Δέκα από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες του κόσμου

Η πλατεία αποτελεί ορόσημο για κάθε πόλη και χωριό. Είναι σημεία συνάντησης και σημαντικά εμπορικά και κοινωνικά κέντρα κέντρα.

Δέκα διάσημες πλατείες όμως ξεχωρίζουν. Άλλες για την ιστορικότητά τους, άλλες για την απαράμιλλη ομορφιά τους και άλλες για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους. Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με τις δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο που αξίζει να επισκεφτείτε, όποτε σας δοθεί η ευκαιρία.

Περιτριγυρισμένες από εντυπωσιακά και ιστορικά κτίρια, εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα, αποτελούν την «καρδιά» κάθε πόλης και το αγαπημένο μέρος συνάντησης για

τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες.

Grand Place, Βρυξέλλες

Στο κέντρο της παλαιάς πόλης των Βρυξελλών βρίσκεται η πλατεία Grand Place η οποία από το 1998 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περιτριγυρισμένη από επιβλητικά κτίρια αποτελεί στολίδι της γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής με το κτίριο του Δημαρχείου να κλέβει την παράσταση. Κάθε δύο χρόνια τον Αύγουστο απλώνεται στην πλατεία ένα πελώριο χαλί από πολύχρωμες μπιγκόνιες.

Plaza de España, Σεβίλλη

Η Plaza de España είναι η πιο επιβλητική πλατεία της Σεβίλλης στην Ισπανία. Βρίσκεται στο πάρκο María Luisa και δημιουργήθηκε για την Ιβηροαμερικανική Έκθεση του 1929. Έχει συνολική έκταση 50.000τ.μ. και αποτελεί μία από τις διασημότερες πλατείες της Ισπανίας. Στην Plaza de España βρίσκονται τα κυβερνητικά κτήρια της Σεβίλλης. Στην πλατεία υπάρχει κανάλι και οι τέσσερις όμορφες γέφυρες που το διασχίζουν, αντιπροσωπεύουν τα αρχαία βασίλεια της Ισπανίας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Plaza de España Sevilla (@plazadeespana_sevilla)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Plaza de España Sevilla (@plazadeespana_sevilla)

Old Town Square, Πράγα

Αν περπατήσει κανείς την πλατεία της παλαιάς πόλης της Πράγας θα αισθανθεί ότι ταξιδεύει σ’ ένα παραμυθένιο σκηνικό του 12ο αιώνα. Η πλατεία πήρε τη σημερινή της μορφή τον 12ο αιώνα με επιβλητικά κτίρια γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής να την περιστοιχίζουν. Το διασημότερο σημείο της είναι το Αστρονομικό Ρολόι στον πύργο του παλαιού Δημαρχείου. Εκεί οι τουρίστες περιμένουν να φωτογραφίσουν τα διάσημα αγαλματίδια που εμφανίζονται κάθε φορά που αλλάζει η ώρα.

Trafalgar Square, Λονδίνο

Η Trafalgar Square αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου και ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Επίσης, είναι από τις διασημότερες πλατείες σε όλο τον κόσμο καθώς οι Λονδρέζοι γιορτάζουν εκεί και τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς. Η πλατεία Trafalgar σχεδιάστηκε στη μνήμη του λόρδου Νέλσον, για τη νίκη του κατά του ναυτικού του Ναπολέοντα στη μάχη του Τραφάλγκαρ το 1805. Το κεντρικό μνημείο της πλατείας είναι ένας ψηλός στύλος πάνω στον οποίο βρίσκεται το άγαλμα του Νέλσον. Το μνημείο περιβάλλεται από τέσσερα κολοσσιαία λιοντάρια και μια σειρά από μεγάλες βρύσες.

Naqsh-e Jahan Square, Ισφαχάν

Η πλατεία Naqsh-e Jahan βρίσκεται στο κέντρο του Ισφαχάν στο Ιράν και είναι γνωστή ως Imam Square. Τα κτίρια που την περιβάλλουν είναι από την εποχή της δυναστείας των Safavid και ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους. Η πλατεία Naqsh-e Jahan είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και είναι πολύ σημαντική για την χώρα καθώς είναι υπό την προστασία της UNESCO.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη نقش جهان اصفهان (@naqshejahan.square)

Djemma El Fna, Μαρόκο

Η αχανής πλατεία Djemma El Fna βρίσκεται στην πόλη του Μαρακές και είναι ένα πολυσύχναστο σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες. Το βράδυ γίνεται ακόμα πιο όμορφη και μετατρέπεται σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης με φαγητό, μουσικούς, χορευτές, φωτιές, γητευτές φιδιών, χαρτορίχτρες και δεκάδες πάγκους. Πρόκειται για μία εμπειρία που σίγουρα δεν θα ζήσεις αλλού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sam Millar (@sammillar99)

Place de la Concorde, Παρίσι

Η Place de la Concorde βρίσκεται στο τέλος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Είναι από τις δημοφιλέστερες πλατείες της Γαλλίας και η μεγαλύτερη στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε το 1772 και πήρε την τελική της μορφή μεταξύ 1836 και 1846 από τον αρχιτέκτονα Jacques-Ignace Hittorf, που ξανασχεδίασε την πλατεία για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Τα σημαντικότερα μνημεία της Place de la Concorde είναι τα δύο σιντριβάνια, Fontaine des Mers και Fontaine des Fleuves, αλλά και ο αιγυπτιακός Οβελίσκος του Λούξορ.

Times Square, Νέα Υόρκη

Μπορεί να μην έχει την ρομαντική και μπαρόκ αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών πλατειών αλλά σίγουρα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και διάσημες πλατείες του κόσμου. Οι γιγάντιοι ουρανοξύστες, οι τεράστιες οθόνες Led που αναβοσβήνουν συνεχώς και το πλήθος κόσμου όλο το 24ώρο κάνουν την Times Square ένα θέαμα υπερπαραγωγή. Ακόμα πιο μαγευτική γίνεται τη νύχτα αλλά και την Πρωτοχρονιά με τους διάσημους εορτασμούς της.

Plaza de Armas, Κούσκο

Η Plaza de Armas είναι η κεντρική πλατεία και ο «πυρήνας» της πόλης Κούσκο στο Περού. Οι ρίζες της εντοπίζονται στην αυτοκρατορία των Ίνκας. Επί Ίνκας, η πλατεία ονομαζόταν Huacaypata ή Aucaypata. Μετά την ισπανική κατάκτηση, η Plaza de Armas πήρε τη σημερινή της μορφή, με καθολικούς ναούς και αρχοντικά στα ερείπια των αρχαίων ανακτόρων των Ίνκας. Η Plaza de Armas είναι ο πρωταρχικός τόπος συνάντησης στην πόλη καθώς κατακλύζεται από πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια.

Tiananmen Square, Πεκίνο

Η Tiananmen Square βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πεκίνου στην Κίνα και νότια της Απαγορευμένης Πόλης. Θεωρείται η μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την πλατεία καθημερινά για να παρακολουθήσουν την τελετή έπαρσης της σημαίας. Το Μνημείο των Ηρώων του Λαού – χτισμένο το 1952 – στο κέντρο της πλατείας είναι το μεγαλύτερο μνημείο της ιστορίας της Κίνας. Ο Μάο Τσε Τουνγκ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην πλατεία, την 1η Οκτωβρίου 1949.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Aπών από τη σύνοδο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής

Στο Ισραήλ ο Έλον Μασκ τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά το αντισημιτικό του σχόλιο

Πανικός από αναταράξεις σε πτήση της Aeroflot – Μια γυναίκα τραυματίστηκε (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα