Μπορεί η Λεπέν να κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία; Οι δημοσκόποι λένε όχι αλλά κανείς δεν τους πιστεύει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας υποψήφιος που μιλάει απλά και με κυνισμό, με επιχειρηματικό υπόβαθρο μπήκε στην εκλογική κούρσα και οι δημοσκοπήσεις του έδιναν περιορισμένες πιθανότητες νίκης μετά από μία σειρά ξεσπάσματα που χαρακτηρίστηκαν ρατσιστικά. Αλλά τελικά οι δημοσκόποι διαψεύστηκαν.

Και αυτή δεν είναι μόνο η ιστορία του Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ, αλλά επίσης και της Γαλλίας του

Ζαν Μαρί Λεπέν το 2002, γράφει το Bloomberg.

Ο ακροδεξιός ηγέτης στη Γαλλία προκάλεσε έκπληξη περνώντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών - που αυτή τη φορά με τη σωστή πρόβλεψη των δημοσκόπων- έχασε με μεγάλη διαφορά από τον Ζακ Σιράκ.

Στη Γαλλία θα διεξαχθούν εκλογές το 2017 και μετά από δύο μεγάλες πολιτικές αναταραχές τους τελευταίους μήνες, την εκλογή Τραμπ που ακολούθησε την ψήφο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ζαν Μαρί Λεπέν, την κόρη του Λεπέν που είναι σε πορεία να επαναλάβει την επιτυχία του πατέρα της και όπως έχει πει εάν κερδίσει θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Οι δημοσκόποι στη Γαλλία, προβλέπουν ότι το Εθνικό Μέτωπο θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Αλλά ταυτόχρονα προβλέπουν ότι θα χάσει με μεγάλη διαφορά από τον κεντροδεξιό υποψήφιο. Αν και οι εταιρείες στοιχημάτων μετά τη νίκη του Τραμπ έχουν αυξήσει τις πιθανότητες οι δημοσκόποι λένε ότι είναι βέβαιοι ότι εκφράζουν την διάθεση των ψηφοφόρων έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

«Ποτέ δεν λέω ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάποια πλεονεκτήματα που δεν έχουν οι συνάδελφοί μας στις ΗΠΑ» λέει ο Bruno Jeanbert, υποδιευθυντής της ετιαρίας OpinionWay και προσθέτει ότι μία εκλογική έκπληξη τύπου Τραμπ δεν είναι πιθανή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA που διενεργήθηκε από τις 14 έως τις 19 Οκτώβρη η Λεπέν θα κινηθεί ανάμεσα στο 25 και 29% στον πρώτο γύρο και εάν αντιμετωπίσει τον Αλέν Ζιπέ στο δεύτερο γύρο θα χάσει με περισσότερες από 30 μονάδες διαφορά ενώ εάν αντιμετωπίσει τον Σαρκοζί θα χάσει με περίπου 12.

Υπάρχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα από αυτό που είχε η Κλίντον απέναντι στον Τραμπ. Την ίδια ώρα όμως οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν 36% πιθανότητα νίκης στην Λεπέν.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Λεπέν δεν θα κερδίσει» γράφει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank σε σημείωμα στους πελάτες της τράπεζας και προσθέτει ότι «ακόμη πρέπει να παρακολουθούμε στενά το πολιτικό ρίσκο».

Οι Γάλλοι δημοσκόποι διαθέτουν το πλεονέκτημα της εμπειρίας. Η υποψηφιότητα Τραμπ δεν είχε ιστορικό προηγούμενο και οι δημοσκόποι δεν είχαν σημείο αναφοράς, οι Γάλλοι έχουν και το 2002.

«Χάσαμε την αρχική άνοδο του Ζαν Μαρί Λεπέν» λέει η Yves-Marie Cann, διευθύντρια πολιτικών αναλύσεων στην εταιρεία Elabe, «αλλά έχουμε προσαρμόσει τις μεθόδους μας και στις προηγούμενες εκλογές ήμασταν πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό προσθέτει εμπιστοσύνη στη δουλειά μας».

Επιπροσθέτως η Λεπέν εργάζεται για να κάνει το Εθνικό Μέτωπο πιο συμβατικό. Πέταξε τον πατέρα της έξω από το κόμμα, περιόρισε τα ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια και επικεντρώνει στην οικονομία και επίσης κάνει συχνές εμφανίσεις στα media. Όλα αυτά περιορίζουν την κρυμμένη ψήφο υπέρ της, λέει η Cann.

Ο Τραμπ είναι ένα νεό φαινόμενο, εμείς έχουμε παράδοση στην ψήφο διαμαρτυρίας λέει ο Jeanbert.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη πολλά στοιχεία που θα καθορίσουν την εκλογική αναμέτρηση, η απόφαση του Ολάντ για το εάν θα είναι ξανά υποψήφιος και ποιος θα τον διαδεχθεί την ώρα που ο ανεξάρτητος Μακρόν μπορεί να είναι μία επιλογή. Σε αυτό το στάδιο οι σοσιαλιστές δεν φαίνεται να περνούν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Επίσης η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές περιορίζει το ενδεχόμενο εκπλήξεων από την κρυμμένη ψήφο, όπως αυτή των λευκών αμερικανών στην επαρχία που οδήγησαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ακόμη ένα πλεονέκτημα υπέρ των Γάλλων δημοσκόπων είναι ότι οι εκλογές στη Γαλλία είναι πιο απλές, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους αναδεικνύεται πρόεδρος.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Γαλλίαεκλογές Γαλλίαδημοσκοπήσεις ΓαλλίαΛεπένHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα