Δυσοίωνο ρεπορτάζ από Reuters: Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗMEDIA

«Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει μόνη της τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για ξεμπλοκάρει τη ροή των δανείων από τους διεθνείς δανειστές και να μείνει μακριά από τη χρεοκοπία, όμως δεν θα είναι εύκολο να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι» σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

Η

νέα αριστερή κυβέρνηση και οι δανειστές από την Ευρωζώνη, συμφώνησαν την προηγούμενη βδομάδα, η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μια λίστα με δικές τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να πετυχαίνουν ίδια δημοσιονομικά αποτελέσματα με εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

«Η τελευταία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα για την τελευταία εκταμίευση δόσης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι προαπαιτούμενες ενέργειες είναι οι ίδιες. Όμως τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, αν δεν επηρεάζουν την βιωσιμότητα του χρέους» λέει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το «ποιες μεταρρυθμίσεις τελικώς επιλεχθούν» είναι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς κέρδισαν τις εκλογές με υποσχέσεις πως θα σταματήσουν τις πολιτικές των προκατόχων τους, μεταξύ των οποίων η λιτότητα και άλλα μέτρα που θεωρούνται υφεσιακά.

Όμως το σημείο εκκίνησης για την διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν – τους θεσμούς – είναι μια μακρά λίστα, συμφωνημένη με τους προκατόχους του Τσίπρα. «Πρέπει να πείσουν τους θεσμούς πως μερικά από αυτά τα μέτρα πρέπει να ξεχαστούν, είτε να εγκαταλειφθούν, ή να βρεθούν ισοδύναμα» δηλώνει η πηγή του Reuters.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να είναι ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση προϋπολόγιζε 4 δισεκατομμύρια από αυτές μόνο φέτος. Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν θέλει να πουλήσει δημόσια περιουσία, παρότι έχει συμφωνήσει να μην πειράξει αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει.

Μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι ένα ακόμα σημείο σύγκρουσης, όπου η ΕΕ ανησυχεί για τις προνομιακές πρόωρες συντάξεις και την ανάγκη να συσχετιστούν τα οφέλη με το μέγεθος της συνεισφοράς του ασφαλισμένου. Με βάση τη συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα έπρεπε να περάσει νόμο συγχώνευσης των επικουρικών ταμείων, όμως η καινούρια κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά, καθώς αυτό θα σήμαινε νέα μείωση συντάξεων.

Οι δανειστές θέλουν επίσης αλλαγές στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ώστε να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και να διπλασιαστεί ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία στο 13%. Η Αθήνα απαντά πως ένα τέτοιο μέτρο θα χτύπαγε σκληρά τον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» δηλαδή της χώρας.

Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, καθώς και την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας.

«Δεν βλέπω πώς τα ελληνικά δημοσιονομικά θα μπουν σε τάξη εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν σημαντικά τα συστήματα είσπραξης φορολογικών εισφορών», επισήμανε ένας τρίτος αξιωματούχος.

«Εχουν μία εβδομάδα, δύο στην καλύτερη περίπτωση» για να επιτύχουν μια συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις και την προώθησή τους.

Ωστόσο μπορεί να υπάρξει «ευελιξία», σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί «να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα», επισημαίνει καταλήγοντας το κείμενο του Reuters.

μεταρρυθμίσειςReutersΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα