Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ΕΣΡ και την αδειοδότηση των καναλιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗMEDIA

Φαίνεται πως ανοίγει τελικά ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μόλις λίγες μέρες μετά την έλευση του νέου χρόνου, προκειμένου να «τρέξει» αμέσως μετά η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος.

Όπως όλα δείχνουν, η απαιτούμενη κοινοβουλευτική συναίνεση της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής θα επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες. Βάση

συζήτησης αποτελεί η αρχική λίστα με τα ονόματα που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης. Η τελική ρύθμιση δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας οπότε και θα συνέλθει εκ νέου η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για πρόσωπα που μπορεί να στελεχώσουν το ΕΣΡ.

Η εκτίμηση του πρόεδρου της Βουλής Νικου Βούτση, κατά την διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη της συναίνεσης των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων (18 μέλη από το σύνολο των 23 μελών), λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ΕΣΡ». Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση το πεδίο συναίνεσης για την επικείμενη λύση του ζητήματος του ΕΣΡ θα ανοίξει τον δρόμο και για την αντικατάσταση των μελών και των υπόλοιπων ανεξάρτητων αρχών – του ΑΣΕΠ, του Συνηγόρου του Πολίτη, της ΑΔΑΕ και της ΕΕΤΤ.

Ο Νϊκος Βούτσης είπε ακόμα ότι σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανάρτησης των βουλευτικών πόθεν έσχες προκειμένου να γίνονται διασταυρώσεις σε βάθος 3-5 ετών. Αναφορικά με τα πόθεν έσχες κρατικών αξιωματούχων, εκδοτών, και δικαστικών λειτουργών, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι υπάρχει η σκέψη για την κατάθεση σχετικής πρότασης η οποία θα προβλέπει τον υποχρεωτικό έλεγχο από ένα επίπεδο και πάνω (θέση ευθύνης) των υπόχρεων πόθεν έσχες και κατόπιν θα συντάσσεται έκθεση η οποία θα παραδίδεται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αποκάλυψε μάλιστα ο Νίκος Βούτσης ότι υπήρξε άτυπη συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους ανωτάτων δικαστηρίων για το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των δικαστικών, θέμα που είχε φέρει αντιρρήσεις από την πλευρά των δικαστικών ενώσεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τις 20 έως 25 Ιανουαρίου με κανονική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Φεβρουαρίου. Ανέφερε ακόμα πως την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να φθάσει στη Βουλή νομοσχέδιο με διατάξεις από το... λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, που δεν «μπήκαν» στην ΠΝΠ των Χριστουγέννων αλλά και σχέδιο νόμου για τη δημόσια διοίκηση.

ΕΣΡαδειοδοτήσειςΔιάσκεψη των ΠροέδρωνΒουλήΝίκος ΒούτσηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα