Αντίο κύριε Issey Miyake – Το ιερό τέρας της ιαπωνικής μόδας (Photos/Videos)

Ο Ισέι Μιγιάκε, ο μέγας Ιάπωνας στυλίστας πέθανε στις 5 Αυγούστου στα 84 χρόνια του και κηδεύτηκε σε ιδιωτική τελετή.

Γεννημένος στη Χιροσίμα το 1938, ο Ισέι ήταν μόλις 7 ετών όταν οι Αμερικανοί έριξαν την ατομική βόμβα. Ο πόνος και η καταστροφή που απλώθηκαν γύρω του, αλλά και το πένθος αφού η μητέρα του 3 χρόνια αργότερα πέθανε εξαιτίας της έκθεσής της στην ακτινοβολία, διαμόρφωσαν μια νέα συνείδηση για τον μικρό Ισέι. Στη ζωή του θέλησε να φτιάχνει όμορφα πράγματα που να αποθεώνουν την έννοια και τα βασικά μοτίβα της

ζωής.

Ο Μιγιάκε έλεγε χαρακτηριστικά: «Όταν κλείνω τα μάτια με στοιχειώνουν τρομακτικά πράγματα που κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να βιώσει. Προτιμώ λοιπόν να σκέφτομαι και να φτιάχνω πράγματα δημιουργικά και όχι καταστροφικά, πράγματα που αντιπροσωπεύουν την ομορφιά και τη χαρά».

Le couturier japonais #IsseyMiyake est mort a l'age de 84 ans. Technique d'origami, matériaux technologiques, lignes sculpturales… Le créateur flirtait depuis ses débuts avec les arts plastiques et donnait à voir de véritables chefs-d'oeuvre d'artisanat.
© Getty Images pic.twitter.com/TxmjHnADvp

Vogue France (@VogueFrance) August 9, 2022

Ο Ισέι Μιγιάκε, σπούδασε γραφιστική και σχέδιο στο Τόκιο, και τη χρυσή δεκαετία του 1960 μετακόμισε στο Παρίσι όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του και μαθήτευσε δίπλα στους μεγάλους Γάλλους σχεδιαστές μόδας Γκυ Λαρός και Υμπέρ ντε Ζιβανσί. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για ένα σύντομο διάστημα, και το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο ιδρύοντας το περίφημο Miyake Design Studio.

Το χαρακτηριστικό στιλ Μιγιάκε

Στη δεκαετία του 1980, ο Μιγιάκε είχε ήδη αναγνωριστεί ως ένας από τους πρωτοπόρους σχεδιαστές μόδας δουλεύοντας με πληθώρα αντιφατικών υλικών όπως: πλαστικό, μέταλλο, αλλά και παραδοσιακά ιαπωνικά υφάσματα, ακόμα και με χαρτί, εμπνεόμενος από τα περίφημα «origami».

Μάλιστα εφηύρε έναν δικό του τρόπο να μετατρέπει απλά υφάσματα σε «πλισέ» διπλώνοντας τα υφάσματα σε αλλεπάλληλα στρώματα χαρτιού και πρεσάροντάς τα σε καυτή πρέσα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό καθώς τα υφάσματα κρατούσαν για πάντα τις πτυχώσεις τους.

Έτσι δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σειρά υφασμάτων και ρούχων με τον γενικό τίτλο «Pleats, Please» που έγιναν το σήμα κατατεθέν της φίρμας του.

Η διάσημη τσάντα «Bao Bao Bag»

Άλλο χαρακτηριστικό προϊόν της σχεδιαστικής του ιδιοφυίας ήταν η απόλυτα πρακτική τσάντα «Bao Bao» με το διάσημο πλέον εμφανές γεωμετρικό δικτύωμα της ρητίνης.

Η τσάντα είχε τέτοια επιτυχία που έκανε επανάσταση και στα προϊόντα «μαϊμού».

«L’ Eau d’ Issey»

Η εταιρεία του Μιγιάκε συνέχισε φτιάχνοντας πολυτελή και πρωτοποριακά ταυτόχρονα ρούχα, τσάντες, και ρολόγια τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες, παίρνοντας παγκόσμια αναγνώριση. Όμως δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Το 1992, κυκλοφόρησε το άρωμα και η κολόνια «L’ Eau d’ Issey» που υπολογίστηκε ότι πουλούσε ένα μπουκάλι κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Η τεχνογνωσία του παράξενου αυτού προϊόντος (θεωρείται αντί-άρωμα), ο σχεδιασμός του κομψού μπουκαλιού και του κουτιού, με έμφαση στο ψυχρό μπλε χρώμα έφεραν μια μικρή επανάσταση στο χώρο της σύγχρονης αρωματοποιΐας.

Η γραμμή παραγωγής «A-POC»

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στο σχεδιασμό και το concept, ο Μιγιάκε δημιούργησε το A-POC (A Piece Of Clothing) line, μια υφαντική μηχανή που έφτιαχνε ρούχα από ένα και μόνο τεράστιο καρούλι νήματος. Η μηχανή αυτή τώρα φιλοξενείται σε μουσεία ανά τον κόσμο.

Το ζιβάγκο του Στιβ Τζομπς

Ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς απευθύνθηκε στον Ισέι Μιγιάκε για να του σχεδιάσει και να του φτιάξει το ιδανικό ζιβάγκο. Πράγματι ο Μιγιάκε ανταποκρίθηκε φτιάχνοντας στον Τζομπς 100 μαύρα ζιβάγκο, προς 175 δολάρια έκαστο.     

Rest easy to this fashionable fella #isseymiyake pic.twitter.com/pKkq0LIQjW

— Alex Fleming-Brown (@aflemingbrown) August 9, 2022

Ο Μιγιάκε απέφευγε συνειδητά να μιλά για το πώς επέζησε της Χιροσίμα, και πίστευε ότι: «Η μόδα πρέπει να εκφράζει την ελπίδα. Η μόδα πρέπει να εξετάζει κριτικά τον τρόπο ύπαρξης των ανθρώπων, και όχι απλά να παράγει χρήμα».

Ο Ισέι Μιγιάκε ήταν ο πιο γνωστός Ιάπωνας παγκοσμίως, μαζί με τη χήρα του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο. Τα ρούχα του φορέθηκαν από διάσημους και υπέρκομψους ανθρώπους και πλέον είναι ανεκτίμητα εκθέματα των μουσείων μόδας.

Τον περασμένο μάλιστα Μάρτιο θα δημοπρατείτο από τον οίκο «Auction Antiques Exeter» ένα κοστούμι του Μιγιάκε που ανήκε στον Ντέιβιντ Μπόουι. Το κοστούμι βρέθηκε στην κατοχή του Στιβ Στρέιντζ του πάλαι ποτέ τραγουδιστή των «Visage» που διατηρούσε στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1980 το διάσημο κλαμπ Blitz.

I'm so so so sorry to hear that brilliant Japanese fashion designer #IsseyMiyake died today. Known him from his Paris, NYC and Tokyo actions and especially Steve Jobs' iconic turtle neck jumpers. RIP. pic.twitter.com/pt8O84M4H6

— Mert Kuyumcu (@mertkuyumcu10) August 9, 2022

Ο Μπόουι έκαψε άθελά του με το τσιγάρο του το σακάκι και έστειλε τη βοηθό του να του φέρει άλλα ρούχα από το αυτοκίνητο. Άλλαξε μέσα στο γραφείο του κλαμπ, και στο τέλος άφησε το κοστούμι ξεχασμένο στο πάτωμα. Ο Στιβ Στρέιντζ το μάζεψε με αγάπη και το είχε σπίτι του μέχρι που πέθανε το 2015. Πρόκειται για ένα φαινομενικά κλασικό σταυρωτό σακάκι με πέτα σε στιλ κιμονό. Ένας αναπάντεχος συνδυασμός.

Με τον θάνατο του Ισέι Μιγιάκε ο κόσμος της μόδας έμεινε φτωχότερος, όμως το καθαρό του βλέμμα και η ιδιοφυία του έχουν σημαδέψει για πάντα τον τρόπο που η μόδα θα συναντά και θα συμβαδίζει με την ίδια τη ζωή.  

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τέλος για την Ελλάδα το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου

Ισπανία: Τέθηκαν σε ισχύ μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας – Στους 27 βαθμούς το κλιματιστικό

Γερμανικά ΜΜΕ: «Εκνευρισμός» των Βρυξελλών για τις κινήσεις του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο – «Λεπτές οι ισορροπίες»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντίο, Issey Miyake –, PhotosVideos,antio, Issey Miyake –, PhotosVideos