Αρνητική η αντίδραση των Βρυξελλών στη νέα ελληνική πρόταση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μία τρισέλιδη πρόταση προς τους εταίρους της στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση, είπαν αξιωματούχοι με γνώση στις διαπραγματεύσεις και το επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση.

Η τρισέλιδη αντιπρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές στις Βρυξέλλες καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος με άμεση γνώση των

διαπραγματεύσεων, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα υπέβαλε στους πιστωτές και ένα ξεχωριστό έγγραφο, επίσης τριών σελίδων, για το πώς να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο είναι ένα ασαφές αναμάσημα των προηγούμενων προτάσεων και συνεχίζει να μην θεωρείται αξιόπιστο. Ο έτερος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αξιολογούν το σχέδιο, το οποίο παρελήφθη σήμερα το πρωί.

Αμφότεροι οι αξιωματούχοι, επισημαίνει το Bloomberg, ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς δεν εχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα αυτό.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η ελληνική αντιπρόταση βασίζεται κυρίως στην αγορά από την πλευρά της Αθήνας των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, μια ιδέα την οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται.

Τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να ανταλλάσσει απόψεις με τους πιστωτές σε πολιτικό επίπεδο και περιμένει την απάντηση των πιστωτών στην πρόταση που κατέθεσαν.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η Αθήνα συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει. Μάλιστα όπως επισημαίνουν η αντίθεση στην πρόταση των δανειστών εκφράστηκε στη βουλή από όλα τα κόμματα.

Στην κατεύθυνση της πολιτικής διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά, συμπληρώνουν κύκλοι του Μαξίμου, θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.

ελληνική πρότασησυμφωνίαδιαπραγματεύσειςαπόρριψη ελληνικής πρότασηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα