Δεύτερη νύχτα αγωνίας στην Εύβοια (Video)

Συνεχίζεται ο εφιάλτης - Δεν τελείωσε ο κίνδυνοςΕΛΛAΔΑ

Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη βόρεια Εύβοια δεν διέψευσε μόνο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε να ανακοινώσει τα καλά νέα, αλλά και όσους παρακαλούσαν να μπει ένα τέλος στον πύρινο εφιάλτη.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα», δηλώνουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Ο δυνατός βορειοανατολικός άνεμος και οι υψηλές θερμοκρασίες

που αναπτύσσονταν από τις φλόγες έγιναν σύμμαχοι της πυρκαγιάς που «έτρωγε» αχόρταγα ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της.

Πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους

Αφού εκκένωσε τα Καντούνια της Εύβοιας και προξένησε ζημιές στον περίβολο χώρο ξενοδοχειακής μονάδας, μια εξοχική κατοικία, δύο αποθήκες, ένα εκκλησάκι και μια ταβέρνα, η πυρκαγιά -που ξεκίνησε, το μεσημέρι του Σαββάτου, από την περιοχή Φαράκλα, και αποτέφρωσε περισσότερα από 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης- έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Λίμνης απειλώντας προσωρινά και την κωμόπολη της Λίμνης.

Στο πλευρό των πυροσβεστών ο άνεμος

Χάρη στη εναλλαγή του βορειοανατολικού ανέμου, που έστρεψε το μέτωπο της φωτιάς προς τη θάλασσα, τα χειρότερα προσωρινά, τουλάχιστον, αποφεύχθηκαν. Όχι όμως και η οικολογική καταστροφή που είναι ανυπολόγιστη.

Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούν, από το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 7 μηχανήματα, 11 υδροφόρες, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν και με πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία.

Για προληπτικούς λόγους έχει ήδη καταπλεύσει στη Λίμνη Ευβοίας το επιβατηγό οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης» για να μεταφέρει κατοίκους του χωριού εφόσον χρειαστεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα κι άλλα πλωτά του λιμενικού για να μεταφέρουν πολίτες αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στην Αθήνα ο καπνός

Στην Εύβοια βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διενεργούν έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Εύβοια (κατηγορία κινδύνου 4) και για αύριο Δευτέρα.

Η απογευματινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 30/07/2016, στις 12:00, σε δασική έκταση στη Φαράκλα Ευβοίας. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, της πυκνής βλάστησης, της τεράστιας ποσότητας καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της. Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 9 Α/Φ, 7 Ε/Π.

Οι επίγειες δυνάμεις προοδευτικά αναμένεται να ενισχυθούν με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου και συγκεκριμένα από 06:00 έως 18:00 εκδηλώθηκαν 27 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.

Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς. Επειδή η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, παρακαλούνται οι οδηγοί να δείχνουν κατανόηση και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων».

ΕύβοιαΠυροσβεστικήφωτιάΛίμνηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα