Εμπαπέ: Το νέο φαινόμενο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Οι Άγγλοι ονειρεύονται μια καλή πορεία στο Μουντιάλ και έχουν κάθε δικαίωμα. Όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει γίνει «εφιάλτης»: Ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ο μεγάλος σταρ της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, τον οποίον θα βρουν αντίπαλο σε λίγες μέρες.

Ποιος είναι λοιπόν ο Κιλιάμ Εμπαπέ; Με δυο λόγια τον περιγράφει η Daily Mail: είναι ένας προικισμένος σκόρερ, που κερδίζει 1,2

εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα, ενώ μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, ένας 23χρονος που έχει συνδεθεί με διάφορες πολυσυζητημένες γυναίκες και ζει πλουσιοπάροχα, αλλά δίνει τεράστια ποσά σε φιλανθρωπίες.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει τόσο μέσα στα γήπεδα, όσο και εκτός. Ένας αθλητής που κάποια μέρα όλοι εκτιμούν ότι θα αναδειχθεί κορυφαίος των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Ο Εμπαπέ έχει ήδη συνδέσει το όνομά του με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς ήταν από τους πρωταγωνιστές της γαλλικής ομάδας στον θρίαμβο του 2018, σε ηλικία μόλις 19 χρόνων. Τέσσερα χρόνια μετά ο νεαρός, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν ποδοσφαιρικό φαινόμενο, έχει εξελιχθεί σε έναν στράικερ που τον τρομάζουν οι αντίπαλες άμυνες και έχει ήδη βάλει πέντε γκολ σε τέσσερα παιχνίδια στο Μουντιάλ του Κατάρ.

«Δεν θέλω να κλωτσάω μόνο μια μπάλα»

«Θέλω να είμαι κάτι περισσότερο από έναν τύπο που κλωτσάει τη μπάλα και μετά πηγαίνει στο γιοτ του και παίρνει τα χρήματά του», είπε στη New York Times ο Κιλιάν Εμπαπέ, που έχει δημιουργήσει το δικό του ίδρυμα στηρίζοντας νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, που έδωσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς όλη την αποζημίωση που παίρνει από τις συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του και αρνείται να συνεργαστεί με εταιρίες που έχουν σχέση με το αλκοόλ, τον τζόγο και το γρήγορο φαγητό.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι παράλληλα ένας διορατικός επιχειρηματίας, με έφεση στον χώρο της μόδας, έχοντας υπογράψει συμβόλαια με εταιρίες-κολοσσούς, όπως οι: Nike, Electronic Arts, Hublot, Dior και Oakley.

Ο καθοριστικός ρόλος των γονιών του

Παρότι είναι ένα σούπερ-σταρ και έχει συμβόλαιο με το πρακτορείο μάνατζερ WME Sports, μέχρι τώρα ακολουθεί τα βήματα που του υποδεικνύουν ο πατέρας του Γουίλφιντ και η μητέρα του Φάιζα.

Ο Κιλιάν ήταν αγέννητος όταν η Γαλλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Είναι παιδί ενός γαλλικού προαστίου, από τα πιο υποβαθμισμένα μάλιστα παρότι βρίσκεται μόλις έξι μίλια από τα Ηλύσια. Ο πατέρας του είναι Καμερουνέζος και η μητέρα του από την Αλγερία. Γέννημα-θρέμμα του προαστίου Μποντί, μιας από τις πιο φτωχές γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας, με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Το ποδόσφαιρο είναι μια διέξοδος για τα παιδιά του Μποντί, τους δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Ο πατέρας του Κιλιάν ήταν προπονητής στην τοπική ερασιτεχνική ομάδα του Μποντί. Αυτός έσπρωξε τον Κιλιάν στα γήπεδα, όταν ακόμα ήταν πέντε χρόνων. Κι αν ο πατέρας τον έβαλε στο γήπεδο, η μητέρα του ήταν αυτή που του έμαθε τα μυστικά και το παρασκήνιο των γηπέδων, καθώς η Φάιζα Λαμάρι ήταν επαγγελματίας αθλήτρια του χάντ-μπολ και ήξερε πολύ καλά τι συμβαίνει πίσω από τη βιτρίνα. Ο πατέρας και η μητέρα του Κιλιάν είναι σήμερα μάνατζερς και εκπρόσωποι του παιδιού τους και τον καθοδηγούν στις διαπραγματεύσεις που κάνει ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και όχι μόνο.

Με τέτοιο ταλέντο, τόση δουλειά στα γήπεδα και δυο γονείς που είναι αφοσιωμένοι στο χτίσιμο της καριέρας του δεν είναι έκπληξη που ο Εμπαπέ έγινε ένας από τους πιο πετυχημένους ποδοσφαιριστές και μάλιστα τόσο γρήγορα.

«Είναι καλύτερα να βάζεις τον στόχο στο φεγγάρι. Με αυτόν τον τρόπο, αν αποτύχεις, πέφτεις στα σύννεφα», έλεγε ο Εμπαπέ όταν ήταν ακόμα έφηβος.

Η προσωπική ζωή του Κιλιάν μακριά από τη δημοσιότητα

Τώρα δείχνει ώριμος παίχτης αν και είναι μόλις 23 χρόνων. Και όπως οι περισσότεροι διάσημοι ποδοσφαιριστές έχει γίνει περιζήτητος και εκτός γηπέδων.

Για κάποιους μήνες φημολογείτο ότι έβγαινε με πολύ γνωστές βασίλισσες της ομορφιάς, αλλά αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι δεσμευμένος, παρόλο που οι θαυμαστές του θα ήθελαν να ξέρουν τι είδους γκολ βάζει εκτός γηπέδων.

Κρατώντας καλά κρυμμένη την προσωπική του ζωή, τροφοδοτεί και φήμες. Λέγεται πως είναι σε σχέση με την 27χρονη Ρόουζ Μπερτράμ, διάσημη στο χώρο της γαλλικής μόδας, η οποία έχει 900.000 ακολούθους στο Instagram. Ο πατέρας της Ρόουζ είναι Βέλγος, η μητέρα της από την Ακτή του Ελεφαντοστού και η νεαρή είναι στις πασαρέλες από τα 13 της χρόνια

Μετά το Φεστιβάλ των Κανών στο γιοτ του Κιλιάν Εμπαπέ εθεάθη η Ινές Ράου, το πρώτο διεμφυλικό άτομο που έγινε πρωτοσέλιδο στο Playboy.

Η εντυπωσιακή εκτόξευση στην κορυφή

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι πολυσχιδής προσωπικότητα, αλλά κυρίως είναι ένας επιδραστικός παίχτης στα γήπεδα. Ντεπουτάρισε στην γαλλική λίγκα τον Δεκέμβριο του 2015, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε ο Τιερί Ανρί ως ο πιο μικρός σε ηλικία που μπήκε σε επαγγελματικά γήπεδα. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 ο Εμπαπέ ήταν 16 χρόνων και 347 ημερών. Στην πρώτη σεζόν που αγωνίστηκε έβαλε 26 γκολ. Το 2017 το παιδί- θαύμα των γηπέδων πήρε μεταγραφή για το πλούσιο κλαμπ Παρί Σεν Ζερμαίν έναντι 166 εκατομμυρίων λιρών. Ήταν μόλις 18 χρόνων. Την ίδια χρονιά άνοιξε και η πόρτα της εθνικής ομάδας. Και το 2018, ένα χρόνο αργότερα το αγόρι από το προάστιο Μποντί έβαλε την υπογραφή του στη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή με τέσσερα γκολ στην προέλαση της εθνικής ομάδας της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μέχρι τώρα ο Εμπαπέ έχει βάλει 302 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και 33 γκολ με την φανέλα της εθνικής ομάδας, σύμφωνα με το Transfermarkt. Αλλά η στατιστική δεν αντανακλά όλη τη δουλειά του Εμπαπέ στο γήπεδο. Η εκπληκτική ταχύτητα, η δύναμή του και η ποδοσφαιρική ευφυΐα του τον κάνουν ξεχωριστό.

Ο Ιταλός αμυντικός Αντρέα Μπαρτζάλι λέει ότι ο Εμπαπέ καταστρέφει άμυνες. «Έχω αγωνιστεί απέναντι σε πολλούς, αλλά σε αυτή την ηλικία, με αυτή την τεχνική, την φυσική δύναμη, την ταχύτητα και την κίνησή του, δεν έχω δεν άλλον παίκτη», λέει ο έμπειρος αμυντικός.

Μεσουρανεί και συγχρόνως πατάει γερά στη γη

Η εκτίναξή του στην κορυφή δεν του αποστέρησε την επαφή με την πραγματικότητα. Ο Εμπαπέ αναλαμβάνει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την συγκέντρωση χρημάτων, επισκέπτεται κοινότητες ανθρώπων που έχουν ανάγκη, παίζει ποδόσφαιρο με μικρά παιδιά για να τα εμπνεύσει, δίνει σημαντικά ποσά σε όσους χρειάζονται υποστήριξη.

Το 2018 για τη συμμετοχή του με τη εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο πήρε αποζημίωση 400.000 λιρών. Χάρισε όλο το ποσό σε οργανώσεις για τα παιδιά. Τότε είχε πει στο περιοδικό Time: «Δεν χρειάζεται να πληρωθώ. Ήμουν εκεί για να υπερασπιστώ τα χρώματα της πατρίδας μου. Κερδίζω αρκετά χρήματα, πολλά χρήματα. Άρα σκέφτομαι ότι είναι σημαντικό να βοηθήσω όσους έχουν ανάγκη. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν… γι ανθρώπους σαν και μένα, το να δώσεις ένα χέρι βοήθειας σε αυτούς δεν είναι μεγάλο πράγμα».

Το 2020 έφτιαξε τη δική του φιλανθρωπική οργάνωση που στηρίζει 98 παιδιά μέχρι να ενηλικιωθούν και να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Πέρυσι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας υπέγραψε ένα συμβόλαιο με μία διαδικτυακή εταιρία στοιχημάτων. Πρωτοστάτησε σε μποϊκοτάρισμα της διαφήμισης αυτής της εταιρίας. Στο Κατάρ φροντίζει να κρύβει την φίρμα της Budweiser που εμφανίζεται στις φωτογραφίες και τις τηλεοπτικές οθόνες πίσω από τον ποδοσφαιριστή που παίρνει τον τίτλο του «παίκτη του αγώνα».

Ο Εμπαπέ γνωρίζει πόσο επιδραστικός παίκτης είναι. Γι αυτό διαπραγματεύτηκε σκληρά την ανανέωση του συμβολαίου του με την Παρί, πριν από λίγους μήνες, όταν διέρρευσε ότι μπορεί να έφευγε για να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η σκληρή διαπραγμάτευση του απέφερε ένα συμβόλαιο για τριετή ανανέωση της συνεργασίας με την Παρί, που του εξασφαλίζει εισοδήματα ύψους 547 εκατομμυρίων λιρών.

Η ανανέωση της συνεργασίας του με την Παρί επιτεύχθηκε με … πολιτικό μέσο! Χρειάστηκε να παρέμβει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να τον πείσει να μείνει στα γαλλικά γήπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Basket League: Ο Ολυμπιακός νίκησε στο… θρίλερ τον Παναθηναϊκό (68-66) και «αγκάλιασε» το πλεονέκτημα έδρας (Videos)

Μουντιάλ 2022: Με «ήρωα» τον Λιβάκοβιτς που έπιασε τρία πέναλτι η Κροατία πέρασε στους «8» (Videos)

Έκλεισε με την Αλ- Νασρ ο Ρονάλντο σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ

Keywords
new york times, daily mail, new york, τιερί ανρί, σταρ, γαλλια, mail, γκολ, γιοτ, york, times, nike, electronic, dior, oakley, sports, instagram, playboy, σεν, συμμετοχή, time, basket, league, ολυμπιακος, μμε, παναθηναικος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, instagram, oakley, γηπεδα, δουλεια, εθνικη, θριλερ, μητερα, οθονες, παιχνιδια, ρεαλ, σταρ, φημες, φτωχεια, φυσικη, φωτογραφιες, χρωματα, daily mail, dior, mail, nike, time, times, αλγερια, αλκοολ, ανθρωπος, ανρι, αποζημιωση, ατομο, βρισκεται, γαλλικα, φαγητο, γκολ, γινει, γηπεδο, γονεις, δυναμη, δικη, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, εξι, εταιρια, ζωη, ιδια, ηλικια, ηλυσια, ημουν εκει, θαυμα, ιδρυμα, ινες, ισπανικα, καταρ, κινηση, κυπελλο, κροατια, λογια, μακρια, μηνες, μπολ, μυστικα, ομαδα, ονομα, παιδι, παιδια, ποδοσφαιρο, υπογραφη, προβληματα, πορτα, πρωταγωνιστες, ρεαλ μαδριτης, ρεκορ, ροναλντο, ροουζ, σεζον, σεν, συγκεντρωση, συμμετοχή, σουπερ, τιερί ανρί, το αγορι, τρια, φεγγαρι, φεστιβαλ, φιρμα, χερι, χτισιμο, αγορι, βηματα, δικαιωμα, δωσεις, league, μεινει, μουντιαλ, new york times, new york, sports, σκηνη, θελω να, γιοτ, york, electronic
Τυχαία Θέματα