Δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες – Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικλίδες ασφαλείας για τους αδύναμους δανειολήπτες και τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προβλέπει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μη χάσουν την πρώτη και μοναδική κατοικία τους και παράλληλα η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους να γίνεται με βάση τις οικονομικές αντοχές τους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τους μεγάλους οφειλέτες με «κόκκινες» οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα μπαίνουν σε εφαρμογή οκτώ δικλίδες ασφαλείας,

οι οποίες θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σταδιακά από τις αρχές του νέου έτους και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους:

Προχωρεί αμέσως η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, προκειμένου να συντονίσει την υλοποίηση του προγράμματος για τα κέντρα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης δανειοληπτών, νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα οφειλών, καθώς και για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Ετοιμάζεται ο νέος βελτιωμένος Κώδικας Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και θα υπάρχει πρόβλεψη για τον «συνεργάσιμο» δανειολήπτη καθώς και για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ο Συνήγορος του καταναλωτή αναλαμβάνει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.

Θα δημιουργηθεί νέα ανεξάρτητη αρχή έργο της οποίας θα είναι ο αντικειμενικός προσδιορισμός της πιστοληπτικής ικανότητας και της δυνατότητας αποπληρωμής. Παράλληλα αυτή η αρχή θα «πιστοποιεί» την την αδυναμία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ώστε να προστατεύονται και ενδεχομένως να μην πωλούνται τα δάνειά τους σε ξένα funds.

Το συντονισμό των δράσεων για τα «κόκκινα» δάνεια σε ό,τι αφορά τα υπουργεία θα τον έχει η Ειδική Γραμματεία του ΚΥΣΔΙΧ, ενώ γραφείο συντονισμού θα υπάρχει και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στόχος είναι να υπάρξουν βελτιώσεις και στον νόμο Δένδια για τις ρυθμίσεις χρεών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Για τους μεγάλους οφειλέτες με καθυστερούμενες οφειλές προς τράπεζες, Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργηθεί ειδικός μηχανισμός συντονισμού πιστωτών.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, είναι να υπάρξει ένα μόνιμο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της αστεγίας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ληφθεί μία δέσμη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα των αστέγων.

Πηγή: Έθνος

«κόκκινα δάνεια»δάνειαδανειολήπτεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα