Ασταμάτητος ο Ερντογάν κλείνει 130 συγκροτήματα Τύπου - Έντονη ανησυχία από τις ΗΠΑ

Λογοκρίνει και τις οικονομικές αναλύσειςΚΟΣΜΟΣ

Το κλείσιμο συνολικά 130 συγκροτημάτων Τύπου, ανάμεσά τους και 45 εφημερίδων, αλλά και 16 τηλεοπτικών σταθμών, διέταξε την Τετάρτη ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.

Λογοκρίνουν και τις οικονομικές

αναλύσεις

Η Τουρκία ενισχύει το καθεστώς καταστολής που ξεκίνησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και αφαιρεί τη δυνατότητα ακόμη και σχολίων οικονομικών αναλυτών σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης.

Σύμφωνα με το Bloomberg η κυβέρνηση αφαίρεσε την άδεια οικονομικού αναλυτή επειδή υπέγραψε αναφορά για τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος στην τουρκική οικονομία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας αφαίρεσε την άδεια του Mert Ulker γιατί όπως είπε απέτυχε να «ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του» μετά την δημοσίευση της έκθεσής του.

Επίσης ο αναλυτής μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίωξη με κατηγορίες προσβολής του προέδρου της χώρας, του έθνους και των θεσμών.

Η χώρα των 79 εκατομμυρίων ανθρώπων μπαίνει στη μεγάλη λίστα των υπό ανάπτυξη χωρών που ενισχύουν τη λογοκρισία στο όνομα της εθνικής ασφάλειας προσθέτει το πρακτορείο.

«Η Τουρκία είχε καλές επιδόσεις στο να είναι μία ανοιχτή και διαφανής οικονομία, τουλάχιστον σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, αλλά οι επενδυτές θέλουν να έχουν την αίσθηση ότι τα πάει καλά και σε πολιτικό επίπεδο» είπε ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital στο Λονδίνο. «Εάν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει τη δυνατότητα να καλύπτει το έλλειμμά της», προσθέτει ο οικονομολόγος.

Προαναγγελία νέων συλλήψεων

Παρά τις χιλιάδες συλλήψεις και καρατομήσεις, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».

«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται και θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις. Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα αιτήματα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα το 2004, προέρχονται από τον τουρκικό λαό.

Ανησυχία ΗΠΑ

Την «ανησυχία» του για τις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ανάγκη της Τουρκίας να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης πρόσωπα που ενέχονται στην πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά οι συλλήψεις κι άλλων δημοσιογράφων εντάσσονται σε μια ανησυχητική τάση στη χώρα, που αποθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο.

«Το θεωρούμε μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία, όπου επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο», επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

ΤουρκίαΕρντογάνΗΠΑπραξικόπημα Τουρκίαεκκαθαρίσεις ΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα