Χωριάτικοι λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί, των εορτών

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση οι λαχανοντολμάδες ή αλλιώς γιαπράκια, είναι βασικό και απαραίτητο πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς συμβολίζει το φάσκιωμα του νεογέννητου Χριστού. Η σάλτσα ντομάτας συνηθίζεται στα χωριά, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, ενώ είναι πιο διαδεδομένη η σάλτσα αυγολέμονο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Υλικά για τη συνταγή

1 μέτριο λάχανο αφράτο

1 κιλό κιμάς χοιρινός

10 κουταλιές της σούπας ρύζι τύπου Καρολίνα

3

ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

2 καρότα, τριμμένα

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Λίγα φυλλαράκια μαϊντανό και δυόσμο (προαιρετικά)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Ελαιόλαδο

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

½ κουταλάκι του γλυκού καγιέν ή μπούκοβο (προαιρετικά ή όσο καυτερό το προτιμάτε)

Εκτέλεση

Αρχικά με ένα μαχαίρι σκάψτε και κόψτε το κοτσάνι του λάχανου και ζεματίστε το με το κενό προς τα κάτω σε αλατισμένο νερό που βράζει, για μερικά λεπτά. Βγάλτε το από την κατσαρόλα και ανοίξτε τα φύλλα του. Με ένα μαχαιράκι αφαιρέστε αν έχουν νεύρο (χοντρό κοτσάνι) και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν καλά. Ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, το μαϊντανό, τον κιμά, το ρύζι, το κύμινο, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώστε καλά τα υλικά και βάλτε στο κέντρο του κάθε φύλλου περίπου 1 κουταλιά από τη γέμιση, τυλίγοντάς τα σε σχήμα κυλινδρικό αλλά όχι πολύ σφικτά. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα φύλλα. Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα στρώστε μερικά λαχανόφυλλα στον πάτο της και ακουμπήστε πάνω τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον με τη σειρά, με το άνοιγμα προς τα κάτω. Βάλτε αλάτι, πιπέρι και περιχύστε με λάδι. Διαλύστε τον πελτέ ντομάτας σε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και ρίξτε το από πάνω έτσι ώστε να καλυφθούν οι ντολμάδες. Ακουμπήστε από πάνω ένα βαρύ πιάτο, αναποδογυρισμένο, ώστε να συγκρατεί το φαγητό και να μην ανοίξουν οι λαχανοντολμάδες κατά τη διάρκεια του βρασμού. Μαγειρέψτε το φαγητό με την κατσαρόλα σκεπασμένη, σε χαμηλή φωτιά (να σιγοβράζει) για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος δυναμώστε λίγο την ένταση, για να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συμβουλή

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συνήθιζαν να προμηθεύονται από τον χασάπη και 2-3 κοκάλα μαζί με τον κιμά και να τα τοποθετούν πάνω στο φαγητό την ώρα που βράζει για να δώσουν επιπλέον γεύση. Δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο με 5-6 φέτες καπνιστό και χοντροκομμένο μπέικον.

Διαβάστε επίσης:

Μπακλαβάς ψυγείου με φιστίκια Αιγίνης, γάλα και σοκολάτα

Εορταστική πατατοσαλάτα γιαουρτλού σε ταρτιέρα

Pasta΄ncasciata, τα φιλμ νουάρ ζυμαρικά του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Keywords
Τυχαία Θέματα