«Χτύπημα» Τσίπρα σε δύο μέτωπα με την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντίδραση της κυβέρνησης στο πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος – με εντολή Σόιμπλε – μέχρι να εξεταστεί αν οι εξαγγελίες των τελευταίων ημερών είναι εντός συμφωνίας, ήταν να μεταφέρει την πίεση που δέχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, ως πρώτη κίνηση αφότου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις μόλις προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες,

ήταν να δώσει εντολή να προχωρήσει κανονικά σήμερα η ψήφιση της ρύθμισης για το βοήθημα στους συνταξιούχους και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι, είτε να εκβιάσει συναίνεση απέναντι στον Σόιμπλε, είτε να εκθέσει όσους από την αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ καταψηφίσουν τη ρύθμιση που αφορά στο κοινωνικό βοήθημα προς συνταξιούχους ή αλλιώς εφάπαξ «13η σύνταξη».

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αφήσει την αξιωματική αντιπολίτευση να βγει αλώβητη από την χθεσινή εξέλιξη που προκαλεί αβεβαιότητα στην πορεία της διαπραγμάτευσης και να εκτεθεί δια παν εδνεχόμενο.

Άλλωστε όπως διαφάνηκε από διευκρινίσεις σχετικά με την ονομαστική που δόθηκαν από στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό επιτελείο διέβλεψε ότι η ΚΟ της ΝΔ θα έχει πρόβλημα με την ονομαστική, καθώς παρατήρησε «διακυμάνσεις» στον δημόσιο λόγο στελεχών της σε σχέση με την αναγκαιότητα ή όχι της στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών προθέσεων ήταν και τα όσα αναφέρονταν σε ανεπίσημο σημείωμα του Μαξίμου για την ονομαστική:

«Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του. Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή».

Μέσω επίσημου και ανεπίσημου σχολιασμού άλλωστε το Μαξίμου απευθύνθηκε στη ΝΔ με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς : «Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, εκπροσωπώντας τους δανειστές» στους οποίους δίνουν «πιστοποιητικά υποτακτικότητας» και ζητιανεύουν την εξουσία από τον Σόιμπλε. «Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης"» αναφέρει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επίσημο σχόλιο του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Το ηθικό της κυβέρνησης αναπτέρωσαν προς στιγμήν οι δηλώσεις Μοσκοβισί – Πιτέλα. Ο πρώτος δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο πως:

«Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Ενώ ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος δήλωσε πως «οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι εξοργισμένοι με την απόφαση του Eurogroup να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και πως «η απόφαση της ευρωζώνης αποτελεί όνειδος» και πίσω από αυτή «είναι το κακό χέρι του Σόιμπλε». Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά επενδύσεις, είπε και κατέληξε «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε πολιτική δράση για να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό».

Οι επόμενες ώρες θα δείξουν αν η χείρα βοηθείας που προσφέρουν με τις δηλώσεις του οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν καταλυτική σημασία ή όχι εν όψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού αύριο στο Βερολίνο, στην έδρα του σκληρού γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Τσίπρας13η σύνταξηΜοσκοβισίΠιτέλαΣόιμπλεονομαστική ψηφοφορίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα