Απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη οι πρόσφυγες – Τραγική η κατάσταση στην περιοχή

Ξεπερνούν τους 7.000 οι εγκλωβισμένοι στην περιοχή.ΕΛΛAΔΑ

Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ζητώντας να αρχίσει η ροή διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Θεωρώντας ότι ο αποκλεισμός των γραμμών αποτελεί πλέον το μοναδικό μέσο πίεσης, δεκάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις γραμμές και προτρέπουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη παραμένει κλειστή από χθες, στις 8 το βράδυ ενώ προηγουμένως, οι

αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία.

Διαστάσεις τραγωδίας λαμβάνει πλέον η κατάσταση στην Ειδομένη.

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ξεπέρασαν σήμερα τους 7.000 και κάθε ώρα που περνά φθάνουν και άλλοι, μετά από ημέρες πεζοπορίας. Αυτή την ώρα επικρατεί ένταση με τους πρόσφυγες να έχουν κλείσει για ακόμα μια φορά τη σιδηροδρομική γραμμή, εμποδίζοντας τη διέλευση των αμαξοστιχοιών.

Μκρά παιδιά κρατούν στα χέρια χαρτόνια που γράφουν "We want to go" και φωνάζουν συνθήματα μαζί με τους γονείς τους, διαδηλώνοντας ειρηνικά.

Απέναντί τους έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που προς το παρόν κρατούν διακριτική στάση.

Οι πρόσφυγες πέρασαν ακόμα μια μαρτυρική νύχτα, πίσω από τους φράκτες που έχουν υψώσει οι Σκοπιανοί, στα σύνορα.

Οι σκηνές πλέον δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, να ξεπαγιάζουν στο δρόμο.

Τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων ΜΚΟ, εθελοντές και κάτοικοι από την Ειδομένη και άλλα χωριά προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν .

Τα χέρια όμως είναι λίγα.. Παρόλα αυτά η αισιοδοξία δεν τους εγκαταλείπει. ¨"Όλα θα πάνε καλά, θα ξεπεραστούν", μας είπε πριν από λίγη ώρα η Βίκυ Μαρκολέφα μέλος της αποστολής των ΓΧΣ, που απευθύνουν έκκλήση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιγριπικά και αντιπυρετικά, αφού έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα περιστατικά ιώσεων.

Μ.ΛΑΓΑΝΗΣ

Ειδομένηπρόσφυγεςσιδηροδρομική γραμμήΣκόπιαπροσφυγικόσύνοραHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα