Αντιτρομοκρατική: Δέκα κατηγορούμενοι, έξι συλλήψεις και 4 έγκλειστοι φυλακών – Δύο στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί ανάμεσά τους

Σε έξι συλλήψεις προχώρησε η Αντιτρομοκρατική, ενώ κατηγορούνται άλλοι 4 έγκλειστοι φυλακών της επαρχίας, ως αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες. Όπως ανακοινώθηκε συνδέονται με 5 υποθέσεις, ανάμεσά τους και με τον φάκελο – βόμβα στο εφετείο Θεσσαλονίκης.

Κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών,

απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Το ένα πρόσωπο θεωρείται από τους αστυνομικούς ως ο «άνθρωπος – κλειδί», καθώς είναι γνωστός στον αντιεξουσιαστικό χώρο, με σειρά κειμένων του, μέσω των οποίων φέρεται να συνδέεται ακόμη και με την εγχώρια τρομοκρατία.

Ανάμεσα στους δέκα, φέρονται να βρίσκονται και δύο εν ενεργεία πυροτεχνουργοί του στρατού. Και οι δύο φέρονται να είχαν ρόλο «συνεργάτη» των υπόλοιπων κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση “Σύμπραξη Εκδίκησης”, χωρίς άμεση συμμετοχή στην ίδια την οργάνωση.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πολεμικό τυφέκιο,3 πιστόλια,περίστροφο,καραμπίνα,εξαρτήματα όπλων,ποσότητες εκρηκτικής ύλης,φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα καιχειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται.

Σύμπραξη τρομοκρατών με ποινικούς «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική – Ο ρόλος εγκλείστων στις επιθέσεις σε δικαστικούς

Ο φερόμενος ως αρχηγός, έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, φέρεται σε συνεργασία με ποινικούς, επίσης έγκλειστους, να έδιναν εντολή μέσα από τις φυλακές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές σε δικαστικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους κατηγορούμενους, που προσήχθη μαζί με άλλους 7, εξετάζεται για την εμπλοκή του στην συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» και είναι γνωστός στην Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής οι συλληφθέντες φέρονται να είναι οι δράστες πίσω από τη βομβιστική επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό, που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου σε τράπεζα επί της Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Ο φερόμενος ως αρχηγός, έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, φέρεται σε συνεργασία με δύο ποινικούς, επίσης έγκλειστους, να έδιναν εντολή μέσα από τις φυλακές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές σε δικαστικούς.

Στις 8 Ιουλίου 2023 έγινε επίθεση με χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Κορυδαλλού, στο Χαϊδάρι. Στις 13 Νοεμβρίου του 2023 έγινε βομβιστική επίθεση σε γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας στην Κηφισιά και στις 25 Ιανουαρίου 2024 βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.

Η ληστεία στα Πετράλωνα από αντιεξουσιαστή

Η επίμαχη ληστεία στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα διαπράχθηκε τον Αύγουστο του 2021 από τον αντιεξουσιαστή, στο όνομα του οποίου τα μέλη της «Σύμπραξης Εκδίκησης» πραγματοποίησαν την βομβιστική επίθεση στην ίδια τράπεζα τον Ιανουάριο του 2024.

Επρόκειτο για το ίδιο άτομο που είχε ληστέψει υποκαταστήματα τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως και στη Μεταμόρφωση , όπου και τον κατέγραψαν τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική που τον παρακολουθούσε σε μία επεισοδιακή επιχείρηση στην Λ. Κατεχάκη.

Από την Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε εξέλιξη δέκα κατ’ οίκον έρευνες για την κατάσχεση πειστηρίων για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται πίσω και από άλλες επιθέσεις σε βάρος δικαστικών όπως η πρόσφατη επιστολή-βόμβα στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης ή και σε παλιότερες επιθέσεις που μπορεί να έχουν σχέση με παραλλαγές του ονόματος της οργάνωσης.

Σχετίζονται «Σύμπραξη Εκδίκησης» και «Αντάρτες Εκδίκησης»;

Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική εξετάζει πιθανή σύνδεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» με τους «Αντάρτες Εκδίκησης», μια άλλη οργάνωση που στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις. Είναι η οργάνωση που έχει εκτελέσει χτυπήματα σε βάρος μίας δικαστικού και ενός αστυνομικού ως πράξεις αλληλεγγύης προς τον αντιεξουσιαστή που προσήχθη σήμερα. Στην Αντιτρομοκρατική εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για την ίδια οργάνωση με μία ελαφρά παραλλαγή του ονόματος.

Μάλιστα, εξετάζεται και η σύνδεση τρομοκρατών και ποινικών, όπως έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν. Φαίνεται ότι οι τρεις έγκλειστοι από τις Φυλακές Δομοκού και Λάρισας έδιναν εντολές σε ποινικούς έξω για να πραγματοποιούν χτυπήματα εξ ονόματος της οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά που ερευνούν οι Αρχές είναι κάποιες ληστείες ενώ δεν αποκλείουν ο αριθμός των προσαγωγών και των συλλήψεων να αυξηθεί.

Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί σε βάθος, καθώς οι έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν ότι το άτομο στο όνομα του οποίου πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις μπορεί να έχει εμπλοκή και σε άλλα χτυπήματα που δεν κατέστη δυνατόν να συνδεθούν στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Συνήγορος του Πολίτη: Αναφορές για κακοποίηση ηλικιωμένων στα γηροκομεία – «Μας έπιασε η ψυχή μας με αυτά που είδαμε»

Μεσολόγγι: Αγρότες «ψέκασαν» με κοπριά το Διοικητήριο – Ετοιμάζεται νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα (Photos/ Videos)

Πέθανε ο εφοπλιστής Στάθης Κουλουκουντής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αστυνομία, Σύμπραξη, Αντιτρομοκρατική –,astynomia, sybraxi, antitromokratiki –