Ειλικρινής συζήτηση με τους αγρότες λέει το Μαξίμου - Ποικίλες οι αντιδράσεις των μπλόκων

ΕΛΛAΔΑ

Για συζήτηση ειλικρινέστατη, σε κλίμα πολύ καλό, σοβαρό και αλληλοκατανόησης, κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης, αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους αγροτών, όπου συζητήθηκαν συνολικά τα θέματα του αγροτικού κλάδου.

Αυτό που σημειώνει η κυβέρνηση στους αγρότες, είναι ότι ο συνδυασμός των εισφορών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι για την πλειοψηφία των αγροτών ελαφρυντική (σ.σ. με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμάται ότι αυτό

είναι περίπου το 95% των αγροτών).

Όπως επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης, αυτός ήταν και ο στόχος της μεταρρύθμισης, να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους αγρότες ότι η βασική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι όλοι οι αγρότες να έχουν πρόσβαση στην εθνική σύνταξη και να έχουν τη δυνατότητα ο καθένας να «χτίζει» παραπάνω με τις εισφορές. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ποινικοποίηση της κινητοποίησης. Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος και πως γι' αυτό θέλει να είναι σε διαρκή επικοινωνία η κυβέρνηση με τους αγρότες.

Παράθυρο αποκλιμάκωσης από Νίκαια - Μπούτα

Παράθυρο για αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων άφησε ο Βαγγέλης Μπούτας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Είμαστε κοντά 40 μέρες στον αγώνα, αυτός ο αγώνας αφήνει και παρακαταθήκη και για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα, γιατί δεν είναι αγώνας μια κι έξω, είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, που μέχρι τώρα δεν το κουβεντιάζαν», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων.

Προσθέτοντας ότι «βεβαίως θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο, τι προβλέπει και παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπει ο νόμος». Επίσης χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα του αγώνα το ότι το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού πήγε πίσω, ενώ ήταν να κατατεθεί πριν από δύο μήνες.

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι αγρότες από τη Δυτικη Μακεδονία

Με τη φράση «δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα», ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα του σημερινού διαλόγου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ για το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», μας είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο θετικό είναι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα», μας επισήμανε.

Λέγοντας «αμφιβάλλω αν η ελληνική κυβέρνηση θα κατεβάσει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μόσχος σημείωσε πως «το τι μέλλει γενέσθαι στα μπλόκα, θα κριθεί στις επόμενες ώρες».

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη τής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποτιμήσουν όσα ειπώθηκαν και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Από τη Βόρεια Ελλάδα στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν, πέραν του κ. Μόσχου, εκπρόσωποι από τα μπλόκα των Προμαχώνα, Μάλγαρα και Αμύνταιο.

αγρότεςπρωθυπουργόςσυνάντησηαντιδράσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα