Δραματικές εξελίξεις στην Μπουρκίνα Φάσο – Ο στρατός οδεύει προς την πρωτεύουσα για να ανατρέψει τους πραξικοπηματίες

ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική τροπή έλαβε σήμερα η κρίση στην Μπουρκίνα Φάσο, καθώς οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κάλεσαν τους πραξικοπηματίες της προεδρικής φρουράς "να καταθέσουν τα όπλα", την ώρα που από την επαρχία πολλές μονάδες του στρατού εγκατέλειψαν τα στρατόπεδα και κινούνται προς την πρωτεύουσα.

"Όλες οι ένοπλες δυνάμεις συγκλίνουν προς την Ουαγκαντούγκου με μοναδικό σκοπό να αφοπλίσουν το Σύνταγμα της Προεδρικής Ασφάλειας (RSP -η προεδρική φρουρά) χωρίς αιματοχυσία" σημειώνεται σε μια ανακοίνωση

που υπογράφεται από τους "αρχηγούς των σωμάτων του εθνικού στρατού", χωρίς να αναφέρονται τα ονόματά τους.

"Τους ζητούμε να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν στο στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζανά (στα δυτικά της Ουαγκαντούγκου) και εγγυόμαστε την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους", προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι στρατιώτες έφυγαν από τις βάσεις τους από πολλές πόλεις και μια φάλαγγα έχει φτάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Κάτοικοι των πόλεων Ντεντούγκου, Φάτα Ν'Γκούρμα, Κάγια, Ουαχιγκούγια και Μπόμπο-Ντιουλάσο είδαν τους στρατιώτες να οδεύουν προς την Ουγκαντούγκου με άρματα και φορτηγά ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί τους ζητωκραύγαζε.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε η προεδρική φρουρά και ο πρώην επικεφαλής της, ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντερέ, ανέτρεψε τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, ο στρατός τηρούσε ουδέτερη στάση. Ανατρέποντας τη μεταβατική κυβέρνηση που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την ανατροπή του Μπλεζ Κομπαορέ, το 2014, ο στρατηγός Ντιεντερέ ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία. Αρνείται όμως ότι τον καθοδηγεί ο Κομπαορέ, του οποίου υπήρξε δεξί χέρι.

Οι δρόμοι της Ουαγκαντούγκου άδειασαν το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση του στρατού. "Είναι υπέροχο, θα έρθει ο στρατός να μας βοηθήσει. Αν έχουμε όπλα, θα τους βοηθήσουμε, δεν φοβόμαστε" είπε ένας τεχνίτης, ο Ισούφ Νικεμά. "Είναι καλό πράγμα. Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο γιατί είμαστε ήδη σε πόλεμο", πρόσθεσε ο Ανταμά Ουεντραογκό, φύλακας σε ένα κατάστημα.

Νωρίς το απόγευμα σήμερα ο στρατηγός Ντιεντερέ επρόκειτο να συναντηθεί με τους αρχηγούς του γενικού επιτελείου στρατού, όμως δεν έχει διαρεύσει τίποτα από αυτή τη συνάντηση.

Η Μπουρκίνα Φάσο, μια φτωχή χώρα της υποσαχάριας Αφρικής με 17 εκατομμύρια κατοίκους έχει βιώσει πολλά πραξικοπήματα από το 1960, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Ο στρατηγός Ντιεντερέ είχε διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο πραξικόπημα του 1987 που έφερε στην εξουσία τον Μπλεζ Κομπαορέ και οδήγησε στον θάνατο τον πρόεδρο Τομάς Σανκαρά.

Μετά από 27 χρόνια στην προεδρία, ο Κομπαορέ εκδιώχθηκε από μια λαϊκή εξέγερση, πέρσι τον Οκτώβριο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πρωτεύουσα για να τον εμποδίσουν να αλλάξει το σύνταγμα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

Μπουρκίνα Φάσοπραξικόπημαστρατόςπροεδρική φρουράHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα