«Αρένα»: Μεστή εκπομπή για τα «αόρατα» παιδιά και τις χρονοβόρες διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής (video)

Στην εσχατιά -ως προς την ώρα μετάδοσης- του προγράμματος του ΑΝΤ1 μεταδόθηκε η ζωντανή εκπομπή «Αρένα» της Μαρίας Αναστασοπουλου, η οποία τη νύχτα της Κυριακής πια -από βράδυ Τετάρτης που μεταδιδόταν ως την προηγούμενη εβδομάδα- ερεύνησε το θέμα της υιοθεσίας/αναδοχής στην Ελλάδα.

Δύσκολο θέμα, ευαίσθητο. Δύσκολη η ώρα προγραμματισμού μετάδοσης. Είχε ενδιαφέρον όμως για όσους ήθελαν και άντεξαν να την παρακολουθήσουν.

Με ρεπορτάζ η ομάδα της εκπομπής

(Αντώνης Παπαδάκης, Μάνος Φραγκιουδάκης, Λίλιαν Τσουρλή, Λία Κοντοπούλου, Χριστίνα Τσιόκρη, Λάζος Μαντικός, Ντέμυ Ντάβαρη, Βασίλης Γιαννούλης, Δώρα Γεωργιάδη, Αντώνης Διαμαντάκης, Βάσια Ηλιοπούλου) προσπάθησε να «φωτίσει» το πολύπτυχο του θέματος και να αναδειχθούν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η γραφειοκρατία και οι ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες ζευγάρια και οικογένειες που παλεύουν να γίνουν ανάδοχοι ή να υιοθετήσουν παιδιά.

Στο επίκεντρο της εκπομπής τα «αόρατα» παιδιά -υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 1.200- τα οποία ζουν και μεγαλώνουν σε ιδρύματα.

Το πλαίσιο διαμορφώθηκε εξ αρχής με φράσεις που μένουν στη μνήμη καθώς δημιούργησαν δυνατές, έως συγκλονιστικές εικόνες.

«Υπάρχει παιδί οκτώ ετών που ακούει τη λέξη “γενέθλια” και δεν ξέρει τι είναι. Μπορεί στα οκτώ του χρόνια να μην του έχει πεί κανείς “χρόνια πολλά”», είπε στην «Αρένα» ο Ανδρέας Κασκανιώτης από την δομή παιδούπολης «Άγιος Ανδρέας» στον Άλιμο.

Τα παιδιά εκείνα που έχουν βιώσει απότομο χωρισμό από τις βιολογικές οικογένειες τους είναι επί τω πλείστων φοβισμένα, δήλωσε η ψυχολόγος Σάρα Μάρκου. «Τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα δεν είναι ακριβώς τα παιδιά των ονείρων μας. Είναι παιδιά που έχουν ανάγκη. Άρα αυτό που πάμε να εξυπηρετήσουμε είναι το συμφέρον των παιδιών», εξήγησε η κοινωνική λειτουργός.

Η ιδρυματοποιηση και η αποϊδρυματοποίηση ήταν από τις πτυχές της έρευνας. «Η απομάκρυνση ενός παιδιού από τη βιολογική οικογένεια του και η εισαγωγή σε μονάδα προστασίας παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο αποτελεί έσχατη λύση», κατά την κοινωνική λειτουργό Αθηνά Ρονιώτη, ενώ ο κ. Κασκανιώτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες του στόχου για αποϊδρυματοποίηση ενός παιδιού.

Στο πλατό της εκπομπής ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος μοιράστηκε το βίωμα του, ως παιδί υιοθετημένο. Ο συγγραφέας έμαθε για τους βιολογικούς γονείς του ενήλικος πια, στα 19 χρόνια του και αργότερα «μίλησε» για την υιοθεσία μέσα από το βιβλίο του «Η καλοσύνη των ξένων» με κέντρο βάρους στην έννοια της καλοσύνης.

Στο μείζον θέμα συνεισέφεραν η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, η βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα των παιδιών, Θεώνη Κουφονικολάκου, η γ.γ. Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του υπουργείου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μαρίνα Στέφου και ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης με έντονη δραστηριότητα σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς (δικαιώματα ΑμεΑ, καταπολέμηση φτώχεια, αστεγίας, άμβλυνση κοινωνικών ανισοτήτων).

Η συγκεκριμένη εκπομπή «έκρυβε» πολλή δουλειά. Φαινόταν πως είχε προηγηθεί προετοιμασία, σχεδιασμός, συνεννόηση, διάβασμα. Υπήρχε γραμμική ανάπτυξη του θέματος μέσα από τα ρεπορτάζ τα οποία είχαν επιμεληθεί οι συντελεστές της εκπομπής συνδυαστικά με συνεντεύξεις. Στο τηλεοπτικό κάδρο σαν ψηφίδες έμπαιναν ένα ένα τα θέματα και ταίριαζαν διαμορφώνοντας τη συνολική εικόνα.

Στους δημοσιογράφους και την κάμερα της εκπομπής μίλησαν και άνθρωποι οι οποίοι είτε είχαν υιοθετήσει παιδιά είτε περίμεναν και περιμένουν -για χρόνια- να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Μετέφεραν τα βιώματα τους και όσα έζησαν με τα παιδιά που -εντός ή εκτός εισαγωγικών- αγκάλιασαν.

Ειδική αναφορά έγινε για παιδιά που αντιμετωπίζουν -είτε εκ γενετής είτε μεγαλώνοντας- διαφορετικά ζητήματα και σπίτια τους είναι ιδρύματα. Ειδική λειτουργός ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια (από το 2017) δεν έχει υποβληθεί ούτε ένα αίτημα υιοθεσίας/αναδοχής για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Η μουσική επένδυση η οποία αξιοποιήθηκε στα θέματα ή τις συνεντεύξεις ελάχιστο ρόλο πρέπει να έπαιξε στη διέγερση αισθημάτων και συναισθημάτων όσων παρακολούθησαν την εκπομπή έως τις 02.00. Οι εμπειρίες, οι μαρτυρίες, ο λόγος ενός εκάστου που αρθρώθηκε στα ρεπορτάζ και τις συνεντεύξεις ήταν απείρως πιο ισχυρός σε αντίκτυπο.

Η «Αρένα» με ευαισθησία, σοβαρότητα, επαγγελματισμό έφερε μπροστά στις κάμερες, στα «φώτα», ένα κοινωνικό ζήτημα για το οποίο κάποιοι ίσως έχουν άγνοια, κάποιοι άλλοι έχουν ακουστά, άλλοι το προσπερνούν. Όμως υπάρχει.

Και η «Αρένα» υπογράμμισε την ύπαρξή του κάνοντας τα «αόρατα» παιδιά, ορατά. Η τηλεθέαση αν και βαρόμετρο στην προκειμένη περίπτωση λίγη σημασία θα πρέπει να έχει.

Η συγκεκριμένη εκπομπή θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως προστιθέμενη αξία στο περιεχόμενο του ΑΝΤ1. Καλή η τηλεθέαση σε μια εκπομπή αλλά την ειδοποιό διαφορά κάνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ: Θυμήθηκαν την επέτειο του πολιτιστικού ραδιοσταθμού της ΕΡΤ3, λησμόνησαν όμως του καναλιού (Photos)

Χωρίς τη Φαίη Σκορδά η εκπομπή – Βαρύ το κλίμα στο πλατό μετά τον θάνατο του πατέρα της (Video)

ΕΡΤ: «Ψαλιδίζουν» τα επεισόδια της «Παραλίας» λόγω ΕΚΟΜΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρένα, Μεστή,arena, mesti