Αντιμέτωπος με την ποινική δίωξη ο Πουτζδεμόν

ΚΟΣΜΟΣ

Ποινική δίωξη κατά του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και άλλων Καταλανών αξιωματούχων για παραβίαση της ισπανικής νομοθεσίας ετοιμάζεται να καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας -ακόμη και εντός της ημέρας, της πρώτης εργάσιμης από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και τα ισπανικά αντίμετρα-.

Ενδεχόμενη σύλληψη του Πουτζδεμόν αναμένεται να πυροδοτήσει διαδηλώσεις

κι ίσως αυτό ήταν ένας από τους λόγους που ώθησαν τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Χουάν Ινιάτσιο Ζόιντο να ζητήσει με επιστολή του προς όλους τους αστυνομικούς στην Καταλονία να δείξουν την αφοσίωσή τους. Ο Ζόιντο υπενθυμίζει στα μέλη της τοπικής αστυνομικής δύναμης, που υπάγονται πλέον στον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης, ότι είναι καθήκον τους να υπακούν στις εντολές και να εγγυώνται «τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων». Ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν ήδη λάβει εντολή να απομακρύνουν από τα αστυνομικά τμήματα τα πορτρέτα του Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει πει ότι δεν αναγνωρίζει τη διαταγή της Μαδρίτης περί αποπομπής του από την εξουσία.

Πάντως ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι ο Πουτζδεμόν μπορεί να κατέβει ξανά υποψήφιος στις εκλογές του Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρίσκεται στη φυλακή.

«Δεν αφαιρούμε την αυτονομία από την Καταλονία. Στην πραγματικότητα την αποκαθιστούμε», δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις στο βρετανικό δίκτυο Sky News την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωναν στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα