Διεκόπη η δίκη της Χρυσής Αυγής

ΕΛΛAΔΑ

Για τις 7 Μαΐου, διέκοψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Λίγο νωρίτερα, αναγνώστηκε ο κατάλογος των μαρτύρων, που υπερβαίνουν τους 100, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Ενωσης

Φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος και οι γονείς του Πακιστανού εργάτη Σ. Λουκμάν, που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα, παρόντες όλοι στο δικαστήριο.

Με την ανακοίνωση της διακοπής της δίκης, τέθηκε από την Πολιτική Αγωγή θέμα για τη διεξαγωγή στον συγκεκριμένο χώρο. Στο δικαστήριο μίλησε και δήμαρχος Κορυδαλλού, ο οποίος απευθυνόμενος στην πρόεδρο, είπε: «Στις 7 Μαΐου, θα είναι πάλι κλειστά τα σχολεία κ. Πρόεδρε. Θα έχουμε ξανά τραυματίες όπως είχαμε και σήμερα. Υπάρχουν δίπλα σας 11 σχολικές μονάδες».

Αντίστοιχες παρεμβάσεις θέλησαν να κάνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, δεν δέχθηκε τη συζήτηση γι΄αυτό το θέμα σήμερα, ενώ η εισαγγελέας έδρας είπε προς αυτούς που απευθύνθηκαν στο δικαστήριο, ότι συμφωνεί μαζί τους, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση μελλοντικά. «Οπότε» κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός «θα ξεκινήσει η διαδικασία εδώ, μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση».

Ιστορικής σημασίας η δίκη

Η ιστορικής σημασίας δίκη ξεκίνησε το το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη της ηγεσίας, στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Από το δικαστήριο πάντως, λείπουν αρκετοί από τους κατηγορούμενους βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Η δίκη αναμένεται να εκφωνηθεί και ακολούθως να διακόψει για άλλη ημερομηνία.

Μια ιστορικής σημασίας απόφαση καλούνται να πάρουν οι εφέτες. Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καλείται να αποφανθεί αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας «ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος», όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Οι υποθέσεις που θα ανοίξουν είναι μονάχα «το κερασάκι στην τούρτα» της δράσης της οργάνωσης. Αυτές, είναι κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», εκείνες που φαίνονται να αποτελούν «στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.»

Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών "αρχών" και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.

Η δίκη, εφόσον ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.

Οι αριθμοί της δίκης:

Η δίκη είναι πρωτόγνωρη από πλευράς μεγέθους με 69 κατηγορούμενους, 300 μάρτυρες, 120 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, 100 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

Η δολοφονία Φύσσα

* Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα».

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ τους: Αναστάσιο Πανταζή - πυρηνάρχη Περάματος, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Δημήτριο Αγριογιάννη, Θωμά Μαριά και Μάρκο Ευγενικό.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ

* Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ οι: Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός.

Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στην Ιεράπετρα

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της οργάνωσης του νομού Λασιθίου: Σάββας Γαροφαλλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γιώργος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης. Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι πέντε κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για την εμπρηστική επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

Δολοφονία Ζαχζάρ Λουκμάν

* Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια»

* Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

δίκη Χρυσής ΑυγήςΧρυσή ΑυγήδίκηΚορυδαλλός
Keywords
Τυχαία Θέματα