέα την εκχώρηση των υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. σε ιδιώτες».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων βάσει της ΠΝΠ θα εκτελούν οδηγοί απορριμματοφόρων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει οδηγούς επαγγελματίες με διπλώματα Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας που επί το πλείστον, οδηγούν απορριμματοφόρα και βαρέα οχήματα κυρίως για αποκομιδή απορριμμάτων, μπαζών και διαφόρων υλικών για να παραμένουν καθαρές οι “πόλεις”», σημειώνει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία.

«Η σωστή, γρήγορη και εξειδικευμένη άμεση αντιμετώπιση και διακομιδή στο νοσοκομείο των ασθενών που το έχουν ανάγκη δεν είναι δυνατόν να γίνεται από οδηγούς είτε στρατιωτικούς είτε πυροσβέστες είτε οδηγούς βαρέων οχημάτων των Δήμων, παρά μόνο από υγειονομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους εργαζόμενους», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στις 9:00, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 στις 9.00 το ΠΡΩΙ

Με προχειρότητα και ανευθυνότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την αδιαμφισβήτητη ανάγκη μόνιμης στελέχωσης των ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β., ώστε να μη θρηνούμε ανθρώπους είτε γιατί δεν ήρθε εγκαίρως η πολυπόθητη βοήθεια, είτε γιατί «κατέληξαν» με τρόπο απαξιωτικό για την ανθρώπινη ζωή, σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων!!!

Η κυβέρνηση μόνο με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας, αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και είναι τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, ακόμη και θανατηφόρα, που αναγκάζουν την κυβέρνηση να «ασχοληθεί» έστω με την εικόνα εγκατάλειψης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που εκδόθηκε χθες προβλέπεται η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων στα ασθενοφόρα σε Νησιωτικούς και Ορεινούς Δήμους και στην Κρήτη με… Στρατιωτικούς, Πυροσβέστες και Δημοτικούς Υπαλλήλους, αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Ως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θεωρούμε καταρχήν επικίνδυνη την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει «χρόνο» εφευρίσκοντας λύσεις «του ποδαριού» μέχρι να «οργανώσει» και σε αυτό τον τομέα την εκχώρηση των υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. σε ιδιώτες.

Με… μίνι εκπαίδευση 199 πυροσβέστες και στρατιώτες θα στελεχώσουν το ΕΚΑΒ

Την ίδια ώρα, σε εφαρμογή θέτει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ το υπουργείο Υγείας, μετά και την πίεση που δημιουργούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά θανάτων λόγω των τραγικών ελλείψεων στα πληρώματα των ασθενοφόρων.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, τα άτομα αυτά θα λάβουν μικρής διάρκειας εκπαίδευση προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία ως πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο, υπηρεσία, ως μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αναμένεται να αναλάβουν μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση 199 άτομα από Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις και ΟΤΑ, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Προτεραιότητα στελέχωσης των υπηρεσιών τους έχουν 61 περιοχές της χώρας που είναι τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνονται διαδικασίες συντονισμού σε καθημερινή βάση, ώστε οι ελλείψεις κατά το δυνατόν να αλληλοκαλύπτονται.

Σημειώνεται ότι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται θέματα για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.

Ειδικότερα, στις δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό τού Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών. Το ανωτέρω προσωπικό διατίθεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν αιτήματος των δομών και απόφασης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023. Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης.

Το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό απαιτείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη-πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και οι οικείοι ΟΤΑ μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται, αντιστοίχως, με κάθε σχετική δαπάνη. Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: 26 πρόσωπα καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση 717

Ρόδος: Αεροδιακομιδή στην Αθήνα για 9χρονο αγοράκι που ήπιε καυστικό υγρό

Πανελλήνιες 2023 – Μηχανογραφικό 2023: 4+1 οδηγίες για την κατάθεσή του

Keywords
Τυχαία Θέματα