Χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkar beğendi), όπως αρέσει στον Σουλτάνο

Το πεντανόστιμο αυτό πιάτο της ανατολίτικης κουζίνας, γίνεται λουκούμι με κοκκινιστό μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας και μεταξένιο πουρέ ψητής μελιτζάνας.

Ετοιμάστε το κοκκινιστό, σε κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας από την προηγούμενη μέρα και σερβίρετέ το με τον πουρέ στο κυριακάτικο ή σε κάθε γιορτινό τραπέζι, ενθουσιάζοντας τους καλεσμένους σας με τη μοναδική του γεύση.  

Υλικά για τη Συνταγή

Για το τας κεμπάπ

400-500 γραμμάρια μοσχάρι ή αρνί για

κατσαρόλα, κομμένο σε μερίδες μεγέθους μπουκιάς

1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ντομάτα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη

1 γενναία κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα

1 τσιμπιά κύμινο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

4 φλιτζάνια καυτό νερό ή ζωμό βοδινού

Για τον πουρέ μελιτζάνας

2 μελιτζάνες μεγάλες

½ φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι γάλα πλήρες

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 χούφτα τριμμένο τυρί (τσένταρ, γραβιέρα κτλ.)

Αλάτι

Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά, ετοιμάστε το τας κεμπάπ. Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε χύτρα ταχύτητας το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε τμηματικά, ανά δόσεις, τις μπουκιές κρέατος μέχρι να καφετίσουν και να καραμελώσουν ελαφρά σε όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε τις σε ένα πιάτο, περιμένετε να κάψει πάλι το λάδι και συνεχίστε με τις υπόλοιπες.

2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στην ίδια κατσαρόλα και σοτάρετέ το κι αυτό μέχρι να γυαλίσει. Βάλτε τον πελτέ και την πάπρικα και ροδίστε, μέχρι να μυρίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξτε την ψιλοκομμένη ντομάτα και μαγειρέψτε για λίγο μέχρι να μαλακώσει. Τέλος, αλατοπιπερώστε, βάλτε το κύμινο και το νερό, επαναφέρετε το σοταρισμένο κρέας στην χύτρα, κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. Αν δεν χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητας αλλά συμβατική κατσαρόλα, αυξήστε λίγο τα υγρά του ζωμού ή το νερό και μαγειρέψτε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο το σκεύος, μέχρι να γίνει μαλακό το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

3. Ψήστε τις μελιτζάνες όπως είναι ολόκληρες στη σχάρα του φούρνου, στο γκριλ ή καλύτερα απευθείας σε γκαζάκι, μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους και να καψαλιστεί το εξωτερικό τους. Ξεφλουδίστε τις προσεκτικά και ψιλοκόψτε τις με κοφτερό μαχαίρι.

4. Σε μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο, βάλτε το αλεύρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύοντας συνεχώς, ψήστε το για 3 λεπτά. Μόλις ψηθεί λίγο, χωρίς να αλλάξει το χρώμα, βάλτε την ψιλοκομμένη σάρκα της μελιτζάνας και φέρτε μερικές βόλτες με την κουτάλα για 1-2 λεπτά.

5. Προσθέστε σιγά – σιγά το γάλα, το νερό, και λίγο αλάτι και ανακατεύοντας συνεχώς μαγειρέψτε την μπεσαμέλ μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί, ανακατέψτε καλά και διορθώστε τη γεύση, αν χρειάζεται με λίγο αλάτι.

6. Σερβίρετε σε μια πιατέλα, πρώτα με τη σάλτσα πουρέ μελιτζάνας, έπειτα με το τας κεμπάπ από πάνω και τέλος διακοσμήστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διαβάστε επίσης:

Σαραγλάκια στη φριτέζα αέρος (airfryer)

Εύκολα τυροψωμάκια με φέτα και χαλούμι

Λαδορεβανί του Μοριά, ή Μοραΐτικος χαλβάς ψητός

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χουνκιάρ, ünkar ğendi, Σουλτάνο,chounkiar, ünkar ğendi, soultano