Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με διακύβευμα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των δανειστών για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Βούτσης: Το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι

συνταρακτικό και καταλυτικό

«Το παιχνίδι δεν τελείωσε για τη χώρα, το λαό, την κυβέρνηση και αυτή τη Βουλή. Θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε θεσμική απαξίωση», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης ανοίγοντας την συζήτηση επί της πρότασης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας, αδιέξοδα δεν υπάρχουν».

«Καλούμε όλα τα κόμματα να συνομολογήσουν την απόλυτη χρησιμότητα του δημοψηφίσματος για να μιλήσει ο λαός», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Μια ομόφωνη απόφαση της Βουλής θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως η πρόταση για διεξαγωγη δημοψηφίσματος είναι απολυτως επιτακτικη και χρησιμη. «Το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι συνταρακτικό, καταλυτικό σε διεθνή κλίμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη» τόνισε ο Νίκος Βούτσης, και συνέχισε λέγοντας πως «δεν αποποιείται τις ευθύνες της, δεν αφήνει τον λαό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Ζητάμε προφανώς την καταψήφιση της πρότασης και του τελέσιγραφου που την συνοδεύει, υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης λέγοντας πως «η κυβέρνηση ζητά ευθέως να έρθει ο λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων, να βάλει τη δική του σφραγίδα. Πρόσκληση και πρόκληση ενότητας».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ακόμα ότι «ο λαός θα ασκήσει με άμεσο τρόπο τη λαϊκή κυριαρχία και θα σφραγίσει με την όποια απόφασή του το δικαίωμά του να απαντήσει», λέγοντας πως είναι «αδιανόητο η εύλογη και αυτονόητη αρχή της συνέχειας του κράτος και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών να μεταφράζεται ως υπαγόρευση σε κάθε κυβέρνηση του ίδιου προγράμματος και στην απόρριψη της λαϊκής βούλησης».

Βενιζέλος: «Θεσμική εκτροπή» η πρόταση για δημοψήφισμα

Με την υπενθύμιση των δηλώσεων που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όταν πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ξεκίνησε την ομίλια του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου συνιστά θεσμική εκτροπή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως το δημοψήφισμα εντός 5 ημερών είναι υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης, σημειώνοντας πως «αυτό είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος. Δηλαδή έναρξη πραξικοπήματος».

Είναι πλαστό το ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «γιατί φυσικά ποιος θέλει φόρους και να χάσει δικαιώματα;» και σημπλήρωσε «δεν έχετε το θάρρος να το θέσετε κατ' αντιδιαστολή με την πρόταση της κυβέρνησης». Κάλεσε μαλιστα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Ένα κείμενο που ίσως να έχει αλλάξει στο μεταξύ», αναρωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τι θα ψηφίσει ο λαός, ένα κείμενο non-paper;» και κλείνοντας την τοποθέτηση του είπε: «δεν θα οδηγήσετε τον λαό σε νέα εξαπάτηση. Δεν θα γελοιοποιήσετε το ιστορικό κεκτημένο της πατρίδας».

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασης για δημοψήφισμα

Τα μεσάνυχτα αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και πρέπει να εγκριθεί με 151 θετικές ψήφους, όπως ανακοίνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Είναι η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα, από το 1975, που κυβέρνηση ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνει το λόγο και την εξουσία για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα στο λαό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιφορτίζει τη Βουλή με μια ιστορική ευθύνη», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται στη Βουλή

Σύμφωνα με τα άρθρα του κανονισμού 96-100 που αφορούν τη διαδικασία συζήτησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον λόγο παίρνουν οι εισηγητές των κομμάτων, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα αν το ζητήσουν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας,ενώ όσοι βουλευτές το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Παρέμβαση έχουν δυνατότητα να κάνουν στη συζήτηση οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δικαίωμα να προβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Για να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει ότι «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

ΟλομέλειαΒουλήσυζήτησηiveΔημοψήφισμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα