Απεργία στο Χόλιγουντ: Οι σεναριογράφοι επικύρωσαν με συντριπτική πλειοψηφία τη νέα συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο

Το συνδικάτο σεναριογράφων των ΗΠΑ, WGA (Writers Guild of America), ψήφισε συντριπτικά υπέρ της επικύρωσης του νέου του συμβολαίου, τερματίζοντας επίσημα μια από τις μεγαλύτερες- και σε χρονική διάρκεια- εργατικές διαμάχες στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Τα μέλη ψήφισαν 99% υπέρ της επικύρωσης με 8.435 «ναι» και μόλις 90 «κατά».

Η WGA τερμάτισε την απεργία

της στις 27 Σεπτεμβρίου, αφού τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής σε δυτική και ανατολική ακτή ψήφισαν για την προώθηση της προσωρινής συμφωνίας στα μέλη τους για επικύρωση. Η περίοδος ψηφοφορίας ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά το μεσημέρι (ώρα Ειρηνικού) τη Δευτέρα.

Η επικύρωση είναι, σύμφωνα με γνώστες των διαδικασιών, απαραίτητο βήμα για να μπορέσεις ο κλάδος της αμερικανικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας να επαναλειτουργήσει.

Πλην όμως αυτό δεν είναι εφικτό μέχρι η Συμμαχία Στούντιο και Συνδρομητικών Πλατφορμών να καταλήξει σε συμφωνία με τον συνασπισμό SAG-AFTRA- των ενώσεων ηθοποιών και άλλων επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και του θεάματος στην οποία συμμετέχουν 160.000 μέλη από τις 14 Ιουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις με τους ηθοποιούς οι οποίες άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζονται σε αυτή που διανύουμε.

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τους βασικούς μισθούς και το ποσό της εύλογης αμοιβής για πνευματικά δικαιώματα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Το νέο συμβόλαιο της WGA προβλέπει ότι για πρώτη φορά οι σεναριογράφοι θα λαμβάνουν μπόνους για τις εκπομπές με τις καλύτερες επιδόσεις στις πλατφόρμες στρίμινγκ. Επίσης, για πρώτη φορά καθορίζεται ελάχιστος αριθμός ατόμων στις ομάδες σεναριογράφων. Τα στούντιο είχαν αντισταθεί και στα δύο αυτά αιτήματα, περιγράφοντας το καθένα από αυτά, στην αρχή, ως «μη θεμελιώδες».

Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια νέα κατώτατη μισθολογική κλίμακα για τους σεναριογράφους-παραγωγούς, η οποία θα είναι κατά 9,5% υψηλότερη από τις τιμές για τους κειμενογράφους ιστοριών. Η σύμβαση προβλέπει επίσης αυξήσεις 5%, 4% και 3,5% για τα περισσότερα κατώτατα όρια κατά τη διάρκεια της τριετούς σύμβασης.

Η συμφωνία θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα επιτρέψει στους συγγραφείς να κάνουν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να υπονομεύεται η αμοιβή ή η αποζημίωσή τους.

Ωστόσο οι σεναριογράφοι δεν πέτυχαν ένα από τα βασικά αιτήματά τους σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, μια διάταξη που απαγορεύει στα στούντιο να εκπαιδεύουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στη δουλειά των σεναριογράφων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε αυτό το ζήτημα και ενδέχεται να ρυθμιστεί με διαιτησία ή στα δικαστήρια.

Διαβάστε επίσης:

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Το παρασκήνιο στην ΕΡΤ με την επιλογή δημοσιογράφων και την παραλίγο ματαίωση

Φάρμα: Εκτός ορίων οι παίκτες – Ποιοι πιάστηκαν στα χέρια (Videos)

Netflix: Καταφθάνει η τελευταία σεζόν του «The Crown» – Σε δύο μέρη ο έκτος κύκλος επεισοδίων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απεργία, Χόλιγουντ,apergia, choligount